REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Nicușor Constantinescu, CONDAMNAT DEFINITIV la 5 ani de închisoare!

Nicușor Constantinescu, CONDAMNAT DEFINITIV la 5 ani de închisoare!

Replica API 29 iunie 2016 | 13:56 503

Nicușor Constantinescu a fost condamnat definitiv, la 5 ani de închisoare cu executare!

Precizăm că prima instanță l-a condamnat la 3,6 ani în dosarul Centrului Militar Zonal, cu executare, dar decizia nu a fost definitivă, motiv pentru care a urmat apelul. Miercuri, 29 iunie, magistrații au admis apelul procurorilor și i-au mărit pedeapsa lui Nicușor Constantinescu la 5 ani.

De menționat este și faptul că Nicușor a mai „bifat“ o condamnare! Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, luni, 27 iunie a.c., pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, la 6 ani închisoare, cu executare. Decizia nu e definitivă. Totodată, instanţa a menţinut măsura arestului preventiv. În acest dosar, Nicuşor Constantinescu este acuzat de de abuz în serviciu în formă continuată. Inculpat mai este Adrian Gâmbuţeanu, fostul director al RAEJDP, care a fost condamnat la 4 ani, 5 luni şi 10 zile închisoare, tot cu executare.

Dosarul Centrului Militar Zonal:

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, cu ştiinţă și în exercitarea atribuţiilor care decurgeau din calitatea de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în mai multe rânduri nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile potrivit art.76 din Legea nr.446/2006. Potrivit acestui articol “ consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului.(…)”. Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, inculpatul nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia și a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituții. De asemenea, a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi pagube acestei instituţii.

IATĂ MINUTA!

"Respinge ca nefondată cererea de repunere pe rol a cauzei formulată de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel. În temeiul art.421 pct.1 lit.b Cod procedură penală respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel şi partea civilă Ministerul Apărării Naţionale prin Direcţia pentru relaţia cu Parlamentul şi Asistenţă Juridică împotriva sentinţei penale nr.387/28.10.2015, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr.14182/3/2014.

În temeiul art.421 pct.2 lit.a Cod procedură penală admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa împotriva aceleiaşi sentinţe penale.

Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi, rejudecând:

Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal şi art.5 alin.1 Cod penal de la 3 ani şi 6 luni închisoare la 5 (cinci) ani închisoare.

Pedeapsa principală se execută în regim privativ de libertate.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate.

În temeiul art.424 alin.3 Cod procedură penală raportat la art.72 Cod penal deduce din durata pedepsei aplicate inculpatului perioada arestării preventive de la data de 20.05.2016 la zi.

În temeiul art.275 alin.2,4 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 4.000 lei şi partea civilă la plata sumei de 600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Conform art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate în apelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa rămân în sarcina statului.

În baza art.272 Cod procedură penală onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu-avocat Bundă Cătălin, în cuantum de 260 lei şi Gâdoiu Tiberiu, în cuantum de 65 lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei în favoarea Baroului Constanţa.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 29.06.2016"

Ce spune avocatul lui Nicușor Constantinescu despre condamnare

“Fără comentarii. Dacă luăm strict pe dosar și pe probele care le-a pus DNA-ul la dosar, mă așteptam să-l achite. Este o răfuială între el și DNA. Mai precis, la ora actuală DNA-ul face cel mai mare trafic de influență. Traficul de influență este și atunci când forțezi instanța, prin anumite metode, să-i creeze o situație rea inculpatului. Faptul că nu s-a prezentat la ședințe a fost din cauze obiective, independent de voința lui, faptul că a fost bolnav, că a fost internat, că a fost imobilizat, că a fost operat. Deci nu poți să te prezinți la o ședință de judecată în momentul în care ești pe masa de operație ”, a spus Nicolae Mihălică, avocatul lui Nicușor Constantinescu în dosarul CMZ.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369