REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

NOUL COD PENAL:sancţiuni mai mici pentru şoferi. Închisoarea, înlocuită cu amendă penală

NOUL COD PENAL:sancţiuni mai mici pentru şoferi. Închisoarea, înlocuită cu amendă penală

Replica API 3 februarie 2014 | 00:00 275

Noul Cod Penal este mai blând cu şoferii indisciplinaţi. Persoanele descoperite că au urcat băute la volan trebuie să fie duse de urgenţă la spital pentru a li se recolta probe de sânge. Noile reglementări spun clar că numai opinia avizată a medicilor va conta în faţa instanţei de judecată. Aparatul etilotest poate fi folosit doar pentru şoferii găsiţi cu o alcoolemie sub 0,80g/l. Mai mult, pentru o astfel de abatere gravă şoferii pot să scape doar cu o amendă. Articolele din Codul Penal referitoare la circulaţia pe drumurile publice aduc multe schimbări pentru şoferii care comit infracţiuni la volan. Noua lege spune că alcoolemia luată în calcul într-un dosar penal va fi doar aceea stabilită după recoltarea probelor biologice. În plus, noua lege prevede o pedeapsă de la unu la cinci ani pentru şoferii care au o alcoolemie în sânge de 0,8 grame la mie, dar noutatea este că judecătorul poate dispune şi doar o amendă penală. Noul Cod Penal. Şoferii care produc accidente cu victime pot scăpa şi cu basma curată. Noul Cod spune că încadrarea pentru infracţinea de vătămare corporală se face doar dacă victima a stat peste 90 de zile în spital şi nu 10 zece zile, ca până acum. Valul de schimbări pentru şoferi nu se opreşte aici. Pe masa senatorilor jurişti stă de câteva luni proiectul de modificare a Codului Rutier care ar putea aduce amenzi mai mari. Noul Cod Penal salvează inculpaţi celebrii.

Pedepsele mai blânde din Noul Cod Penal pentru anumite infracţiuni îngroapă dosarele unor nume sonore. Fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, greii din fotbalul românesc sau fostul boss de la CFR Mihai Necolaiciuc vor încheia socotelile cu legea.

Efectele noului Cod Penal. Deţinuţii încep să ceară eliberarea.S-a dat startul eliberărilor din penitenciar. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis deja scoaterea unui minor din închisoare şi sancţionarea acestuia printr-o măsură educativă. Este abia începutul pentru că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, instanţele din Capitală au fost asaltate de cereri de eliberare condiţionată trimise de deţinuţi.

sursa: realitatea.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218