REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Noi dezvăluiri din scandalul dintre Răducu Popescu şi elevi. "Generalul" le ordonă inspectorilor să închidă gura copiilor

Noi dezvăluiri din scandalul dintre Răducu Popescu şi elevi. "Generalul" le ordonă inspectorilor să închidă gura copiilor

Replica API 24 iunie 2014 | 00:00 272

Probleme pentru ISJ. Dragomir, liderul PNL: Este regretabil!

Probleme pentru ISJ. Dragomir, liderul PNL: Este regretabil!

Abia au trecut 24 de ore de când Consiliul Judeţean al Elevilor din Constanţa a anunţat că scandalurile din sânul organizaţiei au încetat, pentru că altul este pe cale să demareze. Pentru că nu au găsit înţelegere la reprezentanţii puterii, în privinţa reducerii abonamentelor cu 50% la transportul în comun, aşa cum este stipulat în Legea Educaţiei, elevii caută alte căi. Prin intermediul acestora, s-a ajuns la situaţii şi declaraţii incredibile. Pe 25 martie a.c., la Palatul Copiilor, inspectorul Adriana Oprea, ca reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean, s-a remarcat printr-un circ teribil, smulgând microfonul din mâna preşedintelui, Gîlcă şi stârnind un scandal de proporţii cu preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Bajdechi. După demisia lui Gîlcă, evenimentele au escaladat şi, sub oblăduirea şefului ISJ, Răducu Popescu, s-au făcut fel şi fel de numiri la şefia CJE, precum Lăcrămioara Soare, care a eşuat lamentabil chiar când s-a conceput special pentru ea o şedinţă de înscăunare. Emoţiile teribile nu i-au impresionat nici pe cei care ar fi votat-o de facto şi, astfel, funcţia a rămas din nou în aer. Joi, elevii s-au întâlnit din nou. De data aceasta, şapte persoane, la Muzeul de Istorie Naţional şi Arheologie Constanţa. Prilej numai bun pentru un nou circ în ograda CJE, de data aceasta condus de Sergiu Bălan, care a demisionat, lăsând astfel drum liber lui Alexandru Manda să îşi desfăşoare activităţile în linişte. Sau nu. Manda a reluat vechile bătălii şi, de data aceasta, pentru liniştea necesară în cadrul organizaţiei, îi solicită lui Răducu Popescu să înceteze de îndată "să mai intervină în activitatea internă a CJE Constanţa". "CJE Constanţa informează faptul că a transmis Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa o notificare prin care solicită acestei instituţii să nu mai intervină în activitatea internă a CJE Constanţa, ca urmare a punctului de vedere al Ministerului Educaţiei Naţionale transmis prin întâmpinarea depusă în procesul dintre CJE Constanţa şi ISJ Constanţa. În întâmpinarea depusă de către Ministerul Educaţiei Naţionale, aceasta informează Curtea de Apel Constanţa că Consiliul Naţional al Elevilor şi structurile judeţene aferente sunt independente şi într-o relaţie de parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, respectiv Inspectoratele Şcolare Judeţene. Având în vedere faptul că intervenţiile ISJ Constanţa în activitatea CJE Constanţa sunt bazate pe o înţelegere greşită a relaţiei dintre CJE şi ISJ, în sensul în care ISJ Constanţa înţelegea că relaţia este de subordonare şi nu de parteneriat, aşa cum stabileşte HG 185/2013", se arată în comunicatul lui Manda, care nu este doar o simplă informare sau notificare pentru directorul ISJ, Răducu Popescu.

Elevii au cerut sprijinul PNL. Liberalii cred că demersul tinerilor e lăudabil

Situaţia a escaladat şi câţiva elevi susţin că s-au adresat până şi PNL în privinţa solicitării cu preţul la abonamente, care, la rândul lor, au dat nas în nas cu situaţii incredibile. Potrivit acestor elevi, al căror nume va rămâne sub protecţia anonimatului, din motive lesne de înţeles, sesizarea a ajuns întâi la Tineretul Naţional Liberal şi, pe cale ierarhică, la preşedintele pe judeţ al PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir. Tot aceştia susţin că Dragomir a avut o discuţie cu Adriana Oprea, care i-ar fi relatat detalii despre şedinţa de la finele lunii martie, unde s-a manifestat în stil abuziv şi care i-ar fi spus că însuşi Răducu Popescu ar fi obligat-o să aibă o asemenea atitudine, pentru a închide gura elevilor gălăgioşi. Fotografiile în care Popescu se mândrea cu Lăcrămioara Soare, postate pe site-ul oficial al ISJ, denotă atitudinea de superioritate a instituţiei faţă de CJE. De asemenea, dezinteresul lui Popescu faţă de Bajdechi şi Manda ar putea ridica şi mai multe semne de întrebare şi, mai mult, Dragomir confirmă faptul că a avut discuţii cu Adriana Oprea, cât şi cu elevii, ceea ce ar putea confirma acuzaţiile elevilor. "Este regretabil şi am speranţa că reprezentanţii vor ceda şi vor fi mai atenţi cu ceea ce au ca obligaţie, pentru că nu este un moft al cuiva, nu este doar o cerere izolată a unor copii care n-au ce face şi îşi cer drepturile, ci este un act normativ care trebuie respectat. În rest, este binevenit, pentru că ştim foarte bine, veniturile cetăţenilor sunt scăzute, copiii nu se bucură de toate serviciile şi de tot ce ar trebui să aibă un copil în ziua de astăzi, cu mici excepţii. Vor avea o problemă, fiind lege, vor fi obligaţi. Până la urmă, vor ceda. A prelungi acest conflict este în defavoarea instituţiei. Eu am avut (discuţii - n.r.) cu tinerii care reprezintă acest, practic, sindicat al tinerilor, care se manifestă şi au avut o atitudine lăudabilă, până la urmă, că vin în sprijinul colegilor lor, pentru nişte drepturi care trebuie respectate", a declarat Dragomir, pentru Replica. Liderul PNL confirmă şi faptul că este la curent cu disensiunile şi consideră că ar fi regretabilă implicarea ISJ în cadrul activităţilor CJE. "Adriana, din păcate, nu are atribuţii şi puterea de a face acest lucru. Dacă bugetul trecea prin buzunarul ei, ar fi făcut mult mai mult. Din păcate, sunt limitate posibilităţile doamnei Oprea. Am avut o discuţie, într-adevăr, dar nu are aceste atribuţii. Ar fi o greşeală (implicarea ISJ - n.r.), pentru că nu au dreptul să facă acest lucru. Este libertatea lor (a elevilor - n.r.), de a se manifesta, de a se organiza, de a-şi desfăşura activitatea aşa cum consideră şi atunci ar fi un drept încălcat", a concluzionat Dragomir, pentru Replica. Conform art. 95, din Legea Educaţiei, ISJ au doar două structuri: Consiliul Consultativ şi Consiliul de Administraţie, ISJ nu are astfel nici o atribuţie în reglementarea activităţii Consiliilor Judeţene ale Elevilor.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614