REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Noul ministru al Energiei toarnă gaz pe foc: La Cernavodă sunt lucrări mult mai urgente decât construirea Unităților 3 și 4

Noul ministru al Energiei toarnă gaz pe foc: La Cernavodă sunt lucrări mult mai urgente decât construirea Unităților 3 și 4

Replica API 16 februarie 2018 | 00:17 581

Reparațiile capitale la Unitățile 1 și 2 de la Cernavodă sunt lucrări mult mai urgente decât construirea Unităților 3 și 4, spune ministrul Energiei, Anton Anton. Unitatea 1 își epuizează durata de viață în cinci ani însă cel puțin doi – trei ani durează reparațiile.

Decât negocieri complicate și interminabile pentru realizarea a două reactoare nucleare scumpe, mai bine repararea celor existente și prelungirea duratei de viață a acestora, a spus într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Energiei, Anton Anton.

Vedete ale știrilor din domeniul energiei de ani buni, reactoarele nucleare 3 și 4 par a mai aștepta. Noul ministru al Energiei, Anton Anton, minimalizează proiectul noilor unități. ”Discuţiile astea sunt nişte discuţii continue, la care ministerul şi-a manifestat disponibilitatea şi discuţiile cu investitorii nu sunt nişte chestii simple şi nu sunt nişte chestii la care hai, gata, ne-am aşezat, am semnat şi la revedere, nu e aşa. Acolo sunt nişte chestiuni complicate. Eu nu consider că asta este o restanţă”, spune el, potrivit Agerpres.

Ceea ce ar fi cu adevărat o restanță, crede ministrul, este retehnologizarea reactoarelor 1 și 2. Se estimează că cel puțin prima unitate își va epuiza durata de viață de 210.000 ore funcționare în 2023. Deși mai sunt cinci ani până atunci, însă calendarul este mai strâns. Reparațiile propriu-zise cel puțin doi ani, însă este nevoie de timp și pentru organizarea lucrărilor.

”Principalul avantaj al unei asemenea opţiuni este acela ca, la finalul retehnologizării, proprietarul se va afla în posesia unei unităţi nucleare capabile să funcţioneze la parametrii de proiect pentru încă un ciclu de viaţă (25 – 30 de ani), la costuri situate în jurul a 40% din cele pe care le-ar presupune construirea unui obiectiv similar nou. Suplimentar, retehnologizarea este mai avantajoasă decât construirea unei capacităţi noi prin faptul că durata necesară pentru lucrările efective de retehnologizare este semnificativ mai scurtă, estimată, pe baza informaţiilor disponibile în acest moment, între 24 şi 30 de luni”, spune Nuclearelectrica.

În septembrie 2017 acționarii Nuclearelectrica au aprobat demararea primei faze a lucrărilor anume finalizarea studiilor aferente.

Unitățile 1 și 2 au nevoie de ceea ce se numește o retubare. Principalele componente și structuri care limitează durata de viața sunt canalele de combustibil, feederii și anvelopa reactorului nuclear, explică Nuclearelectrica.

Decât noile Unități 3 și 4, ”mai repede aş fi considerat că este o restanţă faptul că nu ne ocupăm de retehnologizarea reactoarelor 1 şi 2, dacă nu am avea preocupare în domeniul ăsta. Noi avem preocupare în retubarea, aşa se cheamă în termenii lor tehnici, deci reabilitarea celor două reactoare. Deci ne apucăm de retubarea reactorului 1, e în curs, e în lucru, există o chestie de proiect, se face proiectul, încep să se deruleze lucrări auxiliare, deci suntem în curs de a face acest lucru”, explică vag Anton Anton.

Unitatea 1 a fost deschisă în 1996, deci are o vechime de peste 20 de ani. În ultima perioadă unitățile de la Cernavodă au avut opriri care nu erau planificate. În decembrie 2017 deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrie și Servicii a Camerei Deputaților, a susținut că sistemul de încărcare a combustibilului nuclear la reactorul 2 era defect, fapt pentru care a fost necesară la acel moment oprirea acestuia. El a acuzat conducerea Nuclearelectrica de minciună pe această temă. Estimările sunt că lucrările de reparații capitale la Unitatea 1 ar costa 1,5 miliarde dolari.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tarile ca Germania, Franta au inceput un program de denuclearizare a energiei electrice. Deja in Constanta panourile fotovoltaice si eolienele au depasit productia centralei nucleare de multe ori. Intradevar se pune problema inmagazinarii energiei pe termen lung, dar se poate rezolva. Doar daca gasiti solutia cu fuziunea la rece care foloseste tot si nu lasa reziduri nucleare, insa pana atunci unica solutie este renuntarea la energia nucleara pe termen mediu si nu trebuie dezvoltate alte solutii. Oare cat ne costa sa ramanem sanatosi ? Aceasta este intrebarea.
1
1
Domnul ministru s-a bagat in seama necunoscand chestii elementare. Finalizarea reactoarelor 3 si 4 reprezinta o investitie care poate asigura independenta energetica a tarii si trebuie facuta cat mai urgent fiindca altfel nu mai este posibil iar refacerea reactoarelor 1 si 2 similara cu o reparatie capitala si trebuie prevazuta in programele de intretinere curente. Cele doua lucruri trebuie facute in paralel dar mai sunt si multe alte investitii mici dar absolut urgente si care sunt amanate de multi ani fara o motivatie. Un lucru e clar fara centrala nucleara o belim.
3
0
mele gen rezist aici de ce nu comentati labagiilor ?.sau nu va duce creierii spalati de kovesi,iohannis si alte persoane care nici cacatul nu mi l dau sa il pape.
4
3
Intr-un final vom avea soarta reactoarelor de la Cernobal si Fukushima , cu incompetentii astia sigur ne paste o catastrofa nucleara
1
8

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102