REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Noul proprietar al Callatis Therm vrea să-şi extindă afacerile din termoficare

Noul proprietar al Callatis Therm vrea să-şi extindă afacerile din termoficare

Replica API 3 mai 2011 | 00:00 152

Furnizorul de agent termic de la Manglia se pregăteşte să treacă pe gaze

Furnizorul de agent termic de la Manglia se pregăteşte să treacă pe gaze

Preluarea acţiunilor societăţii de furnizare a agentului economic din Mangalia de către Nikitas Simion a condus la o serie de speculaţii, iar decizia de la finele lunii de întrerupere a căldurii, datorată în fapt temperaturilor crescute de afară, a fost pusă pe seama unei anumite tensiuni cu reprezentanţii primăriei. În prezent societatea care furnizează agent termic în Mangalia se numeşte Callatis Therm SA, iar cel care o conduce a oferit câteva precizări legate de tranzacţie şi de planurile de viitor.

Reporter: Ce anume v-a determinat să preluaţi societatea de furnizare energie termică din Mangalia; în ce condiţii, cu ce datorii?

Nikitas Simion: Motivele sunt simple: preluarea unui business aflat într-un stadiu şi viziunea de a-l aduce într-un stadiu net superior. La ce mă refer aici: mă refer la interesul meu de a dezvolta la nivel local şi ulterior naţional, un sistem modern de termoficare. Vreau să creez un şablon (un business corect, transparent, de calitate şi inovativ din punct de vedere tehnologic) care mai apoi să-l aplic în alte oraşe cu populaţie între 30-100.000 de locuitori. Preluarea s-a făcut printr-o tranzacţie normală de vânzare-cumparare de acţiuni. Clauzele contractuale sunt confidenţiale este un acord care trebuie respectat de către cele 2 părţi implicate în tranzacţie, atât vânzătorul cât şi cumpărătorul.

Rep.: Având în vedere datoriile, cum credeţi că veţi reuşi recuperarea lor; detaliaţi-ne procesul cu Primăria Mangalia în acest context.

N.S.: Referitor la procesele pe rol, acestea sunt în sarcina avocaţilor mei. Există creanţe şi acestea trebuie recuperate. Există sume din 2009 şi 2010 aferente subvenţiilor de energie, neplătite de către bugetul de stat.

Rep.: Dacă managementul de până acum al societăţii a fost defectuos, în cât timp credeţi că societatea va deveni una profitabilă pentru dumneavoastră, dacă nu, luaţi în considerare să vindeţi? Cui?

N.S.: Sunt mulţi factori care influenţează rata profitabilităţii. Sper ca rezultatul pozitiv să apară la finele lui 2012 şi estimez o marjă anuală de 4-5%. Vă daţi seama că vânzarea nu este o opţiune luând în calcul că tocmai ce am preluat această companie. Vreau în primii 2-3 ani să realizez ceea ce mi-am propus. Vreau să livrez energie termică la standarde înalte, cu preţul cel mai mic din ţară. Şi o voi face.

Rep.: Consideraţi că introducerea gazelor în Mangalia ar reprezenta o ameninţare pentru afacerea dumneavoastră?

N.S.: Nu este o ameninţare. Din mai multe motive. Este necesară o investiţie foarte mare pentru compania de gaze în infrastructură. Este necesară o investiţie din partea utilizatorului final pentru a se racorda la gaze. Eu deja am infrastructura creată. Trebuie să lucrez la faptul că trebuie să produc un produs ieftin (energie termică). Aici intră costurile cu materia primă şi utilităţile în discuţie, care vor face acest lucru posibil. Însă, pe termen scurt, doresc trecerea pe gaz, pentru o mai bună monitorizare a consumurilor centralelor şi diminuarea preţului către populaţie, dar, preţul gazului în România este subvenţionat semnificativ, iar în termen de circa 2 ani se va ajunge la preţul motorinei şi a benzinei (exemple alte state membre UE). Încălzirea folosind gazul direct ca şi utilizator final, nu este o variantă economică pentru client. Soluţia pe termen mediu - lung, pentru a asigura furnizarea la preţuri mici către populaţie o reprezintă energia din surse regenerabile. Avem în lucru studiile de fezabilitate şi în perioada următoare vom iniţia noi proiecte de producere energie termică pe bază de panouri solare.

Rep.: Câţi angajaţi sunt, ce salarii, care este cifra de afaceri, profit, pierderi pe 2010?

N.S.: În prezent sunt circa 100. Însă acest număr se va reduce semnificativ. Asta nu înseamnă că ţintesc reducerea personalului, însă, pentru a obţine o gigacalorie ieftină trebuie să-mi urmez cursul strategiei de dezvoltare, tehnologizare şi parte din personal vor avea posturile desfiinţate. Callatis Therm SA are peste 7500 clienţi. Vreau ca aceşti clienţi să crească ca număr şi să aprecieze serviciile pe care le oferim. Aprecierea va veni doar printr-un cost scăzut al întreţinerii. Salariile sunt medii ca şi nivel, însă merg pe ideea stimulării factorului uman. În viitor vor creşte treptat. Cred în factorul uman, deoarece el dezvoltă orice afacere şi aduce valoarea adăugată. Însă cred în calitate, nu neapărat în cantitate. Referitor la anul 2010, am obţinut venituri totale de circa 6 milioane euro şi am încheiat anul cu o pierdere de aproximativ 400.000 euro.

Rep.: Având în vedere că sunteţi foarte tânăr, cum aţi început afacerile? A fost sau este cineva "în spatele" dumneavoastră sau pur şi simplu aţi avut dumneavoastră iniţiativa?

N.S.: Zâmbesc când aud întrebarea. Am mai auzit-o şi cu siguranţă o voi mai auzi. Sunt tânar, dar mai în vârstă faţă de vârsta când am început businessurile cu 8 ani în urmă. Am întâlnit persoane tinere cu principii corecte, cu un mod modern de a aborda discuţiile de afaceri şi am întâlnit şi peroane mai în vârstă la polul opus. Vârsta nu este un etalon pentru un om de afaceri. Şi ca să vă răspund la întrebarea firească dacă am pe cineva sau am avut pe cineva în "spate". Da, am avut, am şi voi avea. Toţi oamenii care au lucrat, care lucrează şi care vor lucra pentru mine.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367