REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Noutăți de Ziua Marinei! Autoritățile se așteaptă la peste 10.000 de oameni!

Noutăți de Ziua Marinei! Autoritățile se așteaptă la peste 10.000 de oameni!

Replica API 12 august 2017 | 00:07 227

Avioane străine, acces permis și jocuri în Portul Tomis

Avioane străine, acces permis și jocuri în Portul Tomis

Unul dintre cele mai importante evenimente ale verii bate la ușă, fiind vorba despre Ziua Marinei. Astfel, vineri, 11 august, reprezentanții structurilor MAI și nu numai s-au întâlnit la Prefectura Constanța, unde au discutat și ultimele detalii, fiind vorba și despre surprize: publicul va avea acces pe toată faleza, iar jocurile marinărești vor fi mutate în Portul Tomis. Un aspect important este legat și despre traficul rutier din zonă. Autoritățile se așteaptă să fie prezenți peste 10.000 de oameni prezenți.

La conferința de presă au participat prefectul Ioan Albu, subprefecții Mustafa Accoium și Dan Jaca, șeful CJC Horia Marius Țuțuianu, Corneliu Pavel din cadrul Forțelor Navale, Mihai Panait, șeful de Stat Major al Comandamentului Flotei Maritime, Mircea Vizitiu șeful IPJ Constanța, Daniel Mihai Ferencz șeful GMJ Constanța, Laurenţiu Cristian Cicu adjunct în cadrul Gărzii de Coastă, Ion Vlăduț adjunct în cadrul ISU Dobrogea și Constantin Dima, șeful IJJ Constanța. În cadrul conferinței s-a discutat despre măsurile luate, dar și despre noutăți. "Comandamentul Flotei este organizatorul principal al Zilei Marinei 2017. Este dedicat sărbătoririi Zilei Marinei Române, devenită activitate de tradiție la nivel național și emblematică pentru marinarii români, de promovare a Marinei Române și a Forțelor Navale. Exercițiul corespunde unui scenariu de excaladare treptată a unei crize politico- militare, de la starea de pace până la cea de criză și ulterior trecerea la starea de război", a spus Mihai Panait, șeful de Stat Major al Comandamentului Flotei Maritime. Astfel, la ora 9.55, va fi intonat Imnul Național, în timp ce pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz. Momentul va fi urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis. În continuare, Şeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu, va prelua cuvântul de deschidere, ce va fi precedat de citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2017. Un alt eveniment important va avea loc la ora 10.13, când se va desfășura alocuțiunea persoanei oficiale cu rangul cel mai înalt în stat. După care, Muzica Militară și garda de onoare se vor retrage de pe faleză, pentru a permite accesul publicului, mai aproape ca niciodată, alături de marinarii militari. La ora 10.20, se va oficia serviciul religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare, iar, 15 minute mai târziu, Zeul Neptun va sosi din larg, în timp ce navele vor pune în funcțiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis se va realiza spectacolul de efecte pirotehnice pe timp de zi. Salutul de deschidere a exercițiului va fi dat, la ora 10.50, de elicopterul Puma Naval și cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care vor purta drapelele României, NATO și UE. Momentul de început al spectacolului va cuprinde evoluția remorcherelor multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul pe acorduri de vals, începând cu ora 10.55. Grațiosul dans este urmat, la ora 11.05, de salturile efectuate de scafandrii de la Forțe Speciale din două elicoptere Puma Naval și două ambarcațiuni rapide.

Atac cu bombe: două avioane Typhoon, în premieră!

Publicul prezent va fi impresionat, cinci minute mai târziu, de cele șase avioane de vânătoare, ce vor trece pe deasupra dispozitivului de nave și vor executa atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată, se vor număra și două avioane Typhoon. Această secvență va fi completată de respingerea atacului cu instalațiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. În același timp, un elicopter Puma Naval va lansa spre tribuna oficială capcane termice „Flare”. La ora 11.20, se va derula exercițiul de căutare și atac submarin inamic. Actanții principali sunt un avion de cercetare P8 Posseidon și un elicopter Puma Naval, iar cel din urmă va identifica un submarin și va lansa o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul include și lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive. Spectacolul din fața falezei va continua, la ora 11.30, cu exercițiul de respingere a desantului maritim. Acesta va include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză și vor executa atacul, aeronave F16 și elicoptere Puma Naval, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar și un monitor și o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviației inamice și al asaltului cu instalațiile artileristice de la bord.

Constănțenii vor avea acces pe toată faleza

La ora 11.40, Navele Gărzii de coastă vor desfășura un exercițiu de combatere a imigrației ilegale pe mare. Vor fi observați oameni în apă și o ambarcațiune suspectă în timpul unei misiuni de supraveghere, după care va fi anunțată Autoritatea Română de Salvare a Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM), care va trimite pentru intervenție o șalupă, iar navele MAI vor escorta ambarcațiunea suspectă în port. Începând cu ora 11.50, Fregata „Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul Puma Naval se va apropia și va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin fața tribunei. La ora 12.00, va avea loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor și salutul final. În această secvență vor mai fi implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncțional și câte o navă de la Garda de Coastă, ISU și ARSVOM. După defilarea navelor dintr-o ambarcațiune rapidă se vor lansa la apă patru scafandri de luptă, care vor fi recuperați din apă de un elicopter Puma Naval prin procedeul RIG-ROPE, iar în timpul zborului, scafandrii vor saluta publicul. După acest moment, la ora 12.20, publicul se va putea bucura de trecerea aviației civile, simultan cu defilarea velierelor. La ora 12.45, Muzica Militară a Forțelor Navale încheie activitățile. De la ora 13.00, punctul de atracție va fi mutat în Portul Tomis, unde se vor organiza jocuri marinărești. La ora 20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric. Seara se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor militari, de la ora 22.00, pe itinerariul: Vraja Mării – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu – Prefectura Constanța. Autoritățile se așteaptă să fie prezenți peste 10.000 de oameni prezenți.

Atenție: schimbări în traficul rutier din zonă!

Primăria Constanța recomandă constănțenilor și turiștilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicațiile forțelor de ordine. Totodată, anunță că va fi închis/restricționat accesul autovehiculelor în zona peninsulară în intervalul 14.08.2017, ora 07:00 – 15.08.2017, ora 24:00, astfel: str. Traian – Poarta 3, str. Traian – Poarta 1, str. Termele Romane de la intersecția cu strada Traian, bulevardul Tomis de la intersecția cu strada Traian, strada Ecaterina Varga de la intersecția cu str. Negru Vodă, str. Mircea cel Bătrân de la intersecția cu strada Negru Vodă. "Vreau să fac următoarele precizări: vom începe cu măsurile de degajare a zonei în data de 14 august, ora 14.00, care vor include obligatoriu bulevardul Elisabeta, strada Termele Romane, trotuarul din fața Comandamentului Flotei, zona farului genovez, strada Remus Opreanu, între Comandamentul Flotei și Revoluției 22 Decembrie. Pentru circulația în sine, asigurăm puncte de închidere și de fluidizare pentru ziua de 15 august, în intervalul 7.00 – 00.00. Punctele de închidere vor fi dispuse astfel: strada Traian – Poarta 3, la Poarta 1, strada Traian cu Termele Romane, strada Traian – Bulevardul Tomis, strada Negru Vodă cu Ecaterina Varga, zona Ibis, strada Mircea cel Bătrân cu Negru Vodă, strada Mircea cel Bătrân – Smârdan, strada Mircea cel Bătrân cu Decebal și strada Mircea cel Bătrân cu Eroilor. Aceste puncte de închidere vor asigura, în primul rând, o fluidizare a traficului pietonal în primul rând pentru că va fi o afluență mare de public. Evident că vom avea și punctele de fluidizare, care vor dispuse tot în zona Peninsulară. Accesul, așa cum am spus, va fi restricționat. În zonă avem în jur de 680 de locuri de parcare. Parcarea de la Poarta 1 care asigură în jur de 220 de locuri, de la On Plonge – 150 locuri destinate exclusiv invitaților VIP și parcarea de pe strada Portului, lângă gardul portuar – 130 locuri am apreciat noi. Este un număr bun de locuri, având în vedere că vom avea invitați și participanți care vor avea avize de acces în aceste zone. Vom mai lua o măsură provizorie, de desființare a indicatorului de sens unic între Regina Elisabeta și 22 Decembrie, pe strada Remus Opreanu", a declarat Mircea Vizitiu, șeful IPJ Constanța.

Acțiunile polițiștilor, jandarmilor și militarilor ISU

"Am suplimentat forțele pe care le avem la dispoziție, și când spunem suplimentat ne referim la sprijinul inclusiv a forțelor din Investigații Criminale, Ordine Publică. 350 de polițiști vor acționa pe raza județului și a litoralului. La nivelul Inspectoratului a fost întocmit un plan de măsuri, fiind vorba, cu prioritate, despre asigurarea climatului de ordine și siguranță publică în zona unde se desfășoară manifestarea și nu numai. Avem implicate aici forțe de ordine publică, care vor asigura măsurile specifice în zona peninsulară și până în zona Prefecturii", a declarat Mircea Vizitiu, șeful IPJ Constanța. Peste 350 de poliţişti constănţeni vor fi prezenţi la datorie, în perioada mini-vacanței din perioada 11-15 august a.c., când se va celebra și Ziua Marinei Române, pentru a desfăşura activităţile specifice în vederea asigurării unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică şi prevenirii şi combaterii faptelor antisociale care ar putea afecta climatul general de siguranţă în această perioadă. Fiind cunoscut faptul că în perioada premergătoare Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului și de Ziua Marinei Române au loc manifestări religioase, ceremoniale și exerciții militare cu participarea unui public numeros, se impune luarea unor măsuri corespunzătoare din partea poliţiştilor pentru menţinerea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică. În acest sens, polițiștii constănțeni vor stabili de comun acord cu reprezentanţii Jandarmeriei Constanța, modul de dispunere şi acţiune al dispozitivelor mixte de ordine şi siguranţă publică în zona lăcaşelor de cult şi în alte zone de interes operativ, precum şi adoptarea celor mai eficiente măsuri, în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative, cu precădere pe timpul desfăşurării slujbelor religioase și exercițiilor militare. Astfel, echipaje de patrulare ale poliţiei rutiere, în cooperare cu polițiști locali, vor acționa în zona penisulară a municipiului Constanța la orele de vârf, pe principalele artere din zonele adiacente, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei pe principalele artere rutiere. De asemenea, efective de poliţişti în uniformă dar şi în ţinută civilă vor fi prezenţi în locurile aglomerate din preajma lăcaşelor de cult pentru a preveni furturile din buzunare şi din poşete. Menționăm faptul că în minivacanţa ocazionată de sărbătorirea „Zilei Marinei Române”, peste 100 de de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, în cooperare cu lucrători din cadrul I.P.J. Constanţa şi I.S.U. Constanţa vor acţiona pentru asigurarea climatului de ordine şi pentru protecţia participanţilor la o serie de evenimente publice organizate în zona de responsabilitate. Prezenți vor fi și jandarmii din cadrul GMJ.

Autostrada Soarelui, supravegheată din elicopter!

Pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii vor folosi peste 340 de aparate radar, iar cu ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviație se va monitoriza fluența traficului de pe Autostrada Soarelui și din județul Constanța. Poliţiştii de la transporturi vor asigura patrularea în trenurile de călători, cu precădere pe rutele către staţiunile montane şi litoral, precum şi în staţiile şi triajele de cale ferată.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369