REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Nu au lemne să facă focul şi adună mâncare din gunoaie

Nu au lemne să facă focul şi adună mâncare din gunoaie

Replica API 24 noiembrie 2011 | 00:00 125

Portret al oamenilor din Zona Peninsulară:

Portret al oamenilor din Zona Peninsulară:

Dacă mulţi îşi doresc maşini scumpe, vacanţe de lux, haine de firmă sau alte extravaganţe, sunt oameni care s-ar considera cei mai fericiţi să aibă o casa a lor şi să nu ducă grija hranei de la o zi la alta. Sunt oamenii care viaţa nu a fost darnică cu ei, sunt oameni care au uitat să zâmbească şi care tot ce îşi doresc este să aibă ce le pune pe masă copiilor de la o zi la alta. Este vorba despre familiile care locuiesc în zona Peninsulară. Nu negăm însă că mulţi dintre ei s-au şi învăţat să trăiască aşa, în sărăcie cruntă, cotrobăind prin gunoaie şi aşteptând ca "cineva" să le tot dea ceva. Cum acel cineva întârzie să apară, în prag de iarnă se duc unde văd cu ochii pentru a aduna lemne, să se încălzească măcar pentru câteva ore pe zi.

Deşi au bătut de nenumărate ori la uşile primăriei pentru a solicita ajutorul de încălzire, uşile le-au fost închise dintr-un motiv sau altul. Într-un bloc cu rism seismic de categoria I locuieşte şi familia Ibram. Îmbrăcaţi cu haine groase, membrii familiei se înghesuie într-o cameră unde, dacă au norocul să găsească lemne pe ziua respectivă, fac şi focul. "Adunăm lemne pentru foc de colo-colo. Am fost la primărie să cerem ajutor pentru lemne, dar mi-au zis că soţul meu nu are drepturi. Avem 3 copiii, trăim din alocaţia copiilor", spune femeia. În ciuda faptului că are multe certificate medicale prin care demnonstrează că nu este apt să muncească şi are nevoie de sprijin, bărbatul susţine că nu este băgat în seamă. Mai mult, povesteşte femeia, la spital nu sunt băgaţi în seamă: "S-a lovit la cap soţul meu. Nu l-au tratat la spital pentru că i-au cerut cartea de muncă. Nu i-a interesat că putea să moară. La comisia pentru ajutor de handicap mi-au zis că nu se încadrează, că nu este din naştere". Referent în cadrul Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, Georgeta Pleşca explică însă că sunt evaluate toate persoanele care solicită un certificat de handicap: "Evaluăm toate persoanele, dar nu toate persoanele se încadrează în categoria de handicap". Aceasta susţine că, în funcţie de diagnostic, fiecare trebuie să se prezinte cu documentele internării în spital pentru a atesta perioada în care s-a declanşat boala. Referitor la cazul bărbatului, Georgeta Pleşca susţine că dacă boala i s-a agravat, bărbatul poate încerca din nou să redeschidă dosarul: "Dacă nu s-a încadrat prima dată când s-a prezentat la comisie, se poate redeschide dosarul dacă se prezintă cu documentele doveditoare că starea de sănătate i s-a agravat". Între timp, dramatismul familiei creşte: "Sunt zile când nu avem nimic, atunci mă duc să văd dacă e ceva lăsat pe lângă gunoaie sau în gunoaie. Trăim din alocaţia copiilor, doi dintre ei merg la şcoală, al treilea e mic". În acelaşi imobil cu familia Ibram stă şi Mărioara: "Sunt văduvă, locuiesc aici de câteva luni, mă mai ajută lumea cu mâncare. Toată vara nu am reuşit să strâng decât 150 de lei pentru lemne. Îngheţ de frig, iarna e lungă şi nu am de unde să scot lemne. O să ne omoare statul", s-a lamentat femeia.

Camer NEGIP

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102