REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Nici măcar 1% din comunele din România nu au servicii publice de asistenţă socială

Nici măcar 1% din comunele din România nu au servicii publice de asistenţă socială

Replica API 26 mai 2020 | 00:00 1056

Sub 1% din comunele României au servicii publice de asistență socială și sub 10% din comune nu au un asistent social, a declarat vicepreședintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, Cristian Roşu. „În mediul rural, în momentul de față, lipsesc cu desăvârșire serviciile sociale. Noi știm că în cele 2.861 de comune din România doar 25 au servicii publice de asistență socială. Mai știm că la nivelul comunelor mai sunt angajați în jur de 200 de asistenți sociali, răsfirați prin mediul rural. Asta-i dimensiunea”, a spus vicepreședintele Colegiului Național al Asistenților Sociali.

Mulţi asistenţi sociali au renunţat la meserie

Este nevoie de un plan la nivel naţional. „La nivel național e nevoie, totodată, și de un plan de dezvoltare comunitară, de o intervenție concentrată. Noi, ca asistenți sociali, identificăm problemele persoanelor vulnerabile, însă mulți au renunțat la această meserie, pentru că au constatat că nu au resurse pe care le să ofere oamenilor care au nevoie de intervenția asistenței sociale. O persoană care a trăit într-o familie care a fost săracă nu are decât repere date de cultura sărăciei. Să își modifice comportamentul și să fie activ în societate este un proces lungă durată, trebuie învățat", a completat Cristian Roșu.

La nivelul ţării sunt 10.000 de asistenţi sociali

În momentul de față, în sistemul de asistență socială practică această meserie undeva la 10.000 de asistenți sociali, „la Colegiul Asistenților Sociali sunt înscriși peste 9000 și mai există în jur de 1000 neînregistrați”, a mai afirmat vicepreședintele Colegiului Național al Asistenților Sociali.

Nu sunt bani pentru aceste servicii

Din spusele lui Cristian Roşu, autorităţile locale nu ar avea bani suficienţi la buget pentru a dezvolta serviciile sociale. „S-a creat, în acest fel, de atâția ani, un cerc vicios: autoritatea locală care se ocupă de o comunitate săracă nu are cum să aibă bani la buget pentru a dezvolta serviciile sociale. Ăsta a fost lucrul pe care noi l-am spus întotdeauna, trebuie să fim solidari, dacă tot vorbim de proiectul România solidară, iar bugetul trebuie să vină de la bugetul central, nu putem arunca în cârca autorităților locale să aibă grijă de comunitățile sărace”, a încheiat vicepreședintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.

Petruţ IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mai uitati-va o data atenti la titlu si cititi cu voce tare !!!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218