Noi probleme la Serviciul de Ambulanță. În timp ce Monica Iacob și Bădeasca și-au prelungit mandatele de conducere, un director și-a dat demisia
Noi probleme la Serviciul de Ambulanță. În timp ce Monica Iacob și Bădeasca și-au prelungit mandatele de conducere, un director și-a dat demisia
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestLa Serviciul de Ambulanță Județean Constanța au fost sesizate, de-a lungul timpului, mai multe nereguli, în special pe timpul conducerii lui Laurențiu Bădescu, dar și anterior, pe vremea lui Vasile Popescu. Aspecte, despre care Replica a vorbit pe larg, în edițiile trecute. Iată, însă, că probleme sunt departe de a se rezolva. Managerul general, Monica Iacob și directorul medical interimar, Bădescu Panțuru Mirela Daniela, soția fostului manager de la Ambulanță, Laurențiu Bădescu, și el cercetat pentru că și-ar fi folosit funcția pentru favorizarea unor persoane, întrucât în exercitarea atribuțiilor de serviciu a semnat acte administrative prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru soția sa, rămân în continuare pe funcții, după ce le-au fost prelungite mandatele. Asta, în timp ce un director și-a dat demisia, sătul, probabil, de ce aude și vede în instituție. Potrivit informațiilor noastre, cele două se află la al șaselea mandat în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, deși legea spune că mandatul poate fi prelungit cu maximum 6 luni, după ce acesta ajunge la final, adică după 3 ani.
Bădescu Mirela și Iacob Monica
De ce nu se organizează concurs de ocupare a posturilor de Manager General și Director Medical Interimar în cadrul SAJ?
Prevederile legale în vederea ocupării funcției de manager general spun clar că mandatul va fi obținut în urma unui concurs care, la Constanța, după cum se observă, nu a fost organizat. Potrivit informațiilor noastre, Bădescu Mirela și Iacob Monica se autopropun în funcții. Recent, managerul general și directorul medical interimar și-au mai prelungit mandatele, în mod ilegal, susțin unii angajați din SAJ.
Legea spune că „funcția de manager general se va ocupa prin concurs, potrivit normelor aprobate prin ordin al ministrului sănătății. Managerul general încheie cu direcția de sănătate publică un contract de management pe o perioadă de maximum 3 ani, în conținutul căruia sunt prevăzuți atât indicatorii specifici de performanță, cât și clauzele contractuale care reglementează drepturile și obligațiile părților. Contractul de management poate fi prelungit după încetarea mandatului pe o perioadă de 3 luni, maximum de două ori, perioadă în care se organizează concursul de ocupare a funcției. Contractul de management poate fi reziliat în cazul neîndeplinirii obligațiilor prevăzute în acesta.”
Ministrul Sănătății nu vede ce se întâmplă la Constanța
Potrivit informațiilor noastre, s-au făcut sesizări către Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila, de multe ori, însă fără succes.
De câte ori sunt anunțate controale, conducerea reușește să scape basma curată cu toate fărădelegile, spun subalternii: „Au primit al șaselea mandat ilegal. Domnul Rafila nu știe de faptele penale care se întâmplă pe la Constanța. Au delapidat statul prin cumulul de funcții, la ora actuală fac același lucru. La orice control, ele prezintă altceva ca să iasă ele bine.”, ne-a spus un angajat.
SAJ nu mai are nici director tehnic, nici director economic!
Fostul director tehnic a demisionat deoarece, conform informațiilor noastre, nu a vrut să fie părtaș la ce se întâmplă în interior: „Nu mai avem nici director tehnic. Și-a dat demisia pentru că a observat niște nereguli la care nu vrea să ia parte. Director economic nu avem. Doamna care a fost nu a mai primit numire de la Minister, are atribuții date de către doamna manager, aici așa se procedează. Directorul tehnic a demisionat pe 24 aprilie. De atunci, conducerea a încercat să paseze atribuțiile sale colegului său care a refuzat.
Bădescu Mirela și Iacob Monica
Directorul tehnic și-a dat demisia!
Lipsa directorului economic ridică, de asemenea, semne de întrebare în rândul angajaților: „Unitatea nu are Director economic, deși sunt multe persoane care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru ocuparea postului interimar. Doamna manager general refuză să numească pe cineva tocmai pentru a-și păstra ea locul în situația în care nu va mai fi numită manager interimar. Reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Federației sindicale cunosc situația deficitară în care se află unitatea noastră.”
Mai mult, directorul tehnic, Silviu Negrilă, și-a dat demisia. Contactat pentru un punct de vedere, acesta nu a dorit să comenteze situația.
Mirela Bădescu a uitat să-și afișeze public studiile și experiența?
Revenind la Bădescu, precizăm că am încercat să găsim informații despre studiile și experiența acesteia. Spre surprinderea noastră, CV-ul acesteia nu este de găsit pe nicăieri. Încă n-am constatat motivul secretizării acestor informații care ar fi trebuit să fie publice, luând în considerare funcția ocupată.
Jumătate din ambulanțe sunt în service acum, în sezon estival!
Potrivit informațiilor noastre, angajații nu știu pe unde să mai scoată cămașa! Ambulanțele sunt vechi, având mai mult de un milion de kilometri în bord și mai mult de jumătate dintre ele sunt în service-uri auto: „Când au preluat mandatul, în bilanțul prezentat Ministerului, au afirmat că nu este nevoie de ambulanțe, că acestea merg pe stradă, că sunt bune, deși au peste 1 milion de kilometri. Dintr-un total de 73 de ambulanțe, 32 sunt prin service, în condițiile în care vara, știm cu toții, litoralul e full, vin turiști. Nu mai facem față! N-avem cu ce să lucrăm! Cine să facă sesizări către ele, care ascund mizeria sub preș? Noi am făcut sesizări la Minister, am scris de atâtea ori!”
Mai întâi propria afacere, apoi atribuțiile din cadrul SAJ
Directorul medical are multiple funcții și atribuții în unitate. Aparent, Mirela Bădescu sosește la muncă după prânz, când își termină activitatea la cabinetul personal, și, spun angajații, nu se preocupă absolut de organizarea activității din operativ.
„Personal necalificat și aparatură jalnică”
Mai mult, directorul medical nu respectă drepturile salariaților, considerându-i angajați personali. Nu li se aduce la cunoștință graficul de lucru, iar în timpul lunii, acesta se modifică după placul Mirelei Bădescu, fără acordul salariatului, în ceea ce privește desfășurarea activității pentru norma de bază și gărzi. Tot în atribuțiile directorului medical intră și pregătirea profesională a personalului, atribuții care, potrivit informațiilor noastre, nu se derulează sub nicio formă. Personalul medical din operativ, în proporție de 70%, este nou angajat, personal care nu are nicio pregătire în unitate de când s-au angajat și la cazuri sunt nepregătiți. Atribuțiile managerului și ale directorului medical, conform legii, sunt de a organiza și susține raport de gardă, lucru ce nu se întâmplă, de aceea nu există un control asupra pregătirii personalului. Starea de funcționare a aparaturii medicale este jalnică, personalul nou angajat nu știe să o folosească, potrivit unor surse.
Camera de Conturi a județului Constanța a constatat un prejudiciu prin angajarea și desfășurarea activității directorului medical. Ulterior, acest lucru a fost constatat și de ANI, unde s-a stabilit un prejudiciu de aproximativ 800.000 lei. Această situație nu a constituit un impediment pentru Mirela Bădescu să își îndeplinească pe hârtie activitatea de pregătire profesională și să încaseze bani. Însăși Înalta Curte de Casație și Justiție a validat raportul ANI, însă aceasta, împreună cu Monica Iacob nu a dispus recuperarea prejudiciului. Mai mult decât atât, ANI a deschis dosar pe litigii de muncă unde se solicită anularea actului (contractului de muncă al directorului medical Mirela Bădescu, angajată ilegal de soțul acesteia pe perioada când ocupa funcția de manager), părți în dosar fiind Bădescu Laurențiu, Bădescu Mirela Daniela, SAJ Constanța în calitate de pârât și ANI în calitate de reclamant.
Am încercat, în zadar să le contactăm pe cele două, atât pe Monica Iacob, Manager General SAJ, cât și pe Mirela Bădescu. Înțelegem că nu au dorit să ofere un punct de vedere, din moment ce ne-au pasat de la o persoană la alta.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News