REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Notarii vor fi excluşi din profesie dacă îşi pierd buna reputaţie

Notarii vor fi excluşi din profesie dacă îşi pierd buna reputaţie

Replica API 27 ianuarie 2012 | 00:00 129

Radu Puia, şeful notarilor constănţeni, n-a auzit de conţinutul proiectului

Radu Puia, şeful notarilor constănţeni, n-a auzit de conţinutul proiectului

Notarii vor fi excluşi din profesie, dacă îşi pierd buna reputaţie, potrivit unui proiect de lege aprobat miercuri de Guvern. De asemenea, cetăţenii străini din Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European vor putea să fie notari publici în România, conform proiectului de lege.

Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului, pentru dezbatere şi adoptare. Modificarea legislativă operată este necesară pentru a se pune legislaţia naţională în acord cu decizii ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a precizat Ministerul Justiţiei. Interesant este că, până la acest moment, nu se cunosc criteriile care vor stabili natura reputaţiei unui notar. În acelaşi proiect sunt prevăzute o serie de modificări ale cadrului legislativ existent, cum ar fi ca numărul mandatelor notarilor publici aleşi în organele reprezentative ale profesiei a fost limitat, stabilindu-se un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit o singură dată pentru aceeaşi durată de 4 ani. Totodată a fost limitată durata de exerciţiu a profesiei la vârsta de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii exclusiv în condiţiile legii", se arată în comunicat. Îmbunătăţirea reglementării competenţei materiale şi teritoriale, îmbunătăţirea organizării şi funcţionării organelor reprezentative ale profesiei prin instituirea de noi atribuţii în sarcina acestora, care să ducă la o mai bună gestionare a profesiei şi îmbunătăţirea activităţii notarilor publici prin înlăturarea unor disfuncţionalităţi constatate la nivelul gestionării activităţii acestora. Radu Puia, preşedintele Camerei Notarilor Publice, refuză să facă vreun fel de apreciere privind proiectul legislativ, susţinând că nu are cunoştinţă de conţinutul proiectului.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367