REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Nicuşor Constantinescu: Iowemed a comis crimă prin imprudenţă în cazul omului de afaceri Gheorghe Oancea

Nicuşor Constantinescu: Iowemed a comis crimă prin imprudenţă în cazul omului de afaceri Gheorghe Oancea

Replica API 18 iulie 2013 | 00:00 738

Angajaţii de la centrul medical privat au lăsat pacientul să zacă, nesupravegheat, şi au chemat ambulanţa de la stat!

Angajaţii de la centrul medical privat au lăsat pacientul să zacă, nesupravegheat, şi au chemat ambulanţa de la stat!

Zi neagră! Un mort, o familie distrusă, o anchetă penală şi o amendă cu patru zerouri pentru reclamă mincinoasă! Un bilanţ mult prea dureros. Preşedintele fondator al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, Gheorghe Oancea, a murit, marţi seara, chiar sub nasul medicilor Centrului Medical privat Iowemed. S-a prezentat la medicul Gabriela Vişoiu, pentru un consult, a făcut stop cardiac, dar a fost lăsat să aştepte, în agonie, "salvarea divină". Depăşiţi de situaţie, angajaţii centrului privat, dotat cu serviciu de ambulanţă şi Urgenţă adulţi, au solicitat ajutor ambulanţierilor de la stat. Un apel prin 112 a declanşat o operaţiune de salvare dificilă. Cele şapte şocuri electrice şi manevrele de resuscitare efectuate în 60 de minute de către ambulanţierii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa nu l-au mai putut salva. A fost declarat mort, iar oamenii legii au declanşat o anchetă.

După o noapte albă, Centrul Medical Iowemed a decis să rupă tăcerea. Printr-un comunicat de presă, remis miercuri, redacţiei "Replica", reprezentanţii Iowemed ne pun la dispoziţie frânturi dintr-un film ilogic: "În data de 16 iulie 2013, ora 19:20, la Centrul Medical Iowemed s-a prezentat un bărbat de 63 ani, care a fost preluat de medicul şi asistenta de gardă, personal care în acel moment se afla la recepţie. Fişa pacientului a fost înregistrată la ora 19:22. Echipa medicală aflată de gardă a demarat procedura de examinare. În acel moment, starea pacientului a evoluat rapid, agravându-se brusc. A necesitat începerea procedurilor de resuscitare. La ora 19:25 a fost solicitată şi intervenţia Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa. La ora 19:28, a fost prezentă unitatea mobilă a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, care a colaborat permanent cu echipajul de Urgenţă Iowemed, format din ambulanţier şi asistent medical, ambii calificaţi în manevre de acordare de prim-ajutor şi de resuscitare cardiopulmonară şi cerebrală, sub directa supraveghere a medicului Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa. (...) Centrul Medical Iowemed deţine autorizaţia nr. 8/01.10.2010, potrivit căreia este abilitat de a acorda "asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical asistat în regim privat". Solicitarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, procedural, s-a făcut conform Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1519/2009 ("echipajele care nu pot asigura asistenţă de urgenţă adecvată unui pacient aflat în stare critică au obligaţia de a solicita imediat sprijinul unui alt echipaj avansat..."). Menţionăm că Centrul Medical Iowemed nu este unitate de primiri-urgenţă (UPU). Reprezentanţii Centrului Medical Iowemed transmit familiei îndoliate condoleanţe, asigurând-o că înţelege durerea provocată de pierderea neaşteptată (...)". Medicii spun că, în decursul zilei de marţi, pacientul a avut tensiunea arterială 190/100 mmHg, iar când s-a prezentat la consultaţie la centrul privat acuza ameţeli, transpiraţii, stări de rău, după care a făcut stop cardiac.

Clipă fatală sau indolenţa medicilor Iowemed? Medicul de la Iowemed riscă să fie acuzat de omor din culpă!

Pentru elucidarea misterului în cazul morţii lui Oancea, au fost necesare note explicative. Declaraţiile echipajului medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa fac lumină în acest caz. Aceştia spun că, marţi seara, ora 19.25, au primit în dispeceratul SAJ Constanţa un apel telefonic de la Gabriela Vişoiu, medicul de gardă la Policlinica Iowemed, pentru un pacient în comă. Nimic nu avea să prevestească ce urma să se întâmple în Centrul Medical privat Iowemed. După un minut, un echipaj medical de urgenţă a plecat grăbit la adresa indicată de Vişoiu. Ambulanţierii au ajuns acolo exact în patru minute de la primirea apelului. Surpriză: doctorul Gabriela Vişoiu şi asistentul medical de la Iowemed aşteptau ambulanţierii la intrare, pe scări (!), pacientul fiind găsit nesupravegheat. Interesant, am putea spune, în condiţiile în care Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1519/2009 nu prevede ca medicul de gardă să aştepte ambulanţierii la intrarea în unitatea de tratament, pe scări, iar pacinetul să fie abandonat pe un pat de consultaţii, cel mai probabil de fier. Cu alte cuvinte, medicul de gardă Gabriela Vişoiu riscă să fie acuzată pentru omor din culpă, pentru că viaţa pacientului ar fi putut fi salvată dacă ar fi fost resuscitat înainte de intervenţia echipajului SAJ. Ambulanţierii de la stat spun că Gheorghe Oancea era întins pe un pat de consultaţii, inconştient, fără respiraţii, fără un protocol de resuscitare început, neventilat, fără linie venoasă prinsă, fără o monitorizare EKG. Un tablou dramatic. În secunda doi, echipajul SAJ ajuns la locul solicitării a decis coborârea pacientului pe podea şi începerea protocolului de resuscitare. "Noi am declanşat o anchetă internă. Echipajul, format dintr-un medic, asistent, ambulanţier, a dat notă explicativă privind modul cum au acţionat. Din ce au scris cei trei membri ai echipajului, reiese că pacientul nu avea linie venoasă şi reprezentanţii centrului medical nu începuseră manevrele de resuscitare. Practic, resuscitarea cardiopulmonară a pacientului a început în momentul în care echipajul SAJ Constanţa a ajuns la locul solicitării. La ora 20.29, după 60 minute de resuscitare cardiopulmonară, pacientul este tot în asistolie, fiind declarat decedat", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, dr. Ionuţ Cealera, directorul medical al SAJ Constanţa. A fost solicitat un echipaj de poliţie, căruia i-a fost predat pacientul decedat cu o copie a fişei de urgenţă prespitalicească.

Reacţia lui Nicuşor Constantinescu desfiinţează Iowemed!

Decesul preşedintelui fondator al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România nu a rămas fără ecou. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, aflat în relaţii apropiate cu omul de afaceri Gheorghe Oancea, a declarat următoarele: "Centrul Iowemed, care pretinde că este Cruce Roşie de urgenţă, dar, în realitate, nu este dotată cu tub de oxigen. Ce să zic?! A murit cu zile omul acesta. Ar fi putut fi salvat. Dacă ţi-e rău pe stradă, vezi o Cruce Roşie care pulsează, ăia te primesc acolo, tu intri pe picioare şi n-au ce să-ţi facă. E crimă prin imprudenţă, malpraxis". O să facă familia demersuri ca să se plătească. "Au rămas patru copii după el", a declarat, pentru "Replica", Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102