REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Noi descoperiri arheologice importante la Mangalia: oseminte, monede de bronz constantiniene, fragmente ceramice şi bijuterii!

Noi descoperiri arheologice importante la Mangalia: oseminte, monede de bronz constantiniene, fragmente ceramice şi bijuterii!

Replica API 19 iunie 2015 | 00:31 199

Mormânt construit din fragmente arhitectonice care au aparținut unui templu

Mormânt construit din fragmente arhitectonice care au aparținut unui templu

Muzeul de Arheologie Callatis, acolo unde se află singurul papirus din România, a făcut recent o serie de descoperiri extrem de importante, în zona de Vest a Mangaliei, pe strada Oituz. Terenul unde au fost făcute descoperirile se întinde pe o suprafaţă de cca 2.500mp și a fost cercetat de prof. dr. Constantin Preda începând cu anul 1961. Cercetările efectuate de acesta au condus la identificarea mai multor complexe funerare datate între sec.II-VI d.Hr.

Sistematizarea zonei, efectuată în anii '80, perioada în care au fost construite blocurile de locuit de pe strada Oituz, a determinat identificarea mai multor complexe funerare, cercetate de prof. Vasile Georgescu. În anul 1992, prof. Mihai Ionescu a demarat o cercetare de salvare, care a dus la identificarea a 16 complexe funerare datate în epoca romano-bizantină. Unele dintre aceste morminte au fost construite din fragmente arhitectonice care au aparținut unui edificiu elenistic (templu): friză dorică sincopată și caseton.

Ca un element inedit, în anul 1986 s-au descoperit și alte fragmente din același templu, în altă zonă, piesele respective fiind restaurate și expuse în prezent în incinta Muzeului de Arheologie, cele recent descoperite venind în completare. Astfel, cutia din piatra a unuia dintre morminte avea bucăți din aceste frize de templu, folosite ca și capac. Mormântul adăpostea trei schelete, dintre care două de adult și unul de copil.

Pe lângă oseminte, în zona mormintelor s-au găsit fragmente de opaițe, monede de bronz constantiniene, fragmente ceramice, diverse bijuterii și mărgele de sticlă. Cercetările efectuate cu această ocazie completează informațiile cu privire la felul în care arătau cimitirele callatiene romane târzii din sec. II-VI D. Hr.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367