REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Nouă călugări trăiesc într-o mănăstire UNICĂ ÎN România, în apropiere de Lazu! Iată care este povestea

Nouă călugări trăiesc într-o mănăstire UNICĂ ÎN România, în apropiere de Lazu! Iată care este povestea

Replica API 6 aprilie 2017 | 09:19 3521

La ieșire din Lazu, aproape de drumul european Constanța-Mangalia, din 1998 a început să se construiască o mănăstire pe stil vechi, Mănăstirea Izvorul Tămâduirii. Acum, în anul 2017 pe o porțiune de aproximativ trei hectare sunt două biserici cu turle colorate, o chilie și un grajd. Călugării de la mănăstire se gospodăresc singuri, pentru că nu își permit altfel să mănânce. De altfel, întreaga zonă este foarte bine îngrijită. Printre călugări trăiește și o măicuță mai învârstă care se ocupă de călugări.

Potrivit informațiilor noastre, mănăstirea nu are autorizație de construcție, însă starețul susține că este autorizație. Centrul lor spiritual este la Mănăstirea Slătioara, unde funcționează și sediul Mitropolitului Vlasie. Stiliștii nu sunt recunoscuți drept cult de către stat și nu au nici o școală teologică în România. Relațiile cu Biserica Ortodoxă Română (BOR) sunt destul de reci, la fel și cele cu Arhiepiscopia Tomisului.

Iată care este povestea Mănăstirii

Mănăstirea Izvorul Tămădurii este o oază de liniște. Pe poarta de lemn ce dă în curtea largă, aproape trei hectare de teren, o cruce mare ne vestește că am intrat în lumea lui Dumnezeu. Două bisericuțe, una mai mare și alta mai mică, un corp de chilii, camerele calugarilor, câteva anexe și un fanar (grajd). Nu mai au animale, pentru că nu au cu ce să le întrețină, în schimb au câteva găini. Terenul cultivat se învecinează spre bisericuțe cu o zonă generoasă în care călugarii au plantat copaci și multe flori.

Au plantat copaci de toate feluri cum ar fi smochini, cireși, corcoduși, pentru că trebuie să mănânce și ei ceva. La mănăstire sunt în jur de nouă călugări. Reporterii „Replica” au mers la fața locului pentru a afla istoria mănăstirii. Călugării au fost foarte timizi și foarte scumpi la vorbe. În cele din urmă, călugărul Efghenie, starețul mănăstirii a povestit cum a luat ființă lăcașul de cult.

„Noi aparținem de Arhiepiscopia de la București și funcționăm sub denumirea de Biserică Ortodoxă de Răsărit. La noi la mănăstire sunt 8 călugări cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani. Atât biserica, cât și mare parte dintre clădirile din curte sunt făcute de către noi. Eu sunt stareț din iulie 2016, atunci când părintele de dinante s-a retras. Ne gospodărim singuri pentru că nu ne permitem să cumpărăm ceva. Faptul că nu aparținem de Biserica Ortodoxă Română, ne dezavantajează pentru că nu avem salarii. Ne întreținem din ajutorul credincioșilor. De-a lungul timpului au fost și mici sponsorizări din partea unor oameni de bună credință care au văzut că suntem în construcții și au decis să ne ajute.

La noi la manăstire vin cam 50 de familii, dar și altfel de oameni”, a declarat starețul Efghenie. Deși este o mănăstire de călugări, alături de ei trăiește și o măicuță. „Măicuța este în vârstă de 82 de ani și este din județul Tulcea. A venit acum 10 ani la noi după ce a rămas văduvă”, a mai adăugat starețul. Întrebat de ce s-a călugărit, preotul a afirmat că și fratele său mai mare este călugăr și că i-a urmat drumul. „Am decis să mă călugăresc în anul 2000, după ce am terminat liceul. Eu sunt din județul Suceava și vara mergeam la București la Episcopie. Acolo aveam un frate călugărit și așa m-am hotărât să rămân în mănăstire și nu regret”, a mai spus starețul.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va rog, adresa de e-mail a manastirii !
0
0
Bunaziua. Cineva stie cum se poate lua legatura cu aceasta manastire? Un numar de telefon daca au? Multumesc
0
0
Tu ala gigi,....de ce vorbesti asa neispravitule! Sunt oameni cate nu iau salariu de la stat, nu cer, doar muncesc si se roaga si-l slavesc pe Dumnezeu! Tu ce faci? Acum am citit acum raspund, dar pesemne ca deja esti mort.Poate nu. In curand ti se va intampla ceva foarte grav. Mergi si cere-ti iertare la acei oameni ce se straduie sa fie un exemplu bun pentru noi si sa ne ajute cu rugaciuni si sfaturi. Mergi acolo te caieste, te roaga si cere sfat , te va ajuta! Cu Dumnezeu !
0
0
Voi astia de la Replica, cam acid vorbiti si mai ales in necunostinta de cauza.
1
0
Toti popalaii si calugarii sunt niste paraziti . Ar trebui daramate toate bisericile si manastirile , ca locuri de prostire si jecmanire a poporului sunt !
8
11
Hai da-i drumu prietene pe tarla, fiecare da sau doneaza cui simte.
4
2
comentat si pentru cei ce vor mai face astfel de comentarii. In numele Domnului va somez! In termen de trei zile sa va deplasati la acest local de cult si sa duceti cu voi tot ceea ce este de trebuninta pentru acesti Slujitori ai Domnului, daca nu veti face ceea ce vam poruncit veti avea anumite intamplari in viata voastra de care veti regreta amarnic. Amin.
5
14
Nu te mai da intelectual ,dupa comentariu esti pompalau..
7
1
Daca tu esti analfabet atunci cum de'ti permiti un calculator?
5
0
daca sunt tot ortodoxi de ce nu-i recunoaste Biserica Ortodoxa ?
1
2
Ce e asta, compunere de clasa a treia?
6
1
la aceasta manastire nu daca citeai atent ce sa scris nu mai puneai intrebari tampe cultul nu este recunoscut de stat atunci cum sa le dea salarii logic nu
3
0
Bravo lor, felicitari
14
4
Calugaria e platita cu salariu din buget ?
7
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367