REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Noua Zeelandă: Cel puţin cinci morţi şi circa 20 de răniţi în urma erupţiei vulcanului de pe White Island

Noua Zeelandă: Cel puţin cinci morţi şi circa 20 de răniţi în urma erupţiei vulcanului de pe White Island

Replica API 9 decembrie 2019 | 17:48 279

Cel puţin cinci persoane au murit, circa 20 au fost rănite, iar altele sunt date dispărute, luni, după erupţia ''neaşteptată, dar nu neobişnuită'' a vulcanului de pe White Island (Insula Albă) din nordul Noii Zeelande, informează luni Reuters.

Numărul victimelor ar putea fi, însă, mai mare pe White Island, unde vulcanul a erupt la ora locală 14:11 (1:11 GMT), a indicat poliţia.

Potrivit Reuters, dintre cele circa 50 de persoane - unele dintre acestea fiind turişti de pe vasul de croazieră ''Ovation of the Seas'' - 23 au fost salvate, însă altele erau încă pe insulă, unele dintre acestea chiar pe marginea craterului, cu câteva minute înainte de momentul erupţiei.

Reprezentanţii St. John Ambulance au anunţat că până la 20 de persoane ar fi fost rănite în urma erupţiei adăugând că o staţie mobilă de triaj a fost trimisă la faţa locului. Organizaţia a indicat că au fost trimise către insulă şapte elicoptere cu medici la bord.

Michael Schade din San Francisco se numără printre turiştii aflaţi pe insulă chiar înainte de erupţie. Într-o înregistrare video publicată de el pe Twitter în timp ce se îndepărta cu barca de insulă se poate vedea cum un nor uriaş de cenuşă albă se înalţă pe cer, deasupra unui grup de turişti înspăimântaţi aflaţi pe ţărm. ''E atât de greu de crezut'', a spus Schade. ''Întregul nostru grup din tur stătea literalmente pe marginea craterului principal cu nici 30 de minute înainte'', a adăugat turistul.

O cameră video montată pe vârful vulcanului şi operată de agenţia ştiinţifică neozeelandeză GeoNet a filmat grupurile de persoane care s-au apropiat de marginea craterului în ora de dinainte de erupţie.

La ora 14:00 camera a surprins un grup de oameni - puncte minuscule în raport cu vastul vulcan - chiar pe marginea craterului. La ora 14:10 - cu doar un minut înainte erupţie - grupul se îndepărtează de aceasta.

White Island se află la aproximativ 50 kilometri de coasta de est a Insulei de Nord, iar nori uriaşi de cenuşă au fost vizibili de pe principala insulă din Noua Zeelandă.

Potrivit vulcanologilor, norii de cenuşă au ajuns la o înălţime de până la 3.658 metri.

"Ştim că erau mai mulţi turişti, din Noua Zeelandă şi din străinătate, pe insulă sau în jurul ei, azi", la momentul erupţiei, a indicat premierul Jacinda Ardern în cadrul unei conferinţe de presă. ''Ştiu că va suscinta multă îngrijorare şi nelinişte pentru cei care au avut oameni dragi pe sau în jurul insulei la acel moment. Îi pot asigura că poliţia face tot ceea ce se poate'', a adăugat premierul.

Premierul australian Scott Morrison a scris pe Twitter că printre persoanele afectate se numără australieni şi că Guvernul încearcă să afle mai multe. Douăzeci şi patru de australieni se aflau pe White Island când a erupt vulcanul, conform media australiene.

''Ovation of the Seas'' este o navă de croazieră cu 16 punţi deţinută de Royal Caribbean Cruises, cu o capacitate de aproape 5.000 de pasageri şi un echipaj de aproximativ 1.500 de persoane. Acesta se află în prezent în port în Tauranga, pe Insula de Nord, într-o croazieră care a început la Sydney la data de 3 decembrie.

''Putem confirma că mai mulţi dintre oaspeţii noştri se aflau astăzi în turul insulei'', a confirmat un reprezentant al companiei într-o declaraţie transmisă prin e-mail, citată de Reuters. ''Nu avem detalii suplimentare la acest moment'', a adăugat compania.

Erupţia a fost neaşteptată, însă nu neobişnuită, a explicat un specialist. ''Erupţii bruşte, neaşteptate, ale unor vulcani precum White Island, se pot produce în orice moment'', a declarat Shane Cronin, vulcanolog la Universitatea din Auckland, citat de Australia Science Media Centre.

Serviciul de monitorizare GeoNet a ridicat nivelul de alertă pentru vulcanul de pe White Island în luna noiembrie din cauza unei intensificări a activităţii vulcanice.

Săptămâna trecută, un vulcanolog GeoNet, Brad Scott, a declarat în cadrul unui raport că activitatea vulcanică moderată a continuat pe White Island, fiind observate degajări substanţiale de gaze şi aburi.

Zonele limitrofe au devenit periculoase din cauza erupţiei, a indicat într-un comunicat Agenţia Naţională pentru Situaţii de Urgenţă indicând că cenuşa ar putea afecta mai multe regiuni.

''Erupţia de scurtă durată'' nu a prezentat semne de escaladare, a anunţat agenţia neozeelandeză GNS Science.

Vulcanul de pe White Island este unul dintre cei mai activi din Noua Zeelandă.

Cea mai recentă erupţie letală a vulcanului de pe White Island a avut loc în anul 1914 când au murit 12 lucrători într-o mină de sulf.

Peste 10.000 de persoane vizitează vulcanul în fiecare an.

Vulcanul ''Whakaari'', aşa cum este numit în maori, este cel mai activ din Noua Zeelandă, cu o activitate vulcanică continuă în ultimii 150.000 de ani, potrivit GeoNet.

Aproximativ 70 de procente din vulcan se află în apă, aceasta fiind cea mai mare structură vulcanică din Noua Zeelandă.

agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Omu e de vina in toate, se muta la poalele vulcanului sau langa un rau si dupa se plange ca-l ia lava sau apa, aaa si mai sunt cei care se muta in padure si se vaita si aia ca-i mananca ursul, pai cine va pune bai frate?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920