REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Noua Lege a Sănătăţii: managerii de spitale au nevoie de autonomie

Noua Lege a Sănătăţii: managerii de spitale au nevoie de autonomie

Replica API 1 august 2012 | 00:00 117

Dezbatere la Constanţa

Dezbatere la Constanţa

Spitalele se transformă în unităţi autonome! Pe principiul autoguvernării, managerii vor avea libertatea să conducă unităţile sanitare, să facă angajări fără a fi limitaţi de acte normative care blochează posturile sau să mărească salariile în funcţie de performanţele cadrelor medicale. Toate aceste reglementări ar urma să vină ca urmare a faptului că în prezent asistăm, pasiv, la această "hemoragie" de personal specializat din România către celelalte ţări din Uniunea Europeană. Pentru a ne ţine medicii în ţară, noul proiect de Lege al Sănătăţii vine cu veşti bune: salariile vor putea fi negociate în funcţie de calitatea muncii prestate.

"Vrem să scoatem spitalele din această paradigmă a instituţiilor bugetare şi propunem ca salarizarea să nu se mai facă după grila de salarizare unică a personalului bugetar şi să existe posibilitatea negocierii salariilor în funcţie de importanţa şi de calitatea muncii prestate. Nu considerăm că este normal ca un medic care face o operaţie pe lună să fie plătit ca un medic care face 100 de operaţii pe lună, numai pentru că respectivii medici au aceeaşi vechime", susţine dr. Alexandru Călin, directorul Direcţiei de Politici de Sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii. Conform proiectului de act normativ, principalele modificări din sistem vizează reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate, organizarea şi funcţionarea spitalelor, reorganizarea medicinei de familie, precum şi creşterea controlului calităţii serviciilor oferite. Legea sănătăţii îşi propune să revitalizeze sistemul de sănătate.

CJAS se reorganizează în case mutuale

O primă modificare importantă vizează casele de asigurări de sănătate, care se vor transforma în societăţi mutuale de asigurări. Practic, fiecare asigurat se înscrie într-o astfel de asociaţie, la alegere. Cele 42 case judeţene se vor transfera în 8-10 societăţi mutuale de asigurări, cel mai probabil cu acoperire regională, astfel încât cetăţenii să-şi poată să înscrie adeziunile începând de anul viitor. Acestea vor trebui să aibă minim un milion de asiguraţi. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se va transforma în Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS), instituţie care nu va mai avea rol în contractarea serviciilor medicale, ci doar în stabilirea cadrului legal şi în distribuirea de fonduri către societăţile de asigurare. Societăţile de asigurare, vor în mare parte, societăţi mutuale. "Asociaţiile mutuale sunt entităţi publice non-profit, lor nu le este permis să genereze profit. Populaţia va avea posibilitatea să-şi aleagă asiguratorul", susţine dr. Alexandru Călin, reprezentantul Ministerului Sănătăţii. Asiguratul se va putea înscrie fie la o societate mutuală de asigurări, fie la un asigurator privat. Reorganizarea Caselor Judeţene de Asigurări reprezintă una dintre principalele schimbări care urmăreşte să răspundă cerinţelor populaţiei: desfiinţarea monopolului CNAS şi autonomie în administrarea fondului naţional de asigurări obligatorii de sănătate. Asiguraţii vor avea controlul utilizării fondurilor din sănătate. Nici un cetăţean nu va plăti mai mult la fondul de asigurări, iar în noul concept pachetul de asigurări urmează asiguratul.

Pacienţi împărţiţi pe "căprării"

Sistemul sanitar va lucra cu trei pachete de servicii medicale, la care vor avea dreptul diferite categorii de pacienţi. Potrivit proiectului viitoarei Legi a Sănătăţii, va exista un pachet minimal de servicii de sănătate (PMSS), care va cuprinde servicii finanţate de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii, deci fără implicarea societăţilor de asigurări, inclusiv pentru urgenţele medico-chirurgicale. Contribuţia la sănătate va asigura accesul asiguratului la pachetul de servicii de sănătate de bază. Plata asigurărilor de sănătate în cazul persoanelor scutite prin legi speciale va fi suportată de la bugetul de stat şi nu din fondul naţional de asigurări, cum se întâmplă acum. Serviciile care au costuri reduse sau care au alternative terapeutice vor face parte din pachetul facultativ de servicii. Mai există un tip de pachet de servicii - cel social de servicii de sănătate, care se va acorda asiguraţilor cu venituri mici şi persoanelor asistate social, pentru servicii de sănătate cu risc funcţional vital altele decât cele din pachetul de bază, decontate de la bugetul de stat. Facem precizarea că Ministerul Sănătăţii a continuat ieri în teritoriu seria de consultări privind noua Lege a Sănătăţii. Echipa ministerului s-a întâlnit, în cursul zilei de marţi, la Constanţa, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, profesionişti din sistem, pentru a discuta despre viitoarele schimbări ce vor fi făcute în sănătate. Medicul Alexandru Călin susţine că această dezbatere este urmarea logică a unui şir de consultări pe marginea unui proiect al sănătăţii care nu este încă la transparenţă decizională. "Sperăm ca în luna septembrie proiectul de Lege să fie aprobat de Guvern. Cea mai importantă noutate pe care o aduce textul este conceptul de asigurări mutualiste, a precizat repezentantul Ministerului Sănătăţii specialiştilor din sistemul sanitar constănţean. Menţionăm că la dezbatere au fost prezenţi managerii unităţilor sanitare din judeţ, cât şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Constantin Dina. De altfel, o caravană de informare privind reforma în sănătate s-a aflat ieri în Parcul Primăriei Constanţa.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102