REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

NOUA CONSTITUŢIE: Comisia de revizuire a adoptat ultimele amendamente, înainte de votul final

NOUA CONSTITUŢIE: Comisia de revizuire a adoptat ultimele amendamente, înainte de votul final

Replica API 19 iunie 2013 | 00:00 132

Comisia de revizuire a adoptat, marţi, ultimele amendamente privind modificarea Legii fundamentale, înainte de a fi dat votul final asupra proiectului de revizuire a Constituţiei, între acestea fiind aduse o serie de completări şi modificări rămase restante. Membrii Comisiei de revizuire au introdus prevederea potrivit căreia un ministru poate fi demis printr-o moţiune simplă.

"Ministrul a cărui revocare a fost solicitată prin intermediul unei moţiuni simple, adoptată de către cele două Camere ale Parlamentului, va fi revocat din funcţie la propunerea primului-ministru", se menţionează în amendamentul adoptat care completează Legea fundamentală.

Un alt amendament adoptat de Comisia de revizuire a Constituţiei, la propunerea Forumului constituţional, priveşte reducerea numărului minim de cetăţeni care pot iniţia o propunere legislativă.

Astfel, numărul acestora, pe noua formă a Constituţiei, va fi de minim 75.000 de cetăţeni cu drept de vot, faţă de cei 100.000 în prezent.

De asemenea, membrii Comisiei de revizuire au adus clarificări asupra unor prevederi privind majoritatea care decide în cazul unor legi sau hotărâri: "Legile organice, legile prin care este restrâns exerciţiul unor drepturi şi ale unor libertăţi, în condiţiile articolului 53, precum şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor Camerei competente", precizează textul adoptat de Comisia de revizuire.

Mai mult, mandatul Guvernului va înceta la momentul învestirii noului Guvern, şi nu după "validarea alegerilor parlamentare generale", cum se precizează în actuala Lege fundamentală.

De asemenea, a fost redus de la 12 luni la 3 luni termenul în care Consiliul Legislativ va examina conformitatea legislaţiei cu noua Constituţie şi "va face Parlamentului sau, după caz, Guvernului, propuneri corespunzătoare".

În cazul atribuţiilor Curţii Constituţionale a fost introdusă posibilitatea sesizării "din oficiu" a judecătorilor constituţionali asupra tratatelor sau altor acorduri internaţionale care ar contraveni Legii fundamentale.

Un alt amendament priveşte introducerea competenţei Camerei Deputaţilor şi Senatului asupra domeniilor care privesc poziţia în cadrul Uniunii Europene: "Camera Deputaţilor şi Senatul verifică respectarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii în cadrul Uniunii Europene în conformitate cu tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în condiţiile stabilite prin lege organică. Camera Deputaţilor şi Senatul sunt implicate în formularea poziţiilor României în cadrul procesului decizional la nivelul Uniunii Europene. În scopul îndeplinirii atribuţiilor prevăzute (...) Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă hotărâri, cu votul majorităţii membrilor prezenţi".

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102