REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Nevasta unui politist, in lotul ciorditoarelor de la Spitalul Cernavoda

Nevasta unui politist, in lotul ciorditoarelor de la Spitalul Cernavoda

Replica API 29 noiembrie 2010 | 00:00 255

Cardasie penala: tun de peste 4 miliarde din bugetul unitatii sanitare

Cardasie penala: tun de peste 4 miliarde din bugetul unitatii sanitare

Cotidianul "Replica" vă prezintă în exclusivitate modalităţile de operare prin care a fost prăduit Spitalul orăşenesc Cernavodă. Potrivit raportului de expertiză, mai multe angajate s-au încârdăşit pentru a-şi sustrage din banii spitalului, după cum urmează: nu au înregistrat în evidenţele contabile toate plăţile efectuate, consemnau în acte alte persoane decât cele reale, falsificau extrasele de cont prin ştergerea anumitor plăţi şi încasări, modificau soldul final, ştergeau explicaţiile plăţilor, efectuau plăţi fără nici un suport legal către persoanele juridice şi ridicau din Trezorerie sume de bani în numerar pe care le depuneau parţial în casierie.

Contabila spitalului falsifica semnăturile managerilor!

Concret, Iulia Ionel şi Nicoleta Adela Dode aveau acces la toate datele financiar-contabile, fapt pentru care, la sugestia Iuliei Ionel, Marian Dode a înfiinţat firma Kataryng cu scopul de a fura spitalul. După înfiinţarea firmei, la începutul anului 2006, Iulia Ionel, în calitate de contabil şef, îi transmitea lunar Nicoletei Adela Dode informaţii privind suma de bani ce urma să fie însuşită prin contul societăţii. Adela Dode, în calitate de contabil, întocmea în fals ordinul de plată şi ordonanţarea de plată necesară către firma soţului său şi imita semnăturile foştilor manageri Cristian Nicoară şi Andrei Andrei. Ulterior, Iulia Ionel se deplasa la Trezoreria Cernavodă unde preda ordinul de plată şi ordonanţarea de plată, care erau înregistrate, după care se dispunea efectiv plata în contul firmei Kateryng. Ordinele de plată vizau achitarea unor presupuse prestaţii către unitatea spitalicească, care în mod concret nu au existat niciodată, plăţile fiind făcute în mod fraudulos şi însuşite în mod nejustificat de soţii Dode. La întoarcerea de la Trezorerie, cele două angajate ale spitalului modificau ordinul de plată ce conţinea datele de identificare ale firmei în contul în care intrau banii şi introduceau, în mod eronat, datele de identificare ale altor furnizori, în general Enel Energie, după care înregistrau ordinul de plată în contabilitatea unităţii medicale, astfel încât la un eventual control financiar preventiv să nu se identifice plăţile ilicite.

Farmacia Salix şi alte câteva persoane, prinse în hora furăciunilor

Pe parcurs, şarlatancele şi-au extins modul de operare, frauda fiind realizată tot prin operaţiuni inexistente, dar pentru care s-au încasat banii în interes propriu. Practic, Iulia Ionel dezvoltase o relaţiei "de afaceri" cu Elvira Dinu, deţinătoarea farmaciei Salix, în contul căruia se direcţionau fără un temei real o parte din veniturile spitalului Cernavodă. Banii ajungeau în contul farmaciei Salix fără ca Elvira Dinu să fi semnat un contract cu spitalul pentru aprovizionarea cu medicamente, după ce Nicoleta Adela Dode întocmea în fals ordinul de plată şi ordonanţarea de plată, imitând semnăturile ordonatorilor de credite, a fostul manager Cristian Nicoară şi a fostei directoare economică Aurora Dinică. Ulterior, banii erau ridicaţi de Elvira Dinu şi împărţiţi cu Iulia Ionel şi Adela Dode. Practic, Dinu a primit în contul societăţii, 247.802 lei, pentru care a emis în perioada 2006-2010 şapte facturi care nu corespund cu cele din evidenţele Trezoreriei Cernavodă. Facem menţiunea că nu doar farmacia Salix a primit "cadouri substanţiale" din partea Iuliei Ionel, ci şi alte firme, la care vom face referire în ediţiile viitoare are cotidianului "Replica". Cert este faptul că în acest joc mocirlos a fost cooptată în 2008 şi Izabela Maria Haslovschi, referent în cadrul Compartimentului de Resurse Umane. Aceasta întocmea cu creionul, în fals, centralizatorul general al salariilor şi lista borderourilor salariale care se înaintau băncii, înscriind sumele de bani în plus la salarii, atât pentru ea cât şi pentru Iulia Ionel, iar la Trezorerie erau prezentate doar ordinele de plată şi situaţia recapitulativă. Prin verificările efectuate de comisia de audit intern din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa şi prin raportul expertizei judiciare financiar contabile, au mai fost identificaţi şi alţi salariaţi care au beneficiat de sume în plus la salarii. Este vorba de operatorul PC Teodora Cristea, casierul Eugenia Iscru, soţia agentului şef al Poliţiei Cernavodă, Gigi Iscru, referentul Ghiuldan Memet şi secretara Adriana Raluca Strătilă. La audieri persoanele mai sus menţionate au declarat că sumele încasate în plus reprezintă orele suplimentare lucrate peste program. De altfel, Teodora Cristea, Eugenia Iscru şi Adriana Raluca Strătilă au prezentat mai mulţi "fluturaşi de salarii", unde într-adevăr erau evidenţiate ore suplimentare numai că sumele de bani încasate în plus nu se regăsesc şi în statul de plată, ceea ce denotă că Izabela Haslovschi, de la sine putere a efectuat plăţi, sub forma orelor suplimentare, fără acordul ordonatorului de credite. În acest fel bugetul Spitalului Cernavodă a fost "uşurat" de 439.706 lei, din care 203.990 lei au intrat nelegal în buzunarul Izabelei Haslovschi, 203.517 lei în contul Iuliei Ionel, 10.152 lei a ajuns la Eugenia Iscru, 9.671 lei la Adela Dode, 5.829 lei la Adriana Strătilă, 3.628 lei la Teodora Cristea şi 2.918 lei la Ghiuldan Memet. Vom reveni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102