Niculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video
George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri, 15 aprilie. În cadrul emisiunii Replica Zilei, acesta a vorbit despre punctul dureros al românilor, și anume prețul facturilor la energia electrică și gaze. Totodată, au fost abordate și teme politice, teme legate de situația administrativă din Constanța, dar au fost atinse și alte subiecte de interes.
Am prelungit schema de sprijin prin care plafonăm prețurile
”Am continuat seria măsurilor de sprijin pentru populație, pentru consumatorii casnici, cât și pentru agenții economici, și am prelungit schema de sprijin prin care plafonăm prețurile la gaze naturale și energie electrică. Măsurile începute la 1 noiembrie 2021 care erau în vigoare pentru 31 martie 2022, pe fondul sezonului rece și pe fondul crizei energetice. Între timp, văzând că războiul din Ucraina afectează în continuare această situație și că Rusia folosește gazul natural pe care îl are care pe o armă împotriva statelor din UE, am hotărât prelungirea acestor măsuri, de la 1 aprilie până la 31 martie 2023. Am plafonat prețul energiei electrice și a gazelor naturale pentru consumatorii casnici, cât și pentru agenții economici, pentru că degeaba primim acasă o factură cu preț plafonat, dacă în jurul nostru prețul alimentelor este impactat de creșterile de preț la gaze naturale și energie electrică. Și pentru agenții economici am stabilit un plafon, încât să încercăm să oprim aceste creșteri. Nu am rămas pasivi, am acționat, am plafonat, compensăm în continuare facturile. Îmi doresc ca conflictul armat de la granița României să înceteze cât mai curând. Este o situație care a lovit în plin toate țările, iar noi am încercat să vedem ce măsuri au luate celelalte și state și să vedem cum ne putem plia pentru a le introduce și la noi în țară”, a spus George Niculescu.
“Dacă un furnizor nu respectă legea, să se facă reclamații”
Dacă un furnizor care emite o factură alege să nu respecte legea, pentru că legea spune foarte clar, pe tranșe de consum, autoritățile statului din domeniul controlului să-și facă datoria și să sancționeze aceste abateri. Trebuie făcute reclamații la instituțiile statului abilitate în acest sens. Nu aș vrea să se înțeleagă că acest fenomen este unul generalizat, noi, la Ministerul Energiei, tot timpul am sesizat aceste probleme. Noi, la minister, nu putem să mergem și să amendăm astfel de comportamente care nu respectă legea. Termenele sunt foarte clare și aici, operatorii de distribuție, conform legii 123, a energiei electrice și gazelor naturale, știu că au termen 30 de zile pentru emiterea avizului tehnic de racordare. Operatorii de distribuție dacă încalcă legea, autoritățile trebuie să îi sancționeze. Este ilogic genul acesta de comportament din partea operatorilor”, a spus Niculescu.
Liberalizarea nu a fost o măsură greșită
”Liberalizarea nu a fost o măsură greșită. Eu cred în procesul de liberalizare a pieței pentru că în urma acestui proces a intervenit concurența. Furnizorii au început se se lupte între ei pe anumite categorii de portofolii, oferind astfel consumatorilor prețuri din ce în ce mai mici pentru a-și mări numărul de consumatori. Creșterea prețurilor la energie și folosirea gazelor naturale ca armă și monedă de șantaj în țările UE a fost făcută în așa fel încât prețurile să crească și să rămânem dependenți de gazul rusesc. Noi suntem într-un proces continuu pentru ca România să scape de importurile de gaze naturale din Rusia”, a spus secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu.
Ne dorim să ne decuplăm complet de Federația Rusă
“Suntem într-un caz fericit, sunt economii din UE care depind mult mai mult decât depindem noi de gazul rusesc, însă noi ne dorim să ne decuplăm complet de Federația Rusă și de aceea am fost în Azerbaijan, alături de ministrul Virgil Popescu, tocmai pentru a găsi și a identifica surse noi de import de gaze naturale. Am fost și în Turcia pentru a găsi varianta tehnică prin care transportăm gazul natural din Azerbaijan în România. Se pare că suntem pe drumul cel bun. De asemenea, o altă variantă ar fi sursele de LNG din Emiratele Arabe Unite sau din Israel”, potrivit lui George Niculescu.
Sezonul rece 2022 - 2023
”Pentru sezonul rece pe care-l vom avea începând cu octombrie 2022 – martie 2023, trebuie să identificăm sursele de gaze naturale la un preț convenabil pentru consumatorii români, fie că sunt cei casnici sau agenți economici, să nu ne lipsească gazul natural, iar acesta să fie la un preț accesibil tuturor. Vom avea gaze naturale, sunt sigur de treaba asta, am avut și iarna trecută, deși au fost voci care au introdus panică printre cetățeni spunând că România nu va avea gaze naturale în iarna aceasta. De nenumărate ori a trebuit să ieșim public pentru a combate aceste zvonuri, cred eu lansat în mass-media cu rea voință doar pentru a provoca panică. Nu pot să-mi dau seama ce s-a întâmplat, dar țin să vă spun că la sfârșitul iernii, din punct de vedere calendaristic 31 martie, în calitate de Președinte al Comandamentului de iarnă, am terminat iarna cu surplus de gaze naturale în depozitele noastre, în condițiile în care specialiști „binevoitori“ anunțau că România rămâne fără gaze naturale și că românii nu au cu ce să se încălzească iarna aceasta, lansând teme false de discuție”, a precizat Niculescu.
Legea Offshore
“Noua lege offshore a fost depusă în Parlament, e un demers legislativ parlamentar, nu este făcut de ministere, ci de parlamentari. Eu cred că a fost o greșeală încă din 2018 când această lege a fost modificată între Senat și Camera Deputaților. Această modificare a legii din 2018 ne-a costat pe noi România independența energetică în ceea ce privește gazele naturale. Vorbim despre o situație în care nu am ce să fac și nu pot să nu mă gândesc câte beneficii ar fi fost și pentru noi, pe plan local, câte oportunități de dezvoltare locală am ratat, dar mă bucur că legea offshore este din nou în Parlament, o îmbunătățire a legii offshore încât investițiile în zăcămintele din Marea Neagră să înceapă cât mai repede. Romgaz va semna în luna mai preluarea acțiunilor alături de OMV – Petrom. După ce vom avea legea aprobată în Parlament, cele 2 companii vor lua decizia finală de investiții și vor începe lucrările de exploatare a zăcămintelor. Demersurile noastre de diversificare sunt pe termen scurt și mediu și nu vom mai depinde de importuri și sper ca România să devină un jucător în piața gazelor naturale”, a explicat Niculescu.
Eu am beneficiat de compensație pe schema veche
“Eu pe schema veche m-am încadrat și am beneficiat de compensație și am avut compensată factura cu 84 de lei, am plătit facturile. Prețurile pe care le-am menționat sunt prețurile care erau aferente anului 2019. Ministrul Virgil Popescu a îndemnat să folosească și să se uite pe comparatorul de prețuri pe site-ul ANRE-ului. În domeniul energetic, în ultimii 8 ani de zile, a fost o secetă în ceea ce privește investițiile în acest domeniu. Eu am urmărit atent activitatea Ministerului Energiei și când eram în opoziție și nu am identificat nicio investiție în domeniul energiei. De când a venit noul ministru al Energiei s-a dorit să se investească în domeniul energiei. Suma pentru investiții este din PNRR”, este de părere secretarul de stat în Ministerul Energiei.
Domnul Țuțuianu a îmbrăcat foarte bine haina de opoziție
Întrebat ce părere are că deputatul PSD, Horia Țuțuianu, a spus că actuala administrație locală nu-și face treaba, George Niculescu a răspuns: ”Observ că domnul Țuțuianu a îmbrăcat foarte bine haina de opoziție la nivel local și mă bucur că își duce până la capăt acest exercițiu de opoziție locală. Este firesc din punctul unui fost președinte de Consiliu Județean să critice actuala conducere a orașului care este liberal atât la nivelul municipiului Constanța, cât și la nivelul județului. Observ și eu traficul, foarte multe șantiere deschise, observ că se circulă mai greu în oraș la orele de vârf. Nu poți să pornești investiții fără să creezi disconfort. Alternativa ar fi fost să nu facem nimic. Să luăm exemplul străzii Ștefan cel Mare, eu nu vreau să fiu avocatul primarului Constanței, dar care era alternativa, să lăsăm strada în felul în care era lăsată de fosta administrație? Niciodată nu am găsit strada aceea să-mi facă plăcere să merg pe acolo, avea un aspect complet deplorabil. Din păcate, nu s-a găsit altă metodă prin care să putem să modificăm ceva. Ce se întâmplă acum cu lucrările blocate nu am foarte multe detalii, dar pot să vă spun că nu cred că primarul Constanței are vreo satisfacție văzând că lucrările durează mai mult decât ar trebui, nu cred că nu are interes să depună toată eforturile în așa fel încât lucrările să se desfășoare pe o durată foarte scurtă de timp și în sprijinul cetățenilor Constanței. Este o declarație politică, eu sunt obișnuit cu asemenea declarații politice, o declarație a unui partid aflat în opoziție. Mă bucur că se obișnuiesc cu această activitate de opoziție și le doresc o opoziție cât mai lungă în Constanța.”
De ce au fost începute mai multe lucrări pe străzi în același timp
“Dacă sunt finanțate din fonduri care sunt condiționate de timp pierzi banii și de aceea lucrările au început în același timp pentru a nu se pierde finanțarea. Am văzut administrația trecută cum a întârziat lucrările, și aici mă refer la Parcul din spatele Primăriei, iar banii aceia au trebuit să fie returnați. După ce că stăm și că durează lucrările, cum ar fi să le plătim din bugetul primăriei, din banii cetățenilor. O să fie o problemă dacă lucrările nu se vor termina la timp pentru că am văzut orașul dezvoltându-se mult în acea direcție, de mult bulevardul nu mai este o centură a orașului. Din punctul meu de vedere pentru a ajunge în nordul stațiunii Mamaia, îndemn pe toată lumea să folosească varianta ocolitoare de la Ovidiu”, susține George Niculescu.
Relația cu PSD
“Pe plan local, din punctul nostru de vedere, este o relație pur normală, de dialog din sensul nostru, cu astfel de mici înțepături politice, care sunt obișnuit cu ele și sunt inevitabile. În ceea ce privește guvernarea națională, pot să vă dau exemplul OUG 27, cea cu plafonarea prețurilor. Vreau să vă spun că a fost un efort făcut de mai multe ministere, unele conduse de PNL, altele de PSD. S-au lăsat orgoliile și nevoie cetățenilor au primat”, potrivit lui Niculescu.
Clinciurile din interiorul PNL
“Eu sunt convins că decizia PNL a fost una bună (cu noul președinte – n.r.), vorbim de un partid care are maturitatea să declanșeze niște schimbări atunci când situația o cere. Să realizezi că direcția nu e bună și trebuie să faci o schimbare este un lucru bun. Sunt convins că noul președinte al PNL, Nicolae Ciucă, are o capacitate la efort cum rar mi-a fost dat să văd, este foarte aplicat, atent, se informează despre orice situație, revine să vadă cum s-a rezolvat. Am încredere că toată această activitate o va pune și la dispoziția partidului nostru. Pot să vă spun că susținerea noastră vine de la cetățeni. Eu sunt convins că oglinda susținerii este reprezentativitatea pe care o ai. Se poate spune despre o persoană sau alta că este omul cuiva sau că faci parte din echipa cuiva, cu toții trebuie să înțelegem că trebuie să fim oamenii constănțenilor, trebuie să fim cei care le reprezentăm interesele locuitorilor Constanța și mai puțin contează echipele, taberele sau alte forme de organizare din interiorul partidului. Dintotdeauna, la noi în partid, este firesc să susții președintele pe care l-ai votat. Relația mea cu domnul Huțucă este foarte bună, la fel ca și cu primarul Chițac sau cu președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu. O relație foarte bună cu toată lumea, o relație de colegialitate”, a spus Niculescu.
Administrația PSD...
“După o perioadă de 20 de ani de administrație PSD, în care orașul a fost privat de investiții, nu am avut nimic de substrat, am avut expunere media prin carnavalul organizat, prin altfel de activități care nu erau date de substrat. Facultățile din Constanța sângerează materie cenușie pentru angajatorii din Cluj, Arad, București sau Timișoara. Aveam prezență media, aveam tot felul de evenimente, samba, carnaval, pe timpul verii, erau bune pentru activitățile de turism, dar de substrat în timpul anului nu am avut nimic. Peste 20 de ani de lipsă de investiții nu poate fi compensat într-un an de mandat, este imposibil. Eu îi doresc primarului multă putere de muncă pentru că municipiul are foarte mult de arătat și are potențial enorm din toate punctele de vedere, avem tot ce ne trebuie în Constanța, doar trebuie să ne mobilizăm și să facem proiecte și să le ducem la bun sfârșit”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Energiei.
Mai multe detalii despre cele discutate puteți urmări în materialul video de mai jos:
Liliana IONIȚĂ

Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...2692
Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...1636
Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3346
Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6130


ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 4.83 m/s
Presiune: 1025 milibari

Câştigătoarea titlului de campioană a Angliei la fotbal în acest sezon va fi decisă în ultima etapă, după ce FC...85
Clubul FC Barcelona nu este dispus să plătească mai mult de 35 de milioane de euro pentru Robert Lewandowski,...75
Ciclistul eritreean Biniam Girmay (Intermarche - Wanty) a câştigat surprinzător, marţi, la sprint, etapa a 10-a a...76
Spaniolul Feliciano Lopez, unul dintre "veteranii" circuitului profesionist de tenis, a pus capăt unei serii de 79 de...80


La data de 19 mai a.c., în jurul orei 00.10, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au procedat la...469
Urmare a cercetărilor în 3 dosare penale care vizează săvârșirea a două infracțiuni de furt calificat, respectiv...338
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a informat că, în cursul zilei de miercuri, la nivel naţional, prin...273
Lucrările de remediere a avariei pe conducta magistrală de apă, cu diametrul de 800 mm, din incinta Sursei Cișmea 1C...328
Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, a declarat, joi, că războiul din Ucraina, provocat de Rusia, a generat...85
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că realitatea actuală, determinată de războiul Rusiei împotriva...83
Guvernul pregăteşte noi măsuri fiscale. Potrivit unor surse, Executivul ia în calcul recalcularea taxelor şi...294
Miniştrii Apărării român şi portughez, Vasile Dîncu şi Helena Carreiras, au semnat, joi, la Bucureşti, Acordul...277
De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4128
Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3346
Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2361
Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6130
Prima ediţie a Festivalului Miez se desfăşoară în perioada 20 - 22 mai, în Bucureşti, pe malul lacului...91
Amber Heard a respins ferm, marţi, acuzaţiile avocaţilor lui Johnny Depp care o acuză că a fost violentă,...80
Charlie Watts, bateristul The Rolling Stones, ar fi lăsat soției și fiicei sale o avere de 30 milioane de lire...83
Actorul şi regizorul nord-irlandez Kenneth Branagh îl va interpreta pe prim-ministrul britanic, Boris Johnson, în...80
''Zero Covid'': Autorităţile din Shanghai au anunţat marţi că s-a încheiat epidemia de coronavirus (cu excepţia...88
Între 200 şi 300 de persoane au manifestat marţi la Londra pentru a cere guvernului britanic să refuze să-l...76
Grecia a anunţat miercuri că de la 1 iunie măştile de protecţie în avioane şi în spaţii publice închise nu vor...86
Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi, 85 de ani, avea "sclave sexuale" la petrecerile pe care le organiza în...626
Ministerul Sănătăţii a informat că în unităţile sanitare de profil sunt internate 760 de persoane cu COVID-19,...86
O echipă de medici chirurgi din cadrul Secţiei Clinice Chirurgie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU)...77
Guvernul României a aprobat miercuri o hotărâre care vizează conținutul și metodologia de colectare și raportare...398
18 europarlamentari, printre care și medicul român Tudor Ciuhodaru, au înaintat Parlamentului European o propunere de...448