REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

NOI DETALII în CAZUL ELEVEI de la NĂVODARI, care a vrut să se SINUCIDĂ!

NOI DETALII în CAZUL ELEVEI de la NĂVODARI, care a vrut să se SINUCIDĂ!

Replica API 15 ianuarie 2022 | 00:30 2793

Elevii sunt din ce în ce mai stresați de situația și de performanțele școlare ceea ce, uneori, îi ‘împinge’ să facă lucruri necugetate. După ce un elev s-a sinucis după un astfel de episoade, iată că o altă tânără a ales să-și pună capăt zilelor, cadrele medicale reușind să o salveze, iar detalii incredibile au ieșit la iveală. Ce spune inspectorul școlar general, Sorin Mihai, despre cei doi elevi și care le erau situațiile școlare, dar și ce consideră psihologul Elena Harbur despre cazurile copiilor ce ajung să facă un astfel de gest puteți citi în rândurile de mai jos.

Situația școlară îi apasă din ce în ce mai tare pe elevii constănțeni. Pandemia și ea a contribuit foarte mult în stresul ce s-a mărit de la zi la zi. Temele din ce în ce mai multe, notele, uneori, în scădere la anumite materii și lipsa aproape totală a vieții sociale ajung să îi ducă în puncte de disperare ce îndeamnă să facă lucruri necugetate. Marți, 11 ianuarie, un tânăr de 15 ani, a fost găsit fără suflare sub podul de la Năvodari. Tânărul s-a spânzurat, iar din informațiile noastre gestul ar fi fost făcut din cauza unor note mici luate la școală, însă, mai există o ipoteză. Prietenii lui spun că s-ar fi sinucis din cauza unei fete.

Citește mai multe aici:CUTREMURĂTOR! Un ELEV din NĂVODARI s-a SINUCIS!

O tânără a încercat să se sinucidă din cauza notelor

Joi, 13 ianuarie, cadrele medicale și oamenii legii au fost sesizați cu privire la faptul că, o minoră, de 14 ani, ar fi ingerat mai multe pastile. Tânăra ar fi ingerat 20 de pastile de paracetamol cu gândul de a-și pune capăt zilelor din cauza notelor mici luate la școală. Minora studiază la o școală din Năvodari.

Citește și:La un PAS de TRAGEDIE! O MINORĂ a VRUT să se SINUCIDĂ din cauza NOTELOR MICI

Inspectorul școlar general: „A avut o situație complicată…”

Legat de tânăra din Cogealac ce studia la o școală din Năvodari, inspectorul școlar general, Sorin Mihai, ne-a declarat: „Analizăm situația. Am luat legătura inclusiv cu CJAP-ul să văd care a fost situație, care au fost activitățile lor la nivelul instituției de învățământ. Aștept un raport și din partea lor. Doamna directoare mi-a spus că a existat comunicare cu clasa, în sensul că respectivul consilier școlar a avut activități la nivelul întregului colectiv. Pentru o consiliere individuală, avem nevoie de acordul părintelui, de o solicitare din partea lui. În alte situații, ar fi o depășire a competențelor dacă ar interveni individualizat. Vom solicita, acum, acordul părintelui astfel încât să găsim cea mai bună modalitate de sprijin pentru acest copil. Nu avem informații din partea părintelui. Pe situația școlară, sunt probleme care trenează. Este un elev care a avut o situație complicată și cu medii destul de mici de-a lungul anilor școlari anteriori. Într-adevăr, nu la fel de mici ca la acest moment. Pe parcursul primului semestru a acumulat foarte multe absențe, părintele o învoia mai mereu. Din spusele doamnei directoare tânăra avea și un comportament… nu prea stătea la ore, sau era mai mult pe la toaletă, cu căștile în urechi mai mereu. Avea o situație mai specială.”.

Sorin Mihai

Noi date despre tânărul ce și-a pus capăt zilelor: „Situația școlară nu se probează”

Conform inspectorului școlar general, în cazul tânărului de 15 ani ce s-a sinucis, nu situația școlară a fost cea care ‘l-a împins’ să facă gestul necugetat. „Vom face o vizită și la cealaltă instituție de învățământ. Acolo, cu certitudine nu a fost legat de situația școlară. Vom face verificări la fața locului. Situația școlară nu se probează pentru că nu avea o scădere semnificativă a notelor sau nu era în stare de corigență. Nu era nicio noutate”, a mai completat șeful ISJ Constanța.

Elena Harbur: „Cei care au comportamente suicidare nu manifestă acest lucru”

Psihologul Elena Harbur a declarat pentru Replica de Constanța că este foarte greu pentru un psiholog școlar să identifice comportamentele discrete, ascunse, ale elevilor. Tot aceasta ne-a declarat că cei care au comportamente suicidare nu manifestă acest lucru.

„Pe de o parte adolescenții pot acționa, iar pe de altă parte nu pot acționa pentru că, în general, cei care au comportamente suicidare nu manifestă acest lucru. Ei nu își spun „mă gândesc să mă sinucid” și atunci este destul de greu pentru un psiholog școlar care are și ore de predate și foarte mulți elevi în subordine să identifice astfel de comportamente discrete, ascunse, care ar putea preveni. Nu prea au de unde să știe din timp. Există o problemă în generația actuală vizavi de sentimentele de anxietate și depresie care sunt crescute, tot aici fiind și comportamentele suicidare. În cazul celor care recurg la comportamente suicidare nu este vorba de un comportament de curaj sau de frica de a nu se sinucide, ci este vorba de o vulnerabilitate patologică preexistentă în personalitatea în formare. Vorbim de adolescență și știm foarte bine că sunt foarte mult provocări legate de mediul social, cel familial și cel vizavi de școală. Școala, cu modificările făcute, a ridicat o presiune foarte mare asupra copiilor și această presiune a fost dublată de percepția părinților asupra notelor și performanței școlare. Generația asta e caracterizată de o mare instabilitate emoțională”, a declarat psihologul constănțean Elena Harbur.

Elena Harbur

„Nu toți copiii pot fi de nota 10”

„Este enorm de important, extrem de important. Un copil devenit adolescent care vede lumea, viața și propria lui persoană este raportată la atitudinea părinților față de copil. Părinții nu neapărat că trebuie să fie toleranți și îngăduitori cu copiii ci trebuie să facă un raport corect cu posibilitățile reale ale copilului. Nu toți copiii pot fi de nota 10, nu toți își doresc să facă școală sau performanță în școală. Părinții trebuie să își aprecieze copiii pentru valorile reale ale copilului”, a mai adăugat psihologul.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pune o pitzipoancoloaga deasta in fiecare liceu sa nu se mai sinucida puberii
5
0
... ce frumoasa esti !
4
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367