REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Noile tulpini SARS-CoV-2 afectează vaccinurile anti-COVID-19?

Noile tulpini SARS-CoV-2 afectează vaccinurile anti-COVID-19?

Replica API 8 aprilie 2021 | 00:00 879

Așa cum era de așteptat, mai multe mutații ale SARS-CoV-2 au fost raportate la nivel global pe parcursul pandemiei de COVID-19. Cum afectează aceste noi tulpini populația și ce efect au asupra vaccinurilor anti-COVID-19?

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe tulpini de SARS-CoV-2 au apărut în întreaga lume, fiind clasificate de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) în trei grupe: variante de interes, îngrijorătoare sau cu consecințe grave. Trei noi tulpini care au devenit dominante, și anume B.1.1.7 (cunoscută și ca VOC-202012/01), 501Y.V2 (B.1.351) și P.1 (B.1.1. 28.1), au fost clasificate drept variante de interes și îngrijorătoare. Până în aprilie 2021, nu există tulpini care să fie incluse în categoria cu consecințe grave, scrie doc.ro.

Varianta B.1.1.7 (23 mutații cu 17 modificări ale aminoacizilor) a fost descrisă pentru prima dată în Marea Britanie la 14 decembrie 2020. Varianta 501Y.V2 (23 mutații cu 17 modificări ale aminoacizilor) a fost raportată inițial în Africa de Sud la 18 decembrie 2020. Varianta P.1 (aproximativ 35 de mutații cu 17 modificări ale aminoacizilor) a fost raportată în Brazilia la 12 ianuarie 2021.

Până la data de 22 februarie 2021, prima tulpină fusese raportată în 93 de țări, a doua în 45 de țări, iar a treia în 21. Toate cele trei variante au mutația N501Y, care schimbă aminoacidul asparagină (N) în tirozină (Y) la poziția 501 în domeniul de legare al receptorului al proteinei Spike. Variantele 501Y.V2 și P.1 au ambele două mutații suplimentare.

Ce efecte au noile tulpini ale coronavirusului asupra populației?

Având în vedere apariția noilor tulpini, cercetătorii încearcă să afle efectele lor asupra transmisibilității virale și severității bolii, dar și asupra ratelor de reinfectare și eficacității vaccinurilor. O întrebare foarte importantă este: aceste noi tulpini pot anula imunitatea obținută de o persoană care a fost deja bolnavă de COVID-19 sau imunitatea obținută prin vaccinare?

S-a estimat că varianta 501Y.V2 este cu 50% mai transmisibilă decât celelalte existente înainte în Africa de Sud, iar B.1.1.7 este între 43% și 82% mai transmisibilă decât variantele preexistente din Marea Britanie.

Ratele de internare în spitale ale cazurilor diagnosticate de COVID-19 și profilul clinic al pacienților internați au fost similare în primul și în al doilea val din Africa de Sud, dar o analiză preliminară a autorităților sanitare a arătat că varianta 501Y.V2 a fost asociată cu mortalitatea mai mare în spital (cu 20% mai mare în al doilea val al pandemiei decât în primul val). Această constatare a fost cauzată în principal de transmisibilitatea mai mare a acestei variante, care a suprasolicitat rapid serviciile de sănătate și a compromis astfel accesul pacienților în timp util la îngrijirile intraspitalicești și la calitatea asistenței medicale.

De asemenea, dovezile indică faptul că varianta B.1.1.7 poate fi asociată cu un risc mai mare de deces decât variantele preexistente în Marea Britanie. Deși nu există dovezi că agenții antivirali și tratamentele antiinflamatorii sunt mai puțin eficiente în cazul variantelor emergente ale SARS-CoV-2 decât în al celor preexistente, tratamentul cu plasmă convalescentă și anticorpi monoclonali poate să nu fie la fel de eficient.

Cum acționează variantele SARS-CoV-2 asupra imunității naturale sau dobândite?

În ceea ce privește imunitatea naturală obținută prin îmbolnăvire, varianta B.1.1.7 a arătat o scădere modestă a activității de neutralizare a virusului, cu un factor de 1,5, în timp ce varianta 501Y.V2 a arătat o evadare completă din fața anticorpilor neutralizanți în 48% dintre probele de plasmă convalescentă obținute de la pacienți care avuseseră anterior COVID-19.

O descoperire dintr-un studiu pe vaccinuri efectuat în Africa de Sud, în care 31% dintre participanții înscriși fuseseră anterior infectați cu SARS-CoV-2, a arătat că incidența bolii COVID-19, după cum s-a confirmat prin reacția în lanț a polimerazei, a fost de 7,9% în rândul persoanelor înrolate seronegativ și 4,4% în rândul persoanelor înrolate seropozitiv din grupul placebo. Această constatare indică faptul că infecția anterioară cu variante preexistente ale coronavirusului poate oferi doar protecție parțială împotriva reinfectării cu varianta 501Y.V2.

În ceea ce privește evadarea din imunitatea indusă de vaccin, varianta B.1.1.7 a arătat scăderi modeste ale activității de neutralizare în probele de ser obținute de la persoanele vaccinate. Activitatea de neutralizare a serului pentru varianta 501Y.V2 în rândul persoanelor vaccinate a fost mai mică cu un factor de 1,6 până la 8,6 pentru vaccinul BBIBP-CorV (cel de la Sinopharm), vaccinul BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) și vaccinul mRNA-1273 (Moderna), dar a fost mai scăzută cu un factor de până la 86, inclusiv evadarea imunitară completă, pentru vaccinul AZD1222 (AstraZeneca).

Cu alte cuvinte, persoanele cărora li s-au administrat vaccinuri de la Sinopharm, Pfizer sau Moderna au șanse mai mari să nu se reinfecteze cu una dintre noile variante SARS-CoV-2.

Activitatea de neutralizare a variantei P.1 la persoanele vaccinate a fost mai mică cu un factor de 6,7 pentru vaccinul de la Pfizer și cu un factor de 4,5 pentru vaccinul de la Moderna. Relevanța clinică a activității de neutralizare mai scăzută pentru boala COVID-19 în formă ușoară sau gravă nu este clară. Dar eficacitatea în studiile clinice a fost mai mică pentru toate cele trei vaccinuri testate în timpul transmiterii variantei 501Y.V2 în Africa de Sud decât eficacitatea în studii efectuate în țări cu variante preexistente.

Vaccinurile din generația viitoare se vor axa pe neutralizarea noilor tulpini SARS-CoV-2 și a celor potențial următoare

Apariția acestor trei noi variante de SARS-CoV-2 evidențiază importanța vigilenței prin supraveghere genomică pentru identificarea timpurie a viitoarelor tulpini virale. Alte două variante ale noului coronavirusl, B.1.427 și B.1.429, care au fost detectate pentru prima dată în California, s-au dovedit a fi cu aproximativ 20% mai transmisibile decât variantele preexistente și au fost clasificate de CDC drept variante de îngrijorare.

Potențialul acestor tulpini de a trece peste imunitatea indusă natural sau prin vaccinare face o prioritate din dezvoltarea vaccinurilor de generație următoare, care să aibă o puternică activitate de neutralizare pe scară largă a variantelor existente și a celor care ar mai putea apărea în viitor.

Experții în sănătate consideră că suprimarea replicării virale, atât prin aplicarea și respectarea măsurilor de sănătate publică (distanțare socială, purtarea corectă a măștii de protecție etc.), cât și prin distribuirea echitabilă a vaccinurilor la nivel mondial, este esențială în reducerea riscului de generare a unor noi variante SARS-CoV-2.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102