REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Nemulţumiri la Peştera: inundaţii şi morţi. Locuitorii acuză Consiliul Judeţean de nepăsare

Nemulţumiri la Peştera: inundaţii şi morţi. Locuitorii acuză Consiliul Judeţean de nepăsare

Replica API 22 mai 2014 | 00:00 425

Primarul a făcut plângere penală

Primarul a făcut plângere penală

Drumul pe care moartea şi-a instalat coasa! Cam aşa este descris DJ 223, drumul care leagă localitatea Peştera de Ivrinezu Mare. Locuitorii se plâng de faptul că o ambulanţă ajunge într-o oră de la solicitare, iar pompierii în aproape o oră şi 20 de minute, caz întâmplat şi în noaptea de luni spre marţi, 19 spre 20 mai, când un tânăr şi-a pierdut viaţa în urma unui incendiu, oamenii şi primarul Valentin Vrabie menţionând că pagubele sau chiar tragedia ar fi putut fi evitate dacă se putea circula normal pe acel drum. În acest sens, edilul din Peştera a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia pe numele preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, şi Adrian Gâmbuţeanu, directorul RAJDP, pentru ucidere din culpă şi abuz în serviciu.

Lacrimi amare, oameni îndoliaţi şi feţe triste. Aceasta era atmosfera din familia ce şi-a pierdut un membru, fiind vorba de Daniel Niţescu, de 31 de ani, din Ivrinezu Mare. Tânărul a decedat în urma unui incendiu, ce a izbucnit în noaptea de luni spre marţi, 19 spre 20 mai, din pricina unei lumânări lăsate aprinsă. Potrivit cadrelor medicale, el a murit intoxicat cu monoxid de carbon, după care a ars, fiind găsit carbonizat. A doua zi, când rudele au mers să vadă ce mai pot recupera din locuinţă, au rămas înmărmuriţi. "Am găsit o mână prinsă prin stuf şi un picior, dar şi o bucată de carne. Le-am pus într-o pungă, am aşteptat să-l aducă de la Morgă şi apoi le-am pus în coşciug. Dacă drumul era bun, pompierii ajungeau mai repede şi poate putea fi salvat, sau măcar nu erau pagubele atât de mari, nu ardea casa în totalitate. Consiliul Judeţean ce face? Nicuşor Constantinescu are bani să se opereze prin America şi noi ardem aici ca şobolanii. Un amărât de drum nu e în stare să ne asfalteze", a spus, cu lacrimi în ochi, fratele victimei. Menţionăm că miercuri, 21 mai, Daniel Niţescu a fost înmormântat. Însă, indignaţi de cele întâmplate nu sunt numai rudele, ci toţi locuitorii din Ivrinezu. "Este bătaie de joc faţă de aceste două sate, Ivrinezu Mare şi Mic. Spre exemplu, astăzi (miercuri - n.r.) a fost solicitată aici o salvare, care a venit cam în 60 de minute de la solicitare. Era 11.05 când am sunat şi a ajuns pe la 12 şi ceva. Drumul de la Peştera şi până la Ivrinezu Mare, care are 7 kilometri, îl faci în mai bine de jumătate de oră. Nu se poate circula cu mai mult de 20 kilometri la oră. Şi aici vorbim de o maşină normală, nu de ambulanţe sau pompieri, care merg şi mai greu. Am fost şi la incendiu şi pompierii au ajuns într-o oră şi un sfert, cam aşa, şi când au ajuns era casa arsă. Şi numai din cauza drumului, oare chiar nu se poate face ceva? Acest drum nu s-a mai reparat de 35 de ani, doar plombat pe ici, pe colo, cu pietriş", a spus şi un alt locuitor.

Primarul a depus plângere penală pe numele lui Constantinescu şi Gâmbuţeanu

Potrivit primarului din Peştera, Valentin Vrabie, în raportul ISU au fost trecute date eronate, aici fiind vorba de timpul de intervenţie al pompierilor. Mai exact, pe raport s-ar fi scris că s-a intervenit în 10 minute când, de fapt, ar fi vorba de o oră şi 20 de minute. "Am solicitat şi am atras atenţia în nenumărate rânduri cu privire la acest drum, la DJ 223, Peştera - Ivrinezu, pe care circulă elevi, pe care este nevoie de o intervenţie, cum a fost şi cazul din zilele trecute, unde s-a distrus o casă, a murit un om. Sunt oameni cu probleme de sănătate şi ar trebui să intervină salvarea în timp optim şi am avut cazuri în care au fost probleme. Eu mi-am făcut datoria şi am atras atenţia de fiecare dată. Lucrurile nu merg în direcţia corectă. Indiferenţa acestor instituţii ale statului, începând de la Consiliul Judeţean, Guvernul României. Am vorbit, am protestat, degeaba. Pe acel drum judeţean se ia taxă, dar de 35 de ani nu a mai fost reabilitat. Nu se poate aşa ceva. A murit un om, dacă nici acest lucru nu e luat în calcul de aceste instituţii, ce putem face? Am făcut miting, am fost peste 1.000 de oameni în faţa Consiliului Judeţean, au trecut aproape 2 luni şi nu s-a pus o plombă pe acel drum. Prima maşină de pompieri, cea rapidă, cu o capacitate mică de apă, a ajuns în 45 de minute, iar cea propriu - zisă a ajuns după o oră şi 20 de minute. E o maşină de volum foarte mare, greutate şi pe acel drum nu se poate circula. Am făcut plângere penală pentru ucidere din culpă şi abuz în serviciu directorului general al RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu, şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele CJC, care consider că a lui indiferenţă este întemeiată pe răutate, duşmănie, că altfel nu-mi explic cum poţi fi atât de indiferent când am făcut atâtea demersuri, inclusiv acel miting şi nu am primit nici un răspuns", a declarat Valentin Vrabie. Pentru a demonstra toate aceste lucruri, cu referire la timpul de intervenţie al pompierilor, primarul a spus că va apela la camerele video din Medgidia.

Peştera, ameninţată de inundaţii, iar lumea face politică!

În plus, edilul spune că aceasta nu este singura problemă şi că se teme de ploile de vară, când se va confrunta iar cu inundaţiile, pentru că situaţia nu s-a schimbat faţă de anii trecuţi. "Chiar dacă nu sunt bani, ei au obligaţia de a găsi soluţii. Trebuie să se asigure legăturile între localităţi, pentru că e vorba de vieţile oamenilor. Adică, să mă ierte Dumnezeu. Ştiu că sunt multe nevoi în ţara asta, dar priorităţile consider că sunt acestea. Iar Regia de Drumuri trebuie să facă aceste drumuri funcţionabile. În urmă cu doi ani de zile când se lucra la A2, domnul Constantinescu, marele revoluţionar, reproşa ministrului de atunci că nu o termină, că el dacă ar fi fost ministru Transporturilor, ar fi făcut-o cu roaba. Acum eu mă gândesc că aici vorbesc de un prăpădit de drum judeţean, care poate fi făcut şi cu linguriţa, nu? Acum ne aşteptăm şi la inundaţii, că vin ploile. Câţi oameni trebuie să moară, ca aceşti oameni să se achite de sarcini, de obligaţii? Nu s-a schimbat nimic faţă de anii trecuţi, ne vom confrunta cu aceleaşi probleme cu inundaţiile din cauza acelor poduri subdimensionate, care nu permit cantităţii de apă de peste 70 de litri pe metrul pătrat să treacă pe sub aceste poduri. Şi ele se blochează şi funcţionează ca nişte baraje şi inundă localitatea. Am făcut şi aici demersuri, nu am primit nici un răspuns. Am încercat prin proiecte, am răspunsul de la CNI, prin care ne spune că această investiţie cu poduri nu este o prioritate şi nu se încadrează în nu ştiu ce lege. Am face noi, dar costă cam 2 milioane de euro, bani pe care nu-i avem. Nu există nici program prin care să accesăm fonduri europene", a adăugat Valentin Vrabie. Următorul pas ar fi, susţine primarul, un alt miting de proporţii, în colaborare cu alţi primari. Dar şi aici este o problemă, spune Vrabie, întrucât primarii sunt interesaţi de politică, aparţin unor partide şi nu de bunăstarea cetăţeanului.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614