REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.8° Constanța Lun., 2 Oct. 2023
Anul XX Nr. 6504
16.8° Constanța Luni, 2 Octombrie 2023 Anul XX Nr. 6504

Negocierile de la Viena privind acordul nuclear cu Iranul au luat sfârşit, textul final rămâne de aprobat

Negocierile de la Viena privind acordul nuclear cu Iranul au luat sfârşit, textul final rămâne de aprobat

Replica API 10 august 2022 | 00:00 2099

Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei noi înţelegeri care să oprească înarmarea atomică a Teheranului, transmite dpa.

"Trebuie să spuneţi da sau nu", a spus un înalt reprezentant al Uniunii Europene la tratative, adăugând că nu a mai rămas nimic de negociat şi că textul propus este "un compromis foarte bun pentru toate părţile".

Ţările implicate - Regatul Unit, Franţa, Germania, China, Rusia şi Statele Unite - urmează să răspundă "în foarte, foarte puţine săptămâni", a susţinut diplomatul citat.

Până acum nu se ajunsese la un acord privind ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul reintroducerii restricţiilor pentru programul nuclear al acestei ţări, citează Agerpres.

Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) din 2015, cunoscut ca acordul nuclear, a încetat să funcţioneze după retragerea unilaterală a SUA în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump.

Ulterior, Iranul a continuat îmbogăţirea uraniului peste limitele din acord, existând în prezent temerea că se apropie de nivelul necesar producerii unor arme atomice.

Teheranul a susţinut permanent că programul său nuclear are scopuri exclusiv paşnice, în domeniul energetic.

În timpul unei vizite în Israel, preşedintele american Joe Biden a făcut publică o declaraţie comună cu premierul israelian Yair Lapid, repetând angajamentul Washingtonului de a nu permite niciodată Iranului să obţină arma nucleară. În acest scop, SUA vor folosi "toate elementele puterii naţionale", arată documentul respectiv.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
41162937266
5/49
156923936
joker
9153820265