REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Nicolăescu îl pedepseşte pe Dina de la DSP din cauza directorilor de spitale

Nicolăescu îl pedepseşte pe Dina de la DSP din cauza directorilor de spitale

Replica API 11 ianuarie 2013 | 00:00 268

Ministrul Sănătăţii îi cere demisia!

Ministrul Sănătăţii îi cere demisia!

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, îi cere directorului Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, dr. Constantin Dina, să demisioneze. Solicitarea ministrului Nicolăescu a venit ca urmare a faptului că dr. Dina a participat, marţi, la o întâlnire cu managerii unităţilor sanitare pentru a vedea care sunt problemele întâmpinate la implementarea ordinului privind vizitarea pacienţilor de către aparţinători şi a declarat la finalul discuţiilor că principala nemulţumire este legată de prelungirea programului de vizită. În fapt, el prezenta nemulţumirile enunţate de managerii de spitale din Constanţa, nu o nemulţumire a lui personală sau a direcţiei pe care o conduce.

În schimb, ministrul susţine că spitalele sunt obligate să respecte reglementările Ministerului Sănătăţii privind programul de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice. "Sistemul sanitar s-a dezumanizat. Sistemul trebuie să fie prietenos cu omul în suferinţă. Cetăţeanul trebuie să aibă în permanenţă legătură cu familia sau cei care au grijă de el", a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu într-o întâlnire cu reprezentanţii pacienţilor cronici, referindu-se la Ordinul ministrului Sănătăţii privind orele de vizită în spital. Ministrul Sănătăţii a atras atenţia managerilor din spitale că trebuie să respecte actul normativ care transpune în fapt legislaţia europeană şi a declarat că a cerut directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa să îşi prezinte demisia pentru managementul defectuos cu care a gestionat situaţia în spitalele din judeţ, în contextul în care managerii unităţilor au protestat împotriva ordinului.

Pe cine vrea să schimbe Nicolăescu

Facem precizarea că medicul Constantin Dina, în calitate de director al Direcţiei de Sănătate Publică, instituţie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, a făcut toate demersurile necesare ca Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa să devină spital de rangul I, dar şi în categoria de spital regional, a propus alipirea ca secţie exterioară a Spitalului de Ftiziologie Agigea, a salvat Spitalul Orăşenesc Cernavodă de la închidere, a redeschis unitatea sanitară din Băneasa, a făcut lobby la Ministerul Sănătăţii pentru atragerea de fonduri în vederea modernizării secţiilor de Oncologie şi Cardiologie din Judeţean, cât şi pentru deblocarea posturilor de cadre medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi spitale. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, dr. Constantin Dina, nu a dorit să comenteze solicitarea ministrului Eugen Nicolăescu. Medicul Dina susţine că a avut o discuţie cu ministrul Eugen Nicolăescu despre ceea ce s-a discutat la Constanţa, menţionând că el nu a fost împotriva Ordinului publicat în Monitorul Oficial, privind reglementarea programului de vizită al aparţinătorilor pacienţilor, ci doar a ascultat nemulţumirile managerilor de spitale din judeţul Constanţa. Directorul DSP încă nu a decis dacă va demisiona, dar a menţionat că: "Voi proceda în aşa fel încât să fie bine pentru unităţile sanitare de aici din Constanţa", iar hotărârea sa susţine că o va face publică în cadrul unei conferinţe de presă.

Nicolăescu, despre Dina: "Este pus acolo să respecte legea şi el nu o respectă"

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat în exclusivitate pentru "Replica", faptul că va trimite Corpul de Control la Constanţa dacă directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Constantin Dina, nu va demisiona din funcţie. "I-am cerut demisia, pentru că nu respectă un ordin al ministrului. Nu are ce să comenteze. Dacă o să văd că este încăpăţânat şi nu îşi asumă responsabilitatea o să-i trimit şi Corpul de Control, pentru a-i dovedi că este în afara legii. Că este pus acolo să respecte legea şi el nu o respectă. Aceasta este o altă etapă. Sper să aibă mintea de pe urmă", a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

Decizia ministrului va genera o situaţie conflictuală la Constanţa

Cine va veni în locul directorului Dina, din partea PSD sau PNL, va fi pus în situaţia de a intra în conflict cu managerii de spitale ori cu Ministerul Sănătăţii. "În momentul când eşti în conflict cu directorii de spitale sau cu Ministerul Sănătăţii, şi apar repercursiuni, nu vine nimeni să te mângâie pe cap sau să te ajute, chiar dacă încerci să împaci şi capra şi varza. Ministrul Nicolăescu trebuie să înţeleagă că spitalele nu mai sunt toate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi unii manageri nu mai trebuie să asculte cu sfinţenie de el. Acum spitalele sunt conduse de oameni impuşi de autorităţile locale, iar autoritatea Ministerului Sănătăţii a scăzut enorm. Un ordin de ministru chiar nu contează în contextul în care sunt legi, despre cum trebuie organizate clinicile, care trebuie să fie structura lor şi cine trebuie să conducă clinicile, care nu sunt aplicate la Constanţa. În cazul normativului ce stă la baza structurii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă discutăm despre o interpretare minimalizată a unui ordin al fostului ministru Ion Bazac care nici până azi nu a intrat în vigoare. Acolo baza legală este în aer şi aerul este în plop", susţin cei din interiorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa.

Ce spune ordinul care nemulţumeşte managerii de spitale din Constanţa

Revenind la Ordinul care a creat nemulţumiri în rândul managerilor constănţeni, menţionăm că, în luna decembrie, Ministerul Sănătăţii a reglementat, unitar, programul de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice. Conform documentului, programul de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15.00 - 20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică programul de vizită se realizează între orele 10.00 - 20.00. Numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de 3 paturi nu poate fi mai mare de 3 persoane şi pot fi vizitaţi maximum 2 pacienţi în acelaşi timp. Vizitarea pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei, respectiv părinţi, copii, surori/fraţi, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne. Ordinul mai prevede ca secţiile/compartimentele de terapie intensivă să aibă obligaţia de a avea un număr de telefon prin care se asigură informarea familiei de către medicul curant sau medicul de gardă despre starea şi evoluţia pacientului, de care să fie informaţi şi aparţinătorii. De asemenea, pentru pacienţii internaţi pe oricare dintre secţiile/ compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, membrii familiei pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218