REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Negrițoiu: Fondurile de pensii nu pot fi naționalizate, conform Constituției

Negrițoiu: Fondurile de pensii nu pot fi naționalizate, conform Constituției

Replica API 19 aprilie 2017 | 00:39 370

Fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt în totalitate alimentate din alocații de la stat. Dar aceste alocații, odată transferate către fonduri în numele cetățenilor români beneficiari, devin active în proprietate privată și ele nu mai pot fi retrase sau naționalizate (confiscate), potrivit Constituției, a spuns Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, citat de Agerpres.

În afara Fondului de Pensii de stat (Pilonul I), în România există două alte tipuri de fonduri de pensii: Fondurile de Pensii obligatorii, constituite din alocații de la bugetul de stat, dar administrate privat (Pilonul II) și Fondurile de Pensii facultative, alimentate din contribuții individuale și administrate privat (Pilonul III), ambele înființate prin Legi organice în 2004, respectiv 2006. Fondurile din Pilonul III sunt complet private, comparabile cu fondurile de investiții din piața de capital, dar reglementate mai prudent prin lege specială, având în vedere obiectivul lor final, de completare a pensiei cetățenilor, și durata lor mai lungă (participațiile nu pot fi valorificate decât la termen). Ca orice active în proprietate privată, contribuțiile individuale la aceste fonduri nu pot fi naționalizate, se arată în comunicatul ASF, scrie Digi24.

Parlamentul și, respectiv, Guvernul au în competența lor să majoreze sau să micșoreze alocațiile bugetare viitoare, fără să afecteze în niciun fel contribuțiile trecute. Și, eventual, mai pot să schimbe, prin lege, administrarea privată în administrare de stat, ceea ce nu înseamnă „naționalizare”. Schimbarea administratorului nu afectează drepturile pe care cetățenii le au în Fondurile din Pilonul II. Poate să afecteze numai eventualele câștiguri suplimentare din randamente, având în vedere că fondurile administrate privat se plasează în active financiare purtătoare de dobânzi, cupoane sau câștiguri de capital, pe când fondurile administrate de stat nu sunt purtătoare de dobânzi, apreciază ASF.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fondrile pot fi nationalizate ,au facut-o si altii POLONIA UNGARIA si vor mai urma . In loc ca banii romanilor sa mearga la tot felul de entitati private occidentale si sa alimenteze economia de tip specuulativ se vor intoarce inapoi in societatea romaneasca alimentand salariile profesorilor si medicilor ROMANI nu francezi englezi israeliti austrieci etc. Fondurile private de pensii sunt chiar mai nesigure decat cele de stat a se vedea gigantul AIG care a fost salvat in extremis de guvernul american printr-o infuzie de 75 miliarde de dolari din fonduri PUBLICE
0
0
nu se nationalizeaza doar trece statul la butoane,nu pare sa fie o diferenta prea mare,cel putin pentru nn chiar nu-i niciuna,n-are decat sa plateasca daca a vrut sa semnaleze aceasta alta injustitie a statului hot
0
0
Sa mi suga cariciu toti locatarii de la LV22
1
0
Statul se afla in imposibilitatea de a-si mai onora promisiunea de a plati pensii la toata lumea. Jongleria cu nationalizarea fondurilor de investitii este manipulare ieftina pentru cei lipsiti de cultura financiara. Foarte curand se va vorbi de falimentul statului din cauza pensiilor. Atunci se vor schimba radical regulile din societate.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218