REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Nou termen în dosarul de corupție al lui Strutinsky. Curtea de Apel a respins mai multe cereri

Nou termen în dosarul de corupție al lui Strutinsky. Curtea de Apel a respins mai multe cereri

Replica API 5 decembrie 2019 | 00:00 473

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a avut termen marți, 3 decembrie, în dosarul în care este acuzat de procurori de infracțiuni de corupție. El a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna martie a anului 2015, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată. În 2017, a fost condamnat pe fond la 7 ani și 4 luni cu executare, împotriva deciziei formulând recurs. La termenul de marți, 3 decembrie, judecătorul de caz a respins mai multe cereri formulate de avocatul apărării, decizia fiind definitivă.

Sorin Strutinsky, apropiat al fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre şi al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna martie a anului 2015, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată. Procurorii au stabilit că în anul 2009, el a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL). În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky a promis că îi va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri. De asemenea, între 2009-2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. Ulterior, el a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi.

Tribunalul l-a condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare cu executare, însă omul de afaceri a formulat recurs. La termenul din 3 decembrie, Curtea de Apel Constanța a decis: ”Respinge solicitarea apărării de completare a raportului de expertiză cu obiectivul privind examinarea urmelor transferate din memoria internă a mijloacelor tehnice din memoria internă a mijloacelor tehnice pe suporţii probă digital întocmiţi conform art.143 alin.(1) cod procedură penală”; se vor solicita relaţii de la DNA cu privire existenţa unui „Protocolul” cu INEC, în caz afirmativ, urmând a fi pus 1 exemplar la dispoziţia instanţei; respinge cererea de solicitare de la DNA a „proceselor verbale în care au fost consemnate mijloacele tehnice folosite”, a „actului administrativ de clasificare”, precum şi de declasificare a acestora faţă de adresele nr.9/P/2015 DNA, secţia de combatere a corupţiei, 24/II-1/2015 a DNA, Serviciul tehnic, potrivit cărora, procesele verbale cu suporţii optici conform art.143 alin.(2) cod procedură penală, sunt înaintaţi, fiind la dispoziţia exclusivă a intanţei, iar „înregistrările originale de expertizat” realizate în memoria internă a echipamentelor digitale de înregistrare sunt şterse automat (filele 4-8, vol.VI apel). respinge solicitările apărării privind relaţii de la Corpul Experţilor Tehnici autorizaţi de pe lângă MJ şi de audiere a expertului Gheoghe Pop, nefiind utile. - prorogă pronunţarea asupra obiecţiunilor după formularea opiniei de către expertul parte Cătălin Grigoraş. Definitivă”, se arată în mimuta Curții.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca l ia si pe Fagadau...ultimul mohican al clanului Mazare ! Aceasi structura o are ...
4
0
Asta a fost corigent la IMC pe toata linia. Un loser total, a furat banii tarii la greu. Tradator de Tara Romaneasca, o mizerie de om, merita scuipat in fata!
10
1
Aveti noroc Strutinski pt.ca nu mai este pedeapsa aia"munca silnica pe viata si confiscarea intregi averi"urmata de justificarea averilor pana la rude de gradul 20 pentru ca prejudiciul creat de tine si alti ca tine care au furat tot ce era de furat in tara asta nu il mai recupereaza statul Roman nici daca traiti 7 vieti si munciti silnic in toate vietile astea.
12
0
a intrat la bulau sau nu ? Dai-as la trambitza si lui si lu' Mazare & Company !
9
0
asta a furat orasul constanta cu gasca mazare si voi il numiti "om de afaceri"? acum toti hotii sunt "oameni de afaceri "
20
0
Denumit STRUTU, trezorierul, creierul afacerilor tandemului care a saracit Constanta de multe milioane de euro, nascocitorul tuturor afacerilor oneroase, stapanul multor conturi offshore, inca in libertate, pentru ca avem oameni politici slabi si o justitie de doilei
18
0
Masonule ati CIORDIT CONSTANTA!BANII, BANII INAPOI.
18
1
Stai linistit Struty ca vin si eu cat de curand la paidaimos fiindca dzeu nu bate rau mau ajuns blestemele de la copii salariatiilor care nu le dau salariile cu anii.Nu vin singur o iau si pe nevasta mea Daniela ca si ea a facut destule falsuri la Argos.Vom petrece cat de curand toti trei la Poarta Alba.
10
0
Strutule, vine iarna, ai grija sa nu-ti cada penele, ca la bulau e cam racoare. La puscarie cu tine. Hai ca se poate !
18
1
Strutinsky, un alcolic si un hot.Da banii inapoi vagabontule!
22
1
si pentru tine si pentru prietenii tai mazar si constantinescu. Cel mai bine ar fi sa se schimbe codul penal, iar astia care a-ti luat spaga cu nemiluita, sa luati si ani de priponeala tot cu nemiluita. De exemplu cam asa. Ai deja 7 ani luati, sa mai adaugam 10% cat ai cerut spaguta si uite aici bogatie. Ce zici?. V-ar place?
21
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369