REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Nici un vinovat! Dosarul catastrofei aviatice de pe lacul Siutghiol, CLASAT!

Nici un vinovat! Dosarul catastrofei aviatice de pe lacul Siutghiol, CLASAT!

Replica API 17 decembrie 2019 | 01:26 519

Pe 15 decembrie 2019 s-au împlinit 5 ani de la tragedia de pe lacul Siutghiol, acolo unde cei patru membri ai echipajului unui elicopter SMURD au murit după prăbuşirea aparatului. Dosarul de ucidere din culpă al catastrofei s-a aflat pe masa procurorilor Parchetului General care au clasat ancheta definitiv, după cum a precizat, pentru Replica de Constanța, purtătorul de cuvânt al parchetului, Alexandru Daniel Ionescu.

Altfel, spus, nimeni nu este vinovat pentru moartea celor patru salvatori.

De ce a fost clasat dosarul!

În cauza nr. 49/P/2014, având ca obiect catastrofa aviatică ce a avut loc la data de 15.12.2014, pe Lacul Siutghiol, din Stațiunea Mamaia, județul Constanța, prin ordonanța din data de 12.04.2019, Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, cu privire la acțiunile/inacțiunile (...) în calitate de membri ai echipajului de zbor al elicopterului, implicat în evenimentul aviatic, care a avut ca urmare decesul victimelor, întrucât a intervenit decesul făptuitorilor.

De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, cu privire la activitățile desfășurate de operatorii din cadrul Biroului Răspuns Apel Unic de Urgență 112 Constanța vizând preluarea apelurilor de urgență și alertarea structurilor specializate de intervenție pentru soluționarea situației de urgență generată de producerea evenimentului de aviație în care a fost implicat, la data de 15.12.2014, elicopterul, respectiv cu privire la măsurile dispuse pentru căutarea-salvarea victimelor evenimentului de aviație în cauză și activitățile de intervenție desfășurate de lucrătorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Inspectoratului General de Aviație, Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, Ministerului Apărării Naționale - Centrul 39 de Scafandri și U.M. 01921 Baza 86 - Aeriană Borcea, Autorității Navale Română, Direcției Hidrografice Maritime și Instituției Prefectului jud. Constanța, întrucât aceste acțiuni nu s-au interpus în lanțul cauzal care a determinat decesul victimelor, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestei infracțiuni.

Totodată, s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracțiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, întrucât faptele nu există, nefiind constatate încălcări ale dispozițiilor legale sub acest aspect.

”Menționăm că, împotriva soluțiilor de clasare sus menționate, nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă prev. de art. 339 C. pr. penală. , art. 340 și urm. C. pr. penal”, transmit reprezentanții parchetului.

Reamintim că, în decembrie 2014, un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, în jurul orei 16.10. Patru oameni se aflau la bord: pilot, copilot, medic şi asistentă. Prima scoasă din apă, de un pescar care a venit dinspre Ovidiu, a fost doctoriţa Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani și mama unui băiețel de 5 ani, care a fost resuscitată, apoi transportată la Spitalul Judeţean, unde, din nefericire, a decedat după câteva ore. Pe parcursul altor ore au fost căutate în apă şi celelalte trei persoane: asistenta Camelia Gabriela Harton, de 38 de ani și aflase, chiar în ziua tragedie, că este însărcinată. Apoi, a fost scos fără viață copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, 42 de ani, a vea un copil, dar și pilotul Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, tatăl unui copil.

Elicopterul fusese la Tulcea de unde preluase un pacient, pe care îl transportase la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. În momentul în care s-a prăbuşit, în jurul orei 16.11, acesta se ducea la baza de la Aeroportul Internaţional Constanţa - Mihail Kogălniceanu, pentru realimentarea cu combustibil.

După mai bine de patru ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD în Lacul Siutghiol, magistraţii Tribunalului Constanţa l-au condamnat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. De asemenea, baronul local PSD trebuie să dea înapoi Consiliului Judeţean peste 1 milion de lei ca despăgubiri. Sentinţa nu este definitivă.

La cinci ani de la tragedie, Inspectoratul General de Aviație al MAI a transmis: ”Timpul nu poate șterge amintirea eroilor noștri. Cinci ani de când dragii noștri colegi și prieteni, comandor Cătuneanu Petre, comandor Crăcănel Ginel, medic Vizireanu Laura, asistent medical Harton Gabriela, au plătit sacrificiul suprem pe altarul celei mai nobile profesii din lume, aceea de salvator de vieți omenești, în tragicul accident de pe Lacul Siutghiol. Cinci ani de când privim spre cerul albastru și așteptăm să vă întoarceți acasă. Veți rămâne veșnic în inimile noastre! Dumnezeu să vă ierte și să vă odihnească în pace!”

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In viziunea noului ministru de interne Arafat are legatura si cu moartea celor din elicopter. Asa stie ministrul cum si cat poti sa supravietuiesti in apa la 5 grade. Si modul riscant in care a fost condus aparatul de catre piloti tot lui Arafat i se pune in carca. Arafat ar fi trebuit sa fie peste tot. Asa ca Batman.
3
1
Ce lagatura are elicopterul cumparat de Porcul cu elicopterul cazut pe lacul Siutghiol ????!!!! Sa le fie tarana usoara! Vie amintirea lor!
4
1
De ce sa plateasca cineva cand pilotii se jucau cu elicopterul deasupra lacului? Nu aveau ce cauta acolo, era total in afara traseului aprobat de zbor si interventie. Credeau ca sunt in parcul de distractii. Pacat de viata lor, Dumnezeu sa ii odihneasca!
9
2
Pai cam asta este realitatea: pilotii morti sunt vinovati! Din cate am aflat din diverse comentarii, tipii aveau prostul obicei sa se apropie de suprafata apei, pentru ca elicea sa ridice vapori de apa si sa faca senzatie. Asa comentau unele persoane, in urma cu cativa ani. Deci se cam jucau cu focul si cu viata lor si a altora. Se pare ca traseul aerian stabilit nu avea nicio legatura cu Lacul Siutghiol. Nu aveau ce sa caute acolo. Decat, repet, daca aveau chef de glume proaste, care i-au costat viata.
18
1
mortii sunt de vina, ca de obicei.
3
0
Vinovati sunt pilotii , a fost o greseala grava , dar precum vorba romaneasca '' despre morti numai de bine '' ce sa spuna si ei.....
7
2
Esti incompetent. Cauta Eurocopter MedEvac si da-ti doua palme.
4
2
Vinovat - replica.
1
3
Degeaba faci ironii cand esti proasta si analfabeta!
5
3
clasat fara vina nimeni nici chiar porcul de nicusor care a dispus modificarea unui elicopter usor eurocopter in aparat de salvare pe mare ceeace a ingreunat f mult aparatul care a picat ca musca-n lapte
5
5
Se vede o schinbare decand este PNL la guvernare
4
13

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369