REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Nicuşor Constantinescu, cercetat penal de DNA într-un alt dosar: achiziţia elicopterului!

Nicuşor Constantinescu, cercetat penal de DNA într-un alt dosar: achiziţia elicopterului!

Replica API 31 martie 2015 | 16:07 139

În timp ce Nicuşor Constantinescu se afla la Curtea de Apel Constanţa, unde aştepta decizia judecătorilor cu privire la contestaţia împotriva deciziei Tribunalului, din 25 martie, când a fost menţinut în arest la domiciliu, DNA Constanţa informa că acesta este cercetat penal într-un alt dosar, legat de atribuirea nelegală a unui contract de achiziţie publică unei persoane juridice, fiind vorba de elicopterul pentru situaţii de urgenţă. Este vorba despre al şaselea dosar instrumentat de DNA şi al patrulea instrumentat de procurorii constănţeni.

Procurorii DNA Constanţa au menţionat președinte suspendat al Consiliului Județean Constanța este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Din ordonanța de punerea în mișcare a acțiunii penale, procurorii au precizat că, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin el, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță, din județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria. La data de 29 martie 2013,Constantinescu a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” și „Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență și în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită și conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență) a elicopterului respectiv. La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus elicopterul achiziționat din fonduri publice la dispoziția persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și achiziționat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. “Inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se arată în comunicatul DNA.

Tragedie aviatică pe lacul Siutghiol: patru persoane au MURIT

Elicopterul la care procurorul de caz, respectiv Andrei Bodean, face referire, este cel implicat în tragedia aviatică de pe lacul Siutghiol, din 15 decembrie 2014, toţi cei patru membri de la bord, doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa, decedând. Elicopterul doar ce se întorsese dintr-o misiune, ducând un pacient la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după care a zburat pentru a realimenta. La întoarcere, acesta s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. Imediat au fost demarate cercetările, la scurt timp apărând un filmuleţ în care o persoană se auzea cum striga după ajutor. Secretarul de Stat în MAI, dr. Raed Arafat, a declarat atunci, în urma a două experimente, că era imposibil ca strigătele să fie auzite. Procurorii din cadrul Parchetului Militar au continuat cercetările, fiind uadiaţi toţi martorii, solicitând totodată ca Ministerul Afacerilor Interne şi Consiliul Judeţean Constanţa să transmită toate documentele încheiate între aceste două instituţii privind predarea/primirea elicopterului în cauză, inclusiv actele din care rezultă nivelul de echipare a acestei aeronave, la momentul preluării, precum şi documentele din care rezultă modificările de echipare operate asupra aeronavei până la data de 15 decembrie 2014.

Constantinescu: “Destinaţia a fost schimbată de domnul Arafat cât timp eram în SUA”

La scurt timp după producerea accidentului aviatic, Nicuşor Constantinescu declara că elicopterul prăbușit în lacul Siutghiol a fost achiziționat în cadrul unui program România-Bulgaria, însă destinația și dotările acestuia au fost schimbate cât timp el a fost suspendat de la conducerea instituției. “Acest elicopter a făcut 180 de ore de intervenție, pentru că destinația lui nu este numai de a transporta pacienți, este de a survola teritoriul Constanței și teritoriului Dobrich, teritoriul Mării Negre, teritoriul lacului, de-aia v-am spus că are o destinație specială. Această destinație, din păcate, a fost schimbată cât timp eu am fost în Statele Unite ale Americii, în noiembrie anul acesta. De cine a fost schimbată? De domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinația contractului și s-a întâmplat nenorocirea pe care ați văzut-o ieri (15 decembrie 2014 – n.r.)”, a declarat Constantinescu pe 16 decembrie 2014, adăugând şi faptul că el a refuzat, în 2013, să predea elicopterul structurilor Ministerului de Interne.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367