REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

NENOROCIRE la Petromidia Năvodari: patru bărbaţi au suferit ARSURI GRAVE. Rompetrol spune că n-a fost EXPLOZIE

NENOROCIRE la Petromidia Năvodari: patru bărbaţi au suferit ARSURI GRAVE. Rompetrol spune că n-a fost EXPLOZIE

Replica API 23 august 2016 | 11:38 255

Instalaţie defectă, panică şi anchetă în derulare

Instalaţie defectă, panică şi anchetă în derulare

Un incendiu puternic a izbucnit, ieri după amiaza, la platforma Petromidia din Năvodari, patru persoane fiind rănite grav, iar alte două – intoxicate cu fum. Toate cele şase persoane, care au fost preluate de cadrele medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa şi transportate la spital, sunt angajaţi ai Rompetrol Rafinare, iar în momentul nenorocirii, lucrau la schimbarea unei piese de la o conductă a instalaţiei de distilare în vid.

În primele minute de la declanşarea incendiului, reprezentanţii ISU Dobrogea au precizat că nu au fost anunţaţi, însă ulterior au revenit, precizând că apelul de urgenţă, pentru intervenţie, a fost lansat la ora 18.03. Un nor imens de fum negru a putut fi zărit dinspre platformă, iar autorităţile au instaurat planul roşu de intervenţie. Toate autorităţile s-au pus în mişcare, incidentul de pe platformă fiind investigat de ITM, Parchet, Poliţie. Luni seara, un elicopter aştepta să decoleze cu unul dintre cei patru bărbaţi care a suferit arsuri – este vorba despre un bărbat de 48 de ani, care are arsuri de gradul 3 pe 90% din suprafaţa corpului. din cauza vântului puternic, ieri seară era luat în calcul transferul pe cale terestră la Bucureşti. Pentru a rezista şocului, a fost sedat şi intubat. În momentul producerii nenorocirii, nici un reprezentant al companiei Rompetrol nu a oferit explicaţii: unii nu au putut fi contactaţi, alţii nu au dorit să comunice.

După câteva ore, Rompetrol a furnizat următorul punct de vedere, aigurând că, în ciuda speculaţiilor, nu a existat nici o explozie, ci numai un incendiu: „În cursul acestei zile (luni– n.r.), în jurul orei 18.00, pe platforma Petromidia a avut loc un incident în zona instalaţiei de distilare în vid. În acest moment, incendiul a fost neutralizat, iar zona incidentului a fost pusă în siguranţă. Pentru neutralizarea incendiului au intervenit Echipajele de pompieri ale rafinariei Petromidia, alături de cele de la Inspectoratul de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa si de la Staţia de Pompieri Midia-Năvodari. În timpul incidentului au fost rănite 4 persoane. (…) La nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialişti şi a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident. Reprezentaţii companiei sunt în legatură directă cu colegii afectaţi şi cu familiile lor şi le acordă tot strijinul necesar. În acest moment, orice pericol a fost îndepărtat. Instalaţia afectată este oprită, activitatea rafinăriei fiind redusă. Reprezentanţii Rompetrol Rafinare au luat toate măsurile necesare alături de autorităţile responsabile pentru operarea în siguranţă a rafinăriei”. De menţionat că la faţa locului Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a trimis la Năvodari un laborator mobil pentru monitorizarea calităţii aerului. Şi reprezentanţii gărzii de Mediu s-au aflat la faţa locului, precizând că urmează a se stabili valorile poluării, precum şi sancţiunile pe care le vor aplica Rompetrol.

La rândul său, şeful ITM Constanţa, Eugen Bola, a precizat că incendiul ar fi izbucnit în momentul în care angajaţii platformei schimbau o piesă de la o conductă a unei instalaţii de la platformă. A fost deschisă o anchetă de către ITM, pentru stabilirea cauzelor nenorocirii, având în vedere că vorbim despre un incendiu colectiv de muncă. „Din păcate, din cauza temperaturii foarte mari, 360 de grade, arsurile sunt foarte mari la cele 4 victime. Una dintre ele are arsuri de gradul 3 pe 100% din corp”, a explicat Bola. Au ars, mai spun autorităţile, multe cabluri şi plasticul afferent, precum şi un compus asemănător păcurii, de unde şi fumul negru degajat de pe platformă. „Aş vrea să mai transmiteţi populaţiei că nu este cazul să se închidă în case, aşa cum văd că transmit unii alarmişti”, a spus Bola. Revenind la răniţi, situaţia se prezintă astfel: un bărbat de 48 ani, arsuri 99%,de gradul 3; un bărbat de 49 ani, arsuri 25%, grad 3; bărbat de 34 ani, arsuri 20%, grad 2-3; bărbat de 54 ani, arsuri 24%; doi intoxicaţi cu fum.

Cei patru pacienți au fost transportați la București cu două mașini de victime multiple și cu personal SMURD.

Alexandra ANTON

Vezi şi: Nenorocire Petromidia: unul dintre răniți a decedat

DOSAR PENAL ÎN CAZUL EXPLOZIEI DE LA PETROMIDIA

Iată cine sunt bărbații rănți în explozia de la Petromidia

Iată ce spun reprezentanții Rompetrol despre emisiile de gaze din urma incendiului de la Petromidia

http://www.replicaonline.ro/isu-dobrogea-oficial-despre-incendiul-de-la-petromidia-nu-au-fost-generate-emanatii-de-particule-periculoase-in-atmosfera-287879/

http://www.replicaonline.ro/incendiul-de-la-petromidia-eugen-bola-se-pare-ca-incendiul-a-izbucnit-cand-era-schimbata-o-piesa-de-la-o-conducta-287843/

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614