REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Nu are linişte nici la pensie: cadru didactic nedreptăţit de stat, în continuare în instanţă

Nu are linişte nici la pensie: cadru didactic nedreptăţit de stat, în continuare în instanţă

Replica API 16 mai 2016 | 23:48 231

Profesoară cu salariu tăiat

Profesoară cu salariu tăiat

Maria Banciu, fostă profesoară a Şcolii Gimnaziale „Nichita Stănescu” din Mereni, nu are linişte nici măcar la bătrâneţe. De când a ieşit la pensie, aceasta se luptă să îşi recupereze banii pe care Guvernul român i-a negat mai multor salariaţi din învăţământ încă din anul 2008. În vreme ce profesorii care făceau parte din sindicate şi au acţionat statul român în judecată au câştigat procesele în instanţă, cadrele didactice care nu mai fac parte din sistem se văd nevoite să ducă această luptă de unii singuri, aşa cum este şi profesoara din Mereni. Ea a intentat proces la Tribunalul din Constanţa, dosarul fiind înregistrat la data de 26 aprilie, iar acum nu poate decât spera ca sistemul românesc de învăţământ să îi acorde banii care i se cuvin, dacă tot nu o răsplătesc pentru toţi anii în care a făcut carieră din modelatul minţilor tinere.

Cadrele didactice cărora li s-au redus veniturile cu 25% în 2010 s-au văzut nevoite să dea statul în judecată pentru a-şi recupera banii promişi, întrucât în 2008 Guvernul Tăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă care amâna termenul de intrare în vigoare a Legii de majorare a salariilor în învăţământ cu 50% şi stabilea un nivel de majorare de 17%. Hotărârea a fost însă declarată neconstituţională, iar profesorii au ameninţat cu tribunalul şi s-au ţinut de cuvânt. Toate cadrele didactice care făceau parte dintr-un sindicat au acţionat statul în instanţă pentru a-şi recupera drepturile băneşti. Acesta este şi cazul profesoarei Maria Banciu din Mereni, care însă s-a văzut nevoită să facă acest demers de una singură, întrucât a ieşit la pensie.

Profesorii care au dat statul în judecată urmau să îşi primească banii de la Ministerul Educaţiei, din Fondul de rezervă bugetară. Guvernul a aprobat în 8 decembrie 2010 o Ordonanţă de Guvern referitoare la eşalonarea plăţii, pe o perioadă de trei ani, începând din 2012, a drepturilor salariale câştigate în instanţă de bugetari. Sindicaliştii din învăţământ au câştigat foarte multe procese prin care solicitau să îşi recupereze sumele neacordate de conducerea executivă. În 2011, premierul la acea vreme, Emil Boc, spunea că statul român nu poate suporta o majorare de 50% a salariilor profesorilor.

„Nici noi nu am primit dobânzile”

Directoarea Şcolii Gimnaziale „Nichita Stănescu” din Mereni spune că mare parte a dascălilor care încă profesează, dar şi a celor care au ieşit la pensie, şi-au primit banii, dar că urmează să li se dea şi dobânzile. Iar acesta constituie un alt motiv de târât scandalul prin instanţe. „Cele mai multe cazuri în care profesorii dau în judecată şcoala câştigă, pentru că este normal, este dreptul lor bănesc şi apoi pot fi plătiţi pe baza deciziilor judecătoreşti.

Doamna este cadru didactic pensionar de aproximativ 5 ani. A fost şi membru de sindicat, dar pentru cei care nu mai sunt la ora actuală nici în câmpul muncii, nici membri de sindicat, acesta este drumul care trebuie parcurs. Acum ni se dau doar dobânzile sumelor pe care trebuia să le primim atunci. Pe acelea, nici noi şi nici doamna profesoară nu le-a primit. Restul banilor îi avem, dar mai trebuie să primim dobânzile.

Anul acesta s-a câştigat procesul pentru dobânzile acelor bani, pentru că la momentul respectiv nu se stabilise indicele de inflaţie ş.a.m.d. Acum urmează să vedem când se vor da aceşti bani. Mulţi dintre noi ştim şi ce sume trebuie să primim pentru că avem sumele calculate. Am primit marea parte a banilor. Acum urmează dobânzile”, a declarat, pentru „Replica”, Gabriela Dobrilă, directoarea Şcolii Gimnaziale „Nichita Stănescu” din Mereni. Mai mult: www.replicaonline.ro

Tema, adusă din nou în discuție anul trecut

În luna martie a anului trecut, deputatul PSD Doina Pană anunța că profesorii cărora le-a fost tăiat un procent de 25% din salarii și-ar putea primi banii înapoi, chiar dacă nu au dat statul în judecată. Astfel, profesorii care nu au făcut parte din sindicatele care au acționat statul în instanță și-ar putea recupera drepturile bănețti fără probleme, potrivit unei inițative a unui grup de parlamentari PSD, care a primit aviz favorabil.

La acel moment nu au fost discutate totuși sumele care ar trebui restituite profesorilor, urmând ca acel calcul să fie făcut de Comisia de Muncă a Camerei Deputaților. Chiar și premierul Ponta declara în 2014 că până la 10 decembrie, dascălii ar putea să-și primească banii: ”Direcțiile generale regionale ale Finanțelor Publice și administrațiile județene ale Finanțelor Publice vor repartiza pe unități administrativ-teritoriale sumele prevăzute, cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, până la 10 decembrie, iar administrațiile locale vor rectifica bugetele proprii și vor depune banii la sediile Trezoreriei până la 15 decembrie, astfel încat plata efectivă a sumelor să fie efectuată până la 19 decembrie”, declara premierul Victor Ponta la sfârșitul anului 2014.

Dar iată că anii au continuat să treacă, iar unii dascăli încă se luptă cu sistemul birocratic de învățământ, sperând ca statul la bugetul căruia au cotizat o viață întreagă, le va recunoaște drepturile. Din acest motiv, și Maria Banciu a intentat proces, pentru a primi dobânzile aferente acelor bani. Chiar dacă a primit o parte din banii promiși, tot mai rămâne o sumă pe care statul român nu a binevoit să i-o acorde.

Istoricul scandalului din învățământ

Legea 221/ 2008 care prevedea mărirea salariilor cadrelor didactice cu 50% începând cu luna octombrie a aceluiași an a fost aprobată în Parlament în septembrie, iar în octombrie, președintele de atunci, Traian Băsescu, a promulgat-o. După câteva zile, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență prin care amâna intrarea în vigoare a legii. În urma acestui act, Curtea Constituțională a hotărât că ordonanța este neconstutuțională. Apoi, Guvernul a emis o altă ordonanță prin care prevedea creșteri salariale graduale cu 28%, în două tranșe, respectiv în martie și septembrie 2009.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102