REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Noul administrator al Oil Terminal este finul lui Samson de la Fruvimed

Noul administrator al Oil Terminal este finul lui Samson de la Fruvimed

Replica API 28 noiembrie 2011 | 00:00 2225

A fost cu Becali, la PNG, cu Dan Nica, la PSD, cu Sorin Oprescu, la prezidenţiale, iar acum cu Ariton, la PDL

A fost cu Becali, la PNG, cu Dan Nica, la PSD, cu Sorin Oprescu, la prezidenţiale, iar acum cu Ariton, la PDL

Unul dintre cei trei noi administratori ai societăţii constănţene de stat Oil Terminal SA este un personaj cu o ascensiune politică spectaculoasă, dar şi extrem de sinuoasă. În vârstă de 36 de ani, sibianul Dumitru Virgil Orlandea a devenit cunoscut în politică din 2007, când a fost ales preşedintele organizaţiei judeţene a PNG, formaţiune condusă de Gigi Becali. În iunie 2008, a candidat din partea PNG pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Sibiu, anunţând fix în ultima zi de campanie că organizaţia sa îl va susţine pe Ion Ariton, candidatul PDL; în noiembrie 2008, Orlandea candidează pentru Camera Deputaţilor în Colegiul 2 din Sibiu, tot din partea PNG, unul dintre contracandidaţi fiind actuala sa colegă din PDL, Raluca Turcan, care a şi câştigat mandatul de deputat pus în joc. După plimbarea prin curtea lui Becali, Orlandea se lipeşte strâns de tot de senatorul PDL de Sibiu Ion Ariton, al cărui consilier personal devine după ce acesta ajunge ministrul Economiei, în octombrie 2010. Până atunci, însă, face un scurt popas şi prin ograda PSD, Orlandea fiind în perioada 2008-2009 şeful de cabinet al fostului ministru social-democrat de Interne, Dan Nica. Şi, până a sări cu ambele picioare în luntrea PDL, s-a pripăşit şi pe lângă Sorin Oprescu, făcând parte din staff-ul acestuia de campanie pentru alegerile prezidenţiale din toamna lui 2009.

Cooptarea în Guvern a lui Ion Ariton a însemnat însă cel mai bun lucru cu putinţă pentru Dumitru Virgil Orlandea. Pictor de biserici şi patron de pensiuni turistice ca formare "profesională", Orlandea ajunge peste noapte "expert" în energie; aşa se face că protectorul Ariton l-a numit administrator la două dintre cele mai mari şi mai importante companii din România: Hidroelectrica, din noiembrie 2010, respectiv Transelectrica, din februarie 2011. Iar activitatea "energeticianului" Orlandea a fost atât de bine apreciată de către ministrul Ariton, încât, din noiembrie 2011, este administrator şi la Oil Terminal Constanţa. Nu doar slalomul printre partide îl face însă deosebit pe Orlandea- deşi, trebuie să recunoaştem că e talentat rău de tot, din moment ce, în mai puţin de 3 ani, a ratat doar PNL. Descurcăreţul Dumitru Virgil Orlandea este finul controversatului om de afaceri Constantin Samson, celebru pe meleagurile constănţene în urma uriaşului scandal de la Fruvimed Medgidia. Iar relaţia de rudenie dintre cei doi nu e totul; Orlandea şi Samson au lucrat împreună, actualul consilier al ministrului Ariton fiind angajatul controversatului afacerist la Mebis SA, din septembrie până în decembrie 2008, în calitate de administrator. Mebis SA este una din firmele folosite de Samson pentru prejudicierea companiei de stat Transgaz, aflată în curtea, culmea coincidenţei, chiar a ministerului la care Orlandea este acum de trei ori administrator. Potrivit presei centrale, Samson a fost tocmit, în 2004, să recupereze debite de circa 300 de miliarde de lei vechi pentru Transgaz; după ani de tergiversări, timp în care Samson a recuperat aproape întreaga datorie, fără a o transfera, mai departe, beneficiarului Transgaz, afaceristul s-a achitat, scriptic, de o parte din obligaţie cedând societăţii de stat acţiuni la două dintre firmele sale, una din acestea fiind chiar Mebis SA, care erau însă mai mult moarte, decât vii, din punct de vedere economic. Evident, Orlandea spune azi că nu are nimic de-a face cu maşinaţiunile naşului său şi că nu ştia de afacerea păguboasă a Transgaz cu firma lui Samson în momentul în care s-a angajat la Mebis SA. Portretul de băiat descurcăreţ şi uns cu toate alifiile al lui Orlandea este completat de minune cu o întâmplare prezentată în iunie 2011, tot de presa centrală. Astfel, consilierul ministrului Ariton a vândut la super preţ un bolid BMW X5 către nimeni altul decât Ion Mustaţă, şeful "Doi şi-un Sfert" (SIPI) Sibiu, Orlandea recunoscând că este bun prieten şi cu şeful spionilor sibieni din MAI.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218