REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată în cazul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol

Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată în cazul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol

Replica API 29 iunie 2015 | 13:07 138

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în al şaselea dosar, fiind vorba de elicopterul care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, pe 15 decembrie 2014. Acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Mai exact, procurorii au menţionat că Nicuşor Constantinescu ar fi atribuit ilegal contractul de mentenanţă al elicopterului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au precizat că, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță (județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria). Însă, la data de 29 martie 2013, Constantinescu a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” și „Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență), a elicopterului respectiv. La data de 1 iulie 2013, Nicuşor Constantinescu a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul. Prin această acțiune, acesta a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului. Până în acest moment, Consiliul Județean Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Nicuşor Constantinescu: "Domnul Arafat a schimbat destinaţia contractului"

La scurt timp după producerea accidentului aviatic, Nicuşor Constantinescu declara că elicopterul prăbușit în lacul Siutghiol a fost achiziționat în cadrul unui program România-Bulgaria, însă destinația și dotările acestuia au fost schimbate cât timp el a fost suspendat de la conducerea instituției. “Acest elicopter a făcut 180 de ore de intervenție, pentru că destinația lui nu este numai de a transporta pacienți, este de a survola teritoriul Constanței și teritoriului Dobrich, teritoriul Mării Negre, teritoriul lacului, de-aia v-am spus că are o destinație specială. Această destinație, din păcate, a fost schimbată cât timp eu am fost în Statele Unite ale Americii, în noiembrie anul acesta. (2014 - n.r) De cine a fost schimbată? De domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinația contractului și s-a întâmplat nenorocirea pe care ați văzut-o ieri (15 decembrie 2014 – n.r.)”, a declarat Constantinescu pe 16 decembrie 2014, adăugând şi faptul că el a refuzat, în 2013, să predea elicopterul structurilor Ministerului de Interne. Reamintim că tragedia aviatică de pe lacul Siutghiol s-a produs pe 15 decembrie 2014, toţi cei patru membri de la bord, doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa, decedând. Elicopterul doar ce se întorsese dintr-o misiune, ducând un pacient la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după care a zburat pentru a realimenta. La întoarcere, acesta s-a prăbuşit în lacul Siutghiol.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614