REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Nistor (FSE Spiru Haret): Amendamentele la Ordonanţa 91 sunt rezonabile şi corecte, în interesul sistemului de învăţământ

Nistor (FSE Spiru Haret): Amendamentele la Ordonanţa 91 sunt rezonabile şi corecte, în interesul sistemului de învăţământ

Replica API 27 februarie 2018 | 00:00 379

Marius Nistor

Amendamentele depuse la Ordonanţa 91 pentru modificarea Legii 153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice sunt rezonabile şi corecte şi sperăm să se ţină cont de ele în interesul sistemului de învăţământ, în caz contrar vom folosi pârghii pentru a protesta, a declarat, luni, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", la finalul şedinţei Consiliului Naţional al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSRL) Frăţia.

"Ştiu că Ordonanţa 91 a intrat deja în Parlament. Noi am înaintat amendamentele noastre de care considerăm că ar trebui să se ţină cont în interesul sistemului de învăţământ, până la urmă. Sunt propuneri rezonabile şi corecte, din punctul nostru de vedere, şi sper că vor ţine cont de aşa ceva. Dacă nu, vom căuta şi alte pârghii prin care vom reuşi să impunem o corectare a acelor deficienţe care apar în Legea 153. Pe actuala legislaţie, pe Legea 62, greva este imposibil de organizat, este o realitate că ne place, că nu ne place. Normal trebuie să modifici Legea 62 pentru a avea posibilitatea să declanşezi o grevă generală. Legea spune că pot face grevă generală dacă nu am contract colectiv de muncă şi, totodată, legislaţia în vigoare îmi interzice să fac grevă generală pentru a obţine o creştere salarială. Deci, este o lege aberantă care a fost asumată de către Guvernul Boc şi care creează efecte şi în momentul de faţă", a spus Nistor.

Liderul sindical a punctat faptul că nu greva generală ar putea fi varianta de protest, ci şi alte căi, cum ar fi boicotarea examenelor naţionale.

"Nu greva este cea mai gravă acţiune de protest la care pot recurge organizaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar. Avem alte pârghii care sunt mult mai eficiente decât o grevă generală şi le vom folosi la momentul oportun. Dacă va fi vorba despre o boicotare a examenelor naţionale, vor fi discuţii care se vor purta cu reprezentanţii părinţilor, cu reprezentaţii structurilor asociative ale elevilor şi nu numai. Ne-am dori să fie o acţiunea comună - părinţi, elevi, profesori - pentru rezolvarea unor probleme care ne vizează pe toţi, pentru că nu vorbim numai de probleme salariale. Eu sper că nu se va ajunge la aşa ceva. Toată lumea trebuie să înţeleagă că investiţia în educaţie reprezintă de fapt succesul în dezvoltarea economică a unui stat", a spus preşedintele FSE "Spiru Haret".

Potrivit lui Nistor, la ora actuală, nu trebuie ignorat personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar, pentru care trebuie căutate soluţii atunci când se vorbeşte despre salarizare.

"Avem, la ora actuală, posibilitatea, pe Ordonanţele de modificare a Legii 153, care sunt în dezbaterea Parlamentului pentru a fi transformate în lege, să venim cu corecţiile necesare. De asemenea, sunt probleme legate de personalul nedidactic din inspectoratele şcolare şi mă refer aici la analişti programatori, contabili, jurişti. În condiţiile în care, schimbându-se fluxul financiar, respectiv plata salariilor făcându-se prin intermediul inspectoratelor şcolare, şi nu a autorităţilor locale, volumul de muncă a crescut extraordinar de mult. Atunci, este important ca, printr-u act normativ, să vii să operezi creşteri salariale şi pentru această categorie de personal care nu a mai beneficiat de aşa ceva din anul 2016. Bineînţeles, nu putem ignora personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar. Trebuie căutate soluţii pentru o creştere salarială şi pentru colegii noştri care sunt foarte importanţi în desfăşurarea unei activităţi normale la nivelul unităţilor şcolare. Ajungem în situaţia în care directorul unui unităţi de învăţământ preuniversitar să aibă salariul de conducere sau indemnizaţia de conducere mai mică decât a unui profesor care îşi desfăşoară activitatea la clasă. Dintr-o dată va apărea reacţia de retragere, pentru că nimeni nu-şi va mai dori să fie director în aceste condiţii, ţinând cont de responsabilităţile care cad în sarcina lui. Sunt reglaje care vor trebui obligatoriu rezolvate în perioada care va veni", a explicat Marius Nistor.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost publicată în Monitorul Oficial din 8 decembrie 2017.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
am oi curiozitate , in ideea in care incerc sa inteleg alba neagra pe care dta o joci, te-au aburit din nou?, mai poti avea incredere in promisiuni, ma indoiesc de credibilitatea dumitale. In general acesti liberi fac niste blaturi in defavoarea sustinatorilor si in avantaj propriu, caracteristc romanului
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218