REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Nivelul ridicat de Omega 3 din organism, asociat cu îmbătrânirea sănătoasă

Nivelul ridicat de Omega 3 din organism, asociat cu îmbătrânirea sănătoasă

Replica API 1 august 2020 | 00:00 999

Acizii grași Omega 3 sunt renumiți pentru numeroasele beneficii pe care le au pentru sănătate. Studiile făcute în domeniu până la acest moment au arătat că Omega 3 pot contribui la fortificarea sistemului imunitar, au un aport important în reducerea nivelului de colesterol “rău” și, totodată, au rol protector împotriva depresiilor, scrie doc.ro.

Însă noi studii scot la iveală un alt beneficiu surprinzător al acestor acizi grași esențiali: pot contribui la îmbătrânirea sănătoasă, fără boli cronice sau deteriorarea funcțiilor cognitive.

Se știe că, odată cu înaintarea în vârstă, crește riscul de afecțiuni cronice precum cele cardiovasculare ori diabetul. De asemenea, procesul natural de îmbătrânire mărește și riscul de afecțiuni degenerative neurologice, precum maladia Alzheimer sau alte tipuri de demență.

Un studiu făcut de cercetătorii americani a demonstrat că, în rândul vârstnicilor, nivelul mare de EPA (acid eicosapentanoic) și de DHA (acid docosahexanoic), adică tipuri de acizi grași Omega 3 care se regăsesc în uleiul de peste, în peștele gras de mare adâncime, dar și în fructele de mare ori în produsele de origine animală hrănite cu nutreț, este asociat cu riscul scăzut de afecțiuni cronice la bătrânețe. Acest studiu nu a găsit nicio dovadă a asocierii ĂLA (acid alfa linolenic), care este un tip de Omega 3 ce se regăsește în sursele vegetale, și scăderea riscului de boli la bătrânețe. Cercetătorii și-au propus să continue studiile pe acest subiect, considerând că rezultatele sunt promițătoare.

Un alt studiu, făcut de această dată de cercetătorii de la Universitatea din Boston, a analizat legătură dintre o dietă bogată în acizi grași Omega 3 și îmbătrânirea sănătoasă. În acest sens, oamenii de știință au analizat starea de sănătate a peste 2600 de adulți, cu vârstă medie de 74 de ani. Studiul a început în anul 1992 și s-a încheiat 13 ani mai târziu. La final, s-a constatat că 89% dintre participanți au dezvoltat afecțiuni cronice sau declin psihologic, în timp ce numai 11% dintre participanți au fost feriți de asemenea probleme, îmbătrânind sănătoși.

Analiză a scos la iveală faptul că persoanele care au avut o dietă bogată în acizi grași Omega 3 proveniți din peste au fost expuși unui risc cu 24% mai mic de a dezvoltă afecțiuni cronice la bătrânețe, în comparație cu cei care nu au avut o dietă bogată în acizi grași Omega 3.

Cum să mărești aportul de Omega 3 al vârstnicilor

Dacă îți dorești că tu și chiar părinții și bunicii tăi să îmbătrâniți fără să dezvoltați probleme de sănătate, poți încerca să mărești cantitatea de Omega 3 consumată zilnic.

Poți face acest lucru respectând următoarele indicații:

Asigura-te că în dieta persoanei vârstnice se regăsesc cel puțîn 2-3 porții de peste gras pe săptămâna. Tipurile de peste cu concentrația cea mai mare de acizi grași Omega 3 sunt: somonul, sardinele, tonul, macroul. Uleiul de peste de mare adâncime este recomandat pentru suplinirea, dar și pentru suplimentarea consumului de peste gras.

Oferă, după ce te consulți cu medicul persoanei vârstnice, suplimente alimentare pe baza de acizi grași Omega 3. Acestea se vor administra în timpul mesei, pentru a fi absorbite așa cum trebuie. Acizii grași Omega 3 sunt solubili (se dizolvă) în grăsimi, deci e bine că suplimentele să fie oferite în asociere cu nuci, avocado, iaurt sau alte alimente sănătoase bogate în grăsimi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369