REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Noi reglementări în privinţa locuinţelor ANL! Trebuie să ştiţi asta!

Noi reglementări în privinţa locuinţelor ANL! Trebuie să ştiţi asta!

Replica API 12 iunie 2018 | 00:00 211

Locuinţele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) au reprezentat în urmă cu ani de zile trofeul pentru care mulţi constănţeni duceau bătălii crunte. Astăzi, aceştia se plâng de tot ceea ce ţine de confortul şi cheltuielile pe care le au pentru o locuinţă ca aceasta, rolul acestor apartamente fiind de fapt să asigure celor cu un venit modest un acoperiş deasupra capului.

Locuinţele ANL ofereau şansa celor cu venit mic să deţină un apartament în care să poată începe o viaţă. Proiectul locuinţelor a fost demarat iniţial pentru tinerii care erau la început de drum, dar şi pentru familiile ce nu îşi permiteau un apartament în regim normal. Guvernul a aprobat în şedinţa de la sfârşitul săptămânii trecute o Hotărâre privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2001.

Culorile aprinse şi chiriile mici făceau din locuinţele ANL o rampă frumoasă de lansare pentru cei care optau pentru ele. Ulterior, odată cu trecerea timpului, lucrurile s-au mai schimbat. Aceştia au constatat că sunt necesare diverse reparaţii, fiind construite „la foc rapid”. Tot cu trecerea anilor, chiriile s-au scumpit, iar pentru unii dintre ei a devenit o problemă, de la o lună la alta, achitarea acestora. Ne aflăm acum, după ani de zile, în faţa blocurilor ANL şterse de ploaie şi de vânt, locuite de cei care au reuşit să facă faţă acestor schimbări.

“Locuiesc de aproximativ 7 ani de zile şi pot spune că am ales tot din cauza faptului că altceva nu îmi puteam permite. Avem copii şi cheltuieli obligatorii. A trebuit să facem mici investiţii pentru a ne crea confortul necesar unui trai decent. Suntem mulţumiţi chiar dacă chiria creşte... toate se scumpesc şi încercăm să ne adaptăm. Am ales cartierul acesta pentru că avem şi şcoala şi grădiniţa aproape. Totodată mergem şi în parcul de aici care este la fel de aproape.”, ne-a precizat un locatar al unui bloc ANL situat în cartierul constănţean Poarta 6. Adaptarea este cuvântul cheie din câte se pare pentru cei care reuşesc să locuiască aici, şi nu numai. Schimbarea aduce cu ea şi scumpiri.

Reamintim că la începutul anului 2018 datoriile mari duceau la evacuare în urma unei hotărâri judecătorești definitive ale instanțelor pentru chiriașii care locuiesc în Constanța în blocurile construite în regim ANL. Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public și Privat Constanța deţine 287 de locuințe de tip ANL pe raza municipiului Constanța.

Unii sunt de părere că blocurile par a fi vile, din cauza numărului mic de etaje. „Ce apartamente puţine! De ce nu au fost construite cum mai multe etaje?”, spune un cititor al cotidianului “Replica” de Constanţa. Ca reacţie împotriva celor ce nu îşi achită chiriile AN, un cetăţean susţine ideea de evacuare. “Cine nu plăteşte să fie dat afară. De ce să susţinem paraziţii?”, spune acesta.

Principalele reglementări privind locuinţele ANL

Actul normativ aduce modificari în aplicarea prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înființarea ANL, care a fost modificată și completată prin Legea nr. 151/2017, OG nr. 28/2017 și Legea nr. 278/2017.

Astfel, principalele reglementări vizează modul de stabilire și clarificare a regimului juridic al terenului pe care se realizează locuințele, pe baza planurilor urbanistice aprobate anterior promovării investițiilor; diminuarea cuantumului penalităților de întârziere de la 0,1% la 0,05%; stabilirea caracterului multianual al programelor guvernamentale de construcții locuințe; armonizarea prevederilor legii cu cele ale HG nr. 907/2016 prin care se stabilește conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice; lista de priorități în repartizarea locuințelor se poate reface ori de câte ori este cazul, dacă în anul respectiv urmează să se finalizeze şi să se repartizeze locuinţe noi pentru tineri, destinate închirierii, dacă titularii cererilor de locuințe înscriși în lista aprobată inițial nu mai îndeplinesc criteriile de acces la locuință, sau dacă există locuințe pentru tineri rămase vacante. Pentru refacerea listei de priorități se iau în considerare cererile depuse până la sfârşitul lunii anterioare aprobării acesteia.

Astfel se va permite accesul la locuințele devenite vacante tinerilor care aveau cereri depuse la momentul repartiției inițiale, dar nu îndeplineau toate criteriile de acces, precum și tinerilor care nu aveau cereri depuse la momentul repartiției inițiale; completarea criteriilor de ierarhizare în vederea prioritizării investițiilor, pentru o repartizare mai echilibrată a fondurilor publice; armonizarea cu prevederile din lege a criteriilor de repartizare şi a modelului calcul cu privire la determinarea cuantumului sumei reprezentând recuperarea investiției proporțional din valoarea chiriei.

Modificările au fost necesare în contextul în care problema locuirii este partea de politică publică a Guvernului care se modifică în funcţie de condițiile economice existente la un moment dat. Având în vedere necesitatea asigurării accesului la locuire a tuturor cetățenilor, care reprezintă o precondiţie pentru exercitarea unor drepturi fundamentale de care trebuie să beneficieze orice persoană, prin aspectele şi implicaţiile de ordin social şi economic, soluţionarea problemelor legate de locuire constituie, permanent, un obiectiv important în Programul de Guvernare al României, pe termen scurt, mediu și lung.

Paula SOLOMON

Citeşte şi:

https://www.replicaonline.ro/cati-chiriasi-de-la-anl-urile-din-constanta-se-afla-in-pericol-de-evacuare-344422/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614