REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Nemulțumiri la Facultatea de Arte din Constanța: ‘Dăm examenele în săli de curs cât niște sufragerii, în loc să fim scoși pe scenă!’

Nemulțumiri la Facultatea de Arte din Constanța: ‘Dăm examenele în săli de curs cât niște sufragerii, în loc să fim scoși pe scenă!’

Replica API 1 ianuarie 2018 | 00:00 2092

Nemulțumiri la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” Constanța. Un grup de studenți ne-a sesizat că la programul Interpretare muzicală canto dotările și pregătirea pentru a performa pe scenă – până la urmă, țelul oricărui cursant la această specializare! – lasă mult de dorit. Studenții reclamă că facultatea are un singur pian, că sunt organizate prea puține spectacole în care să-și poată exersa vocile, dar și că își susțin examenele practice în săli mici „precum niște sufragerii, când ar trebui să fim pe scenă, în lumina reflectoarelor!”.

„Ce fel suntem pregătiți pentru a performa pe scenă, dar la multe capitole sunt lipsuri?” este o întrebare retorică a unui grup de studenți care au absolvit Facultatea de Arte, programul Interpretare muzicală canto. Potrivit acestora, facultatea constănțeană, la cele două decenii de existență, mai are drum lung până va ajunge la nivelul Universității Naționale de Muzică din București, atât în ceea ce privește dotările, cât și modul cum este gândită pregătirea artiștilor pentru scenă.

Situată la etajul al treilea din Căminul 2, din sediul universității de pe B-dul Mamaia, Facultatea de Arte își desfășoară cursurile în săli mici, nepotrivite pentru exersarea vocilor care ar trebui să scoale în picioare săli întregi de spectacole, spun tinerii. Mai mult, spun aceiași tineri, la capitolul dotări sunt lipsuri.

„Aici, la facultate, este un singur pian, montat la Aula Magna. Dar această aulă este o sală surdă, este realizată pentru conferințe, pentru discursuri ținute la microfon. Dar noi trebuie să cântăm fără microfon, să răsune încăperea. Și trebuie să ne ținem examenele în această aulă. Sau în sălile de curs ale fiecărui profesor. Dar este ca și cum ți-ai da examenul într-o sufragerie, de 2/2 mp, cu tavanul la doi metri. Este altceva într-o sală de spectacole adevărată, pentru public, sub reflectoare. Cum se întâmplă, de exemplu, la Universitatea Națională de Muzică din București. Acolo, sunt săli de operă, toate prevăzute cu pian. Aici, dacă este o pianină, și aceea neacordată! Dar una este să cânți cu un instrument sănătos, cu un pian, și alta să fi acompaniat de o pianină, care de multe ori este defectă. Eu am constatat asta, pe pielea mea, la un examen!”, ne-a povestit unul dintre studenți.

Tinerii artiști reclamă, de asemenea, și faptul că nu sunt „scoși pe scenă”. „Ar trebui ca examenele să se organizeze, de exemplu, la Teatrul de Operă și Balet Oleg Danovski. Ar trebui, de asemenea, organizate mai multe spectacole cu public. Până la urmă, pentru asta ne pregătim! Dar la noi erau tradiționalele spectacole, de la Muzeul de Artă și de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, de Crăciun și de Noaptea Muzeelor, și...atât! Păi cum să-ți exersezi vocea, cum să scapi de trac, dacă nu ești scos în fața publicului? Cum să mergi apoi într-o sală de operă, dar tu nu te auzi? Ce rost mai are?!”, spune un alt student de la Arte.

Nici modul cum sunt organizate cursurile nu îi mulțumesc pe studenții dornici de o pregătire cât mai bună. „La canto, cursurile trebuie să fie individuale. În schimb, la Constanța, sunt cursuri colective de canto, profesorul este cu mai mulți studenți, fiecare cântă câte cinci minute și i-a trecut rândul”, este un alt aspect asupra căruia au atras atenția studenții.

În comparație, Conservatorul oferă studenților posibilitatea să-și exerseze tehnica vocală în numeroase ocazii, nu doar două ore pe săptămână, spun tinerii. „La Conservator, cei de la canto colaborarează cu studenții de la secțiile de instrumente și dirijori, pentru audițiile fiecăruia. Este un carnet de practică artistică, iar audițiile cu studenții de la pian, de la vioară, sunt trecute pe carnetul respectiv, acumulezi puncte. Iar apoi, cel de la pian te acompaniază, pe tine, de la voce, la examenul tău. Sunt multe mai multe ocazii pentru a-ți pregăti vocea pentru scenă”, a exemplificat unul dintre studenți.

Punctul de vedere al decanului Facultății de Arte de la Ovidius

Întrebată despre cele reclamate, prof. univ. Daniela Hanțiu, decanul Facultății de Arte, a explicat că nu există cursuri colective de canto în cadrul instituției universitare, planurile de învățământ fiind realizate conform acreditării ARACIS, adică respectând litera legii. „Studenții au două ore de canto pe săptămână, adică de curs practică și de lucrare practică, iar în plus, fiecare cadru didactic organizează ore de consultații obligatorii cu fiecare student în parte. Aceste consultații sunt obligatorii, tocmai pentru ca studenții, dacă au nelămuriri sau consideră că vor să aprofunzeze un aspect, să o poată face sub îndrumarea cadrului didactic. Știam că funcționează foarte bine”, a afirmat prof. univ. Daniela Hanțiu.

Cât privește dotările, decanul a explicat că există pianine în fiecare sală de curs, iar recitalurile nu se mai țin de un an în Aula Magna a universității, ci în săli de spectacole din oraș, în special de la Colegiul de Arte „Regina Maria”.

„În ceea ce privește angajările, așa micuți cum suntem, avem o absorbție foarte bună pe piața muncii. Mulți studenți de la canto sunt în învățământ, de la teatru sunt angajați la teatrele din Tulcea, Târgu Jiu etc”, a mai explicat decanul instituției de învățământ superior. Iar în ceea ce privește recitalurile organizate pentru ca studenții să ia contact cu publicul, decanul a fost asigurări că sunt colaborări pentru ca studenții să performeze în diverse ocazii.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru Procurori sa se autosesizeze. Aceasta Vitcu in functie de decan, este presedinte de comisie la admitere la universitatea din Pitesti, de unde isi aduce cadre didactice in comisiile de concurs pentru ocuparea unor posturi didactice la universitatea Ovidius din Constanta. A se intelege corect. Aduce anumite cadre didactice care sa ii faca jocurile de concurs cum decide ea, nu in temei legal. A se vedea ca pentru un post unic, cu mai multe discipline, vin cadre didactice din mai multe domenii, ceea ce este interzis!!!!Tot ea este si presedinte la admitere la universitatea Ovidius. DNA???
27
0
Aceasta vitcu este o analfabeta si agramata iar felul cum a ajuns ea profesor universitar va constitui candva tema unui amplu control. Uitati-va in europass-ul ei on line si cruciti-va cum scrie si semneaza analfabetismul ei desantat. Te doare capul ! Halal universitate cu asa profesori. Sa ne fereasca dumnezeu!
47
0
Dana vitcu,fosta hantiu, nu si-a facut si nici nu isi face treaba. Nu doar salile celor de la canto si interpretare muzicala nu exista. Noi, cei de la coregrafie, repetam in cateva sali infecte, pline de praf. Sala de spectacol nici noi nu avem. Jucam intr-o incapere cu iz de cantina. Oare nu cumva, doamna decan fura din banii pentru dotarile facultatii? Si mai e cineva...Alexandru Nes care se foloseste de aparatura facultatii ca sa castige bani!!!
52
0
Va rog frumos nu va mai luati de Diana Cheregi, beata sau treaza era extraordinara iar dpdv artistic era o maestra..nu mai terfeliti numele ei..caci studentii au avut ce invata de la ea si a fost printre putinele actrite cu care Constanta se poate mandri.
1
23
Oare ce e mai bun pentru decana? Cascavalul sau cabanosul? Cu cascaval isi baga copila si tot neamul de moldoveni: Ilie Parau, catalina Oteleanuetc. Dar cabanosul o satisface. Oare ce va alege?
64
0
Hopa ce avem noi aici?Decana care nu raspunde la salut sau vomita pe ala care saluta?Cum da ea diplome si examene la cei care nu vin deloc la scoala...asa, din buzunar. Cum le face ea pe toate cu minciuni pentru oligofreni si se da mare si tare ca e sustinuta si ajutata de rector. Eheee, cate sunt de spus dar sigur lumea stie adevarul si cineva tot o da cracii in sus, cand nu se asteapta ea.
63
0
Care sunt profesorii din Constanta care au macar un premiu real pe parte artistica? Daca singurul actor din teatru care are un premiu este Adochitei cu gala hop...iar el provine din studentii facultatii de la Iasi, oare ar trebui sa ne intrebam de ce actorii pregatiti de ilustra decana sunt barmani?
43
0
In ultimii 10 ani facultatea de arte din Constanta a scos actori si cantareti. Din pacate nu a scos mari actori. Spuneti-mi macar unul care sa joace la un teatru national sau sa aiba vreun premiu important in calitate de actor profesionist. Daca nici profesorii nu au fost actori mari la vremea lor...care sunt sansele ca studentii lor sa devina?
51
0
Cine poate sa faca ceva? Profesorii adusi de catre ea? Conducerea universitatii, rectorii si prorectorii care sunt in aceeasi grupare? Studentii moldoveni bagati de dansa pe pile cunostine si relatii? Fostii 2-3 studenti care acum sunt actori, dar nu datorita individei? Actualii barmani din cafenele sau receptioneri de la hotele...adica fostii studenti de la actorie? Pur si simplu nu exista cineva care sa o poata infrunta pe ea si caracatita din jurul ei.
68
0
A trecut mai mult de o luna, iar decana este inca decana. Studentii inca sunt studenti. Nici viitorul nu mai este ce a fost cu asa profesori nepregatiti.
65
0
Vitcu, decana de pomina, mincinoasa incurabila, scoate material didactic si il duce la firma ei, si foloseste spatiul universitatii sa desfasoare activitati in interesul firmei ei. Foloseste studentii fara sa ii plateasca in contractele firmei ei si obliga cadrele didactice sa dea examenele la studenti...fictivi. SUNT STUDENTI FICTIVI!!!
73
1
Se spune de studenti care au terminat facultatea si care joaca in teatre, dar se stie ca au intrat pe pile. Oare de ce decana Vitcu face scandal cand studentii sunt acceptati sa joace la Teatrul de stat Constanta? Oare sa zic ca aceasta infecta habar nu are ce vorbeste despre teatru...a se vedea declaratia ei despre spectacolul lui Hausvater.
57
1
Nu stim nimic din ceea ce se organizeaza in facUltate. Nu avem acces la informatia publica si studentii nostri sunt pagubiti. Totul este o afacere intre indivizi care se comporta ca mafiotii. INCREDIBIL CUM NU SE SANCTIONEAZA ASTA!!
70
1
Facultatea asta nu a produs niciodata actori, cantareti sau pictori. Cum sa produca daca nici macar profesorii nu au fost ei in stare sa devina artisti. Diana Cheregi venea beata la ore, Daniela Vitcu sta fumeaza si injura, Serbanescu vapeaza, Geo Dobre da semne de alzheimer, Dana Floricica Enache nu are pic de pedagogie in ea, Adriana Trandafir nu vine la ore. Singurul care facea ceva...a murit R.I.P. Dumitru Lupu.
56
1
Daniela Vitcu este o doamna in adevaratul sens al cuvantului. A urcat pe treptele ierarhice datorita calitatilor ei, minciuna si curvie. Studentii acestei facultati sunt mintiti din prima pana in ultima zi. Ea profita de pe urma lor. Oare ar trebui sa vorbim de tentativa ei de teatru independent AGON? o masina de spalat bani pentru acea perioada.
72
1
O facultate cu sanse mari, cu destui profesionisti, condusa de o individa mai mult decat dubioasa si demidocta, spagara de fond, cersetoare de bani la colegi si protectoarea chiulangiilor, ia bani de peste tot si nu ii mai da inapoi.Lipsita de morala si cu o reputatie de santan, decana asta a voastra duce spre groapa o facultate care promitea ceva ani in urma.Demiterea ei ar fi o gura de aer pentru universitate. Rusine!
69
3
Ce minte asta...Nimic nu poate proba cu fapte. Este o rusine!
73
0
Ce parere aveti dle rector, chiar toti mint aici sau ati scapat situatia de sub control si o dati de gard acum? Sunteti compromis.
73
2
Decana vitcu face parte dintr-o mafie de spagari ce a pus mana pe universitate. Vorbim aici de Rugina, Bobe, Girtu, Boskoff, Craciun, Frunza.
73
3
Acreditarile de programe facute de comisiile aracis au fost in mare. masluite.Membrii comisiilor au fost fie invitati sa tina prelegeri in conferinte aici, fie sa faca parte din comisiile de promovare pe posturi didactice aici, totul pe bani, multi.In tot acest timp facultatea nu are biblioteca de specialitate, obligatorie, nu are dusuri, nu are spatii de invatamant artistic, nu are materiale didactice, dar ce conteaza daca profesorilor li se cer bani sa se dea la comisiile de acreditare, iar carmen stanciu de la aracis, prietena decanei in cauza, le garanteaza acreditarea? Verificati!
76
5
Tot ce a fost scris aici este adevarat. Studentii sunt umiliti. Nu se fac ore. Cui i se pare normal ca profesorii sa jigneasca studentii? Studentii jigniti sunt aceia care nu sunt din Moldova, din pacate. Este o facultate unde totul se face pe pile, incepand cu admiterea...cati studenti au intrat pe pile pentru a primi bursa de merit?
77
2
Salarii uriase ptr cei care sustin structura mafiota, cate 2 norme didactice asigurate, doar sa militeze ptr decana ODIOASA. Studentii nu conteaza si conditiile lor de scoala sunt o rusine nationala.Se retrag anual si cei care mai vin nu au nimic in comun cu specializarile. Diplomele se dau oricum, fraudulos.
77
2
Oare cand studentii facultatii de arte din Constanta o sa fie angajati in teatre din orase dezvoltate cultural? Zice de Tg. Jiu de Tulcea...fix cultura. Cand o sa fie studentii de la Constanta angajati la Cluj, Sibiu, Timisoara, Iasi? De angajarea in Constanta nu zic ca asta clar nu se poate. Teatrul nu este valoros, dar studentii scosi de Vitcu si compania sunt si mai non valori.
63
0
Aceasta femeie venita din minunata parte a tarii, Moldova, este o mincinoasa si nimic mai mult. Cate din fondurile pentru facultatea de arte au fost furate de ea? Cate echipamente s-au luat la suprapret? Cate sali sunt dotate doar in acte? Si iasta in timpul mandatelor dumneai...coana Chirita,atat stie sa joace ca rol in teatru, in rest servitoare si carat de tava.
81
2
Persoanei care a semnat cu numele meu, Tudor Boloca, ii aduc la cunostiinta ca ce a facut se numeste furt de identitate, se pedepseste conform rigorilor legii, de la 3 luni la 3 ani si poti fi gasit foarte usor dupa IP-ul calculatorului de pe care ai postat. Ce ai scris dumitale, eu nu recunosc, nu sunt cuvintele mele si prin urmare cine urmareste comenturile articolului sa ia la cunostinta.
3
29
Auzi, mai popescu, cica, hai sictir cu psihiatrul tau si cu practica bolsevica, atunci cand lumea spune adevarul, e nebuna! La Replica nu se vand articole, cum se vand examene si posturi, la facultatea de arte
68
9
Sa imi zica mie cine oare a lasat ca masteranzii Cristoiu Emanuel si Ghiuvelichian Clara sa fie si profesori? Oare acelasi om care i-a dat voie in trecut lui Horatiu Chereches sa fie masterand si profesor? Oare sa mai vorbim de profesorii care nu au doctoratele terminate?
64
1
Unii comenteaza ca studentii nu sunt angajati, altii ca sunt, unii ca nu sunt implicati in spectacole, altii ca sunt. Decat sa chemati in corp de control, mai bine un psihiatru. Si cercetati cine a platit articolul publicat pe 1 ianuarie. Cineva a castigat bine din colindat.
15
62
RUGAM ZIARUL REPLICA SA TRIMITA LA MINISTERUL EDUCATIEI ACEST ARTICOL SI COMENTARIILE ATASATE SI SA SOLICITE LA INTERVENTIA NOASTRA, CORPUL DE CONTROL, CARE SA STEA DE VORBA CU FIECARE CADRU DIDACTIC IN PARTE. Mafia din aceasta facultate este o sfidare la adresa legii si o gaura neagra in bugetul ministerului. Aici se comit fapte ce in alte faculati din tara s-au incheiat cu dosare penale si cu arestari. Aici se fraudeaza examenele de admitere!!Aici se promoveaza fraudulos!!Aici se iau bani in familii de interese!!
82
8
Doamna Dana, iar bagati studentii obligat fortat in festivaluri si spectacole prin intermediul unor asociatii obscure si nu prin facultate? Si alta curiozitate... inca ii mai lasati neplatiti?
83
2
Cum au toti acesti oameni titlul de profesor? O pseudo actrita este mare profesoara. De cand aceste rebuturi au ajuns sa pregateasca viitoarele generatii de artisti? Cultura in Constanta moare. MOARE! Vinovatii suntem noi pentru ca dam voie unor astfel de oameni precum Daniela Vitcu, Ioan Ardelean, Sanziana Romanescu sa isi bata joc de absolut tot.
86
1
Obsedata de caderea mastii, sa ajunga toapa ce nu poate nici macar visa, se duce la tiganci sa-si dea in bobi si in carti, iar vrajitoarele ii cer bani multi, pe care ii face imprumutandu-se de la colegi si punandu-i pe acestia sa face credite in banci pentru ea. Si cum nu-i mai ajung nici creditele de la colegi, nici spagile, niste falsificarea examenelor de admintere, nu ii mai ramane decat sa astepte plata Domnului. alta decat prescura lui popa ardelean, latraul ei de serviciu.
81
1
Cati studenti ai acestei facultati au ajuns sa munceasca dupa ce au terminat? Cati studenti? 1-2, extraordinar de mult. Facultatea de arte din Constanta este una de someri. Daca nu esti prieten cu decana, te injura si zice ca nu esti bun de nimic, dar daca esti prieten devii profesor. Oare care este numarul de studenti care au avut aripile taiate de o parasuta din Dorohoi?
73
2
Aceasta femeie, doamna nu ii pot spune, este un nimeni din punct de vedere artistic. Cand a lucrat in teatru nu a avut un rol principal in viata ei. Acum...de cand este decan, ea centreaza, ea da cu capul, adica regizeaza spectacole unde ea are rolul principal. RUSINE Daniela Vitcu, fosta Hantiu, i-ai stricat si familia acelui artist.
87
0
Ce rusine! Nu va mai ajunge cat ati compromis facutatea asta, acum citim si minciunile individei asteia cu functie de decan. O repetenta si un nimeni.
82
0
Tot ce spun studentii astia e adevarat dar marimea mizeriei nu o pot cuprinde. Colaboratori numai impostori si orele titularilor se tin uneori la plastice de catre studenti trimisi de la bucuresti sa ii inlocuiasca.Inca nu stiti nimic cat de mare e hotia si simularea invatamantului cica...universitar.
90
2
daca a adus madama din Moldova profesori pe pile. Ce sa ii faci? cornila, Morosanu, cojan, serbanescu, ghiuvelechian
86
2
Raul se numeste hantiu, ardelean si niculescu.
86
1
La aceasta facultate este o mafie de te rupe si nu ai cui sa te plangi. Sunt mana in mana cu decana asta ca o vrajitoare. vorbeste urat, se poarta ca la piata si cine zice ceva il exmatriculeaza pe motive inventate. Scoala se face pe hartie dar in rest numai minciuna.
98
2
Problema colegului curios e amnezia. Transferurile de la Litere sunt legale, asa cum a decis justitia, prin hotarare definitiva si irevocabila. Doar ca colega M. Chiulea nu poate accepta realitatea. De exemplu, pierderea procesului ei cu UOC .
48
38
Asteptam un articol si despre scolarizarile si transferurile ilegale ale lui Ciugureanu, fost decan la Litere, actualmente director IOSUD. Aceste scolarizari si transferuri ilegale au fost bagate sub pres de catre prorectorul Maftei la evaluarea institutionala de acum 2 ani.
42
45
Pe cand un articol despre transferurile ilegale de studenti facute de prorectorul Gartu Mihai? Exista o sedinta a senatului in care acesta recunoaste totul. toate aceste sedinte sunt publice si trebuiesc puse la dispozitia publicului. Asadar asteptam cu interes un articol despre etica si deontologia domnului Gartu Mihai.
42
32
Bobita, sexi bland, umflatule! Vei disparea curand din scena politica
42
19
Decana minte de rupe dar o sa i se infunde
86
3
Zice de studenti angajati...in locuri unde profesori ai universitatii sunt directori artistici-Tulcea si unde fosti studenti moldoveni, la fel ca stimata doamna, sunt directori -Tg. Jiu. Acele angajari au fost facut prin pile, cunostinte si relatii. De cati ani de zile studentii care au terminat la Ovidius nu au intrat intr-un teatru prin propriile lor forte?
84
2
Stai sa terminam si noi si vorbim dupa
92
0
ce viitor au tinerii talentati care termina facultatea de arte??
80
0
In Constanta nu poate exista o astfel de facultate din mai multe considerente: nu exista logistica, Ovidius nu are aceasta capacitate si nu exista profesori, ce este acum la Ovidius, majoritatea sunt semi-docti! In privinta Decanei, jale totala, numai profesoara nu este!
89
3
Prietena tuturor rectorilor Acum 6 ani era asistent apoi rapud a urcat toate treptele...Octavian Cotescu, Victor Rebengiuc, raposata Olga Tudorache au fost tot profesori. Ambitioase moldovencele
111
1
provoaca agitatie prin mana profesoarei de la canto.dragilor, poate il veti urma pe mazare in madagascar.
7
97

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218