REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

"Nici acum relaţiile dintre Rusia şi România nu sunt tocmai senine"

"Nici acum relaţiile dintre Rusia şi România nu sunt tocmai senine"

Replica API 10 februarie 2012 | 00:00 102

În exclusivitate pentru "Replica", Excelenţa Sa, Consulul Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Mikhailovici Reva:

În exclusivitate pentru "Replica", Excelenţa Sa, Consulul Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Mikhailovici Reva:

Pe 10 februarie, în Rusia, este sărbătorită Ziua Diplomatului. Data de 10 februarie nu a fost aleasă întâmplător, ea fiind legată de înfiinţarea primului departament de politică externă în Rusia - Ordinul Ambasadei, instituit în anul 1549, explică Excelenţa Sa, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Mikhailovici Reva, în cadrul unei interviu acordat cotidianului "Replica".

Reporter: Excelenţa Voastră, spuneţi-ne ce semnifică această zi a Diplomatului?

Excelenţa Sa, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Mikhailovici Reva: Ziua lucrătorului din diplomaţie a fost stabilită prin Decretul din 31 octombrie 2002 al preşedintelui Federaţiei Ruse, în anul aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe. Totuşi, diplomaţia s-a născut în ţara noastră cu mult timp mai înainte. Una dintre primele acţiuni diplomatice ale vechii Rusii a reprezentat-o trimiterea unui ambasador rus la Constantinopol în anul 838 pentru stabilirea de contacte directe cu Bizanţul. Aceasta este perioada începutului serviciului de ambasador în Rusia veche şi al formării ierarhiei diplomatice. Data de 10 februarie nu a fost aleasă întâmplător, ea fiind legată de înfiinţarea primului departament de politică externă în Rusia - Ordinul Ambasadei, instituit în anul 1549. În secolul al optsprezecelea Ordinul Ambasadei a fost înlocuit de Colegiul Afacerilor Externe, iar în secolul al nouăsprezecelea deja a apărut Ministerul Afacerilor Externe al Imperiului Rus. În prezent, în aparatul central al MAE Rusia şi în instituţiile sale din străinătate lucrează aproximativ 12 mii de persoane. Pe lângă Minister funcţionează două instituţii de învăţământ superior - Universitatea de Stat din Moscova pentru Relaţii Internaţionale şi Academia Diplomatică. Federaţia Rusă întreţine relaţii diplomatice cu aproximativ 200 de state ale lumii. În 144 de ţări funcţionează Ambasade ale Rusiei, iar alături de acestea încă 74 de consulate generale şi consulate şi peste zece reprezentanţe permanente pe lângă organizaţiile internaţionale. La Moscova sunt acreditaţi ambasadori din 144 de ţări. Faptul că o asemenea sărbătoare există în calendarul rus este o dovadă a înaltei recunoaşteri publice a profesiei de diplomat, a importanţei pe care conducerea ţării o acordă muncii noastre. Şi bineînţeles, această zi ne aminteşte încă o dată de imensa răspundere ce ne revine faţă de stat şi societate, faţă de fiecare cetăţean rus. Instituirea sărbătorii noastre profesionale serveşte intereselor întăririi statalităţii ruse, dezvoltării sentimentelor de patriotism şi mândrie pentru patria noastră şi istoria sa, continuării bunelor tradiţii ale diplomaţiei ruse

Rep.: Ce anume v-a determinat pe dvs. să alegeţi diplomaţia?

Mikhail Mikhailovici Reva: După încheierea serviciului militar mi s-a propus să studiez la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova, de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe. Din pricina a o serie de circumstanţe am fost nevoit să refuz. Ulterior, Universitatea de Stat Kalinin, iar l jumătatea anilor '80 soarta m-a purtat pe calea diplomaţiei. În cele din urmă am absolvit Academia Diplomatică de pe lângă MAE Rusia şi mi-am continuat cariera diplomatică. Sau cum se mai spune, nebănuite sunt căile Domnului.

Rep.: Care sunt principalele lucruri care caracterizează un diplomat? Ce abilităţi?

Mikhail Mikhailovici Reva: Pentru a răspunde la această întrebare, aş dori să-l citez pe Winston Churchill: "Diplomatul este persoana care se gândeşte de două ori înainte de a nu spune nimic".

Rep.: Fiind în misiune diplomatică în România, la Constanţa, cum vi se par oamenii, ţara, oraşul?

Mikhail Mikhailovici Reva: Perioada de un an şi jumătate de când lucrez la Consulatul General al Rusiei din Constanţa, mi-a întărit convingerea că România este o ţară cu o istorie bogată, unde trăiesc oameni cu sufletul şi inima deschisă. Oraşul Constanţa este perla Dobrogei, se remarcă prin coloritul deosebit pe care i-l conferă litoralul Mării Negre, făcând ca oraşul să fie foarte frumos, de basm. O trăsătură distinctivă a Dobrogei este caracterul său multi-etnic. Aş dori să-i menţionez pe ruşii lipoveni care s-au stabilit aici în urmă cu peste 300 de ani, şi care şi-au găsit aici a doua Patrie, şi care şi acum continuă să contribuie la prosperitatea şi dezvoltarea sa. Toate acestea fac din România o ţară unică pe continentul european.

Rep.: Ştim că există semnale dinspre Preşedinţia României care nu indică tocmai cordialitate faţă de Rusia, în contextul problemei gazelor. Există din acest punct de vedere vreun motiv ca dvs. să nu vă simţiţi confortabil în România?

Mikhail Mikhailovici Reva: Relaţiile dintre Rusia şi România au rădăcini istorice îndelungate. Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări există de peste 130 de ani. Data oficială a stabilirii lor este recunoscută ca fiind 15 octombrie 1878. Relaţiile au traversat perioade diferite. Acestea au fost întrerupte de două ori în decursul istoriei lor. Da, şi nici acum nu sunt tocmai senine. Cu toate acestea, Rusia şi România sunt legate prin tradiţii de bună vecinătate şi cooperare. Etapa actuală se caracterizează prin dezvoltarea dialogului politic, prin căutarea modalităţii de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, oferindu-le un impuls pozitiv în cele mai diverse domenii, de ridicare la un nou nivel, care să corespundă potenţialului real al ambelor ţări. Partea rusă speră într-o cooperare fructuoasă pentru dezvoltarea de multiple planuri a colaborării ruso-române în beneficiul popoarelor noastre şi pentru pacea şi stabilitatea pe continentul european. Are loc o conlucrare şi cooperare în cadrul organizaţiilor internaţionale şi regionale din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe ale celor două state. Se dezvoltă relaţiile inter-parlamentare. Se perfecţionează baza juridică a relaţiilor ruso-române. După o muncă de mai mulţi ani a fost semnat Tratatul privind relaţiile de prietenie şi cooperare dintre Rusia şi România.

Rep: Există domenii pe care consideraţi că ţara dvs. şi România ar trebui să le exploateze mai bine, în sensul unor relaţii de colaborare?

Mikhail Mikhailovici Reva: Desigur, există perspective şi oportunităţi bune pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor ruso-române în diferite domenii. Astăzi, nici pe departe nu au fost epuizate toate rezervele de dezvoltare a parteneriatului dintre ţările noastre. Rămâne un potenţial puternic pentru intensificarea activităţii la nivel regional şi municipal. Ţările au un număr mare de puncte de interes comun în diverse domenii de activitate. Un potenţial semnificativ pentru adâncirea cooperării bilaterale se menţine şi în domeniul economico-comercial, turismului culturii şi educaţiei. Un exemplu bun de cooperare ruso-română l-a reprezentat în ultimii ani, realizarea de către firma românească "Grup Servicii Petroliere" a Proiectului de construcţie a gazoductului submarin "Dzhubga-Lazarevskoe-Soci", în cadrul pregătirii pentru Olimpiada din anul 2014 de la Soci. Rusia şi România cooperează în cadrul OCEMN, iar companiile mari din Rusia, precum "Lukoil" şi "Mechel" investesc în economia românească.

Alexandra ANTON, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614