REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Nu doar țânțarii pun probleme în Constanța! Constănțeancă plimbată între spitale, după ce a fost mușcată de o CĂPUȘĂ!

Nu doar țânțarii pun probleme în Constanța! Constănțeancă plimbată între spitale, după ce a fost mușcată de o CĂPUȘĂ!

Replica API 11 august 2018 | 00:00 271

Nu doar țânțarii pun probleme constănțenilor și turiștilor, ci și căpușele care au invadat zonele verzi din municipiul Constanța. O constănțeancă a relatat pentru „Replica de Constanța” că a fost nevoită să ia la rând spitalele din municipiul Constanța, după ce a fost mușcată de o căpușă, care s-a prins, cel mai probabil, pe îmbrăcămintea pusă la uscat în afara balconului.

Constănțenii reclamă, de ceva vreme, că orașul este sub invazia țânțarilor, astfel că nu se mai poate sta în aer liber fără adevărate „lupte” cu aceste insecte. Dar nu doar țânțarii pun probleme – mai ales avându-se în vedere că aceștia pot transmite boala West Nile – ci și căpușele, alte inspecte care pot transmite o afecțiune gravă, boala Lyme, astfel că în cazul unei mușcături se impune consultarea urgentă a medicului pentru îndepărtarea acestora de pe piele.

Iar cum în ultima perioadă Constanța a fost invadată de insecte, căpușele nu lipsesc! O constănțeancă a relatat pentru „Replica de Constanța” experiența neplăcută prin care a trecut, zilele trecute, când a constatat că are o căpușă prinsă bine de piele.

„Mă jena ceva pe spate, iar în momentul în care s-a uitat soțul, a constatat că era o căpușă. Nu am fost în parc, nu am fost la iarbă verde, singura explicație pe care am putut să o găsim este că s-a prins de haine, când le-am întins la uscat, în afara balconului.

Ne-am îndreptat imediat spre Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Aici, medicul mi-a prescris un antibiotic, dar pentru extragerea căpușei mi-a dat un bilet de trimitere către Secția de Chirurgie de la Spitalul Județean Constanța, spunându-mi că ei nu fac și astfel de operațiuni. Așa că ne-am urcat din nou în mașină și am mers la Spitalul Județean. Aici am fost la Urgență. Recunosc, nu am așteptat prea mult, vreo jumătate de oră, după care, în câteva minute, a fost îndepărtată și căpușa și toate formalitățile făcute.

Dar uite așa am pierdut jumătate de zi de muncă. Pentru că a trebuit să ne plimbăm între spitale, pentru că dintr-o parte primești tratamentul, în altă parte se realizează extracția. De altfel, la spital am întrebat dacă putem să mergem în privat, dar ni s-a răspuns că nu este recomandat, căci nu se știe dacă cadrele medicale pe care le găsim cunosc procedurile pentru îndepărtarea unei căpușe.

În ambele spitale, mi s-a spus că aveam de ceva timp căpușa atașată de piele. Nu am văzut-o, mai ales că era pe spate, până când a început să mă doară – nu exagerat, dar suficient cât să îmi ridice semne de întrebare. Și dacă nu aș fi simțit? Ajungem să ne îmbolnăvim pentru că autoritățile nu realizează dezinsecția la timp, așa cum ar fi trebuit”, ne-a semnalat constănțeanca.

De menționat că aceste insecte apar în special în perioada martie – iulie, iar apoi din septembrie până în octombrie, și pot fi purtătoare ale bacteriei Borrelia Burfdorferi, care duce la apariția bolii Lyme, a bolii butonoase sau a encefalitei de căpușă. În prezent, pentru îndepărtarea căpușelor pacienții trebuie să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Constanța, iar pentru primirea tratamentul infecțios la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Prezentarea la medic trebuie să se facă în cel mai scurt timp, mai ales că dacă insecta este prinsă de piele pentru o perioadă mai lungă de timp, de peste 24 – 36 de ore, se impune tratament cu antibiotic!

Reamintim că, miercuri, Primăria Constanța anunțat reluarea operațiunii de dezinsecție în municipiu. „Primăria Municipiului Constanța continuă operațiunea de dezinsecție în oraș. În seara de miercuri, 8 august a.c. se acționează, începând cu ora 21:00, în parcul Tăbăcărie, Satul de Vacanță și în cartierul Faleză Nord, iar joi, 9 august a.c. în stațiunea Mamaia și cartierele Palazu Mare și Tomis Plus. În zilele următoare, pe rând, vor fi acoperite toate zonele orașului. Acțiunile de dezinsecție au drept scop menținerea unui nivel scăzut al densității insectelor de disconfort, precum și eliminarea riscurilor de transmitere a unor boli. Substanţa folosită este biodegradabilă și este avizată de Inspectoratul de Sănătate Publică Bucureşti, având o sferă largă de acţiune destinată combaterii insectelor care produc disconfort (ţânţari, muşte, căpușe, gândaci și furnici)”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Constănţenii, CIURUIŢI DE ŢÂNŢARI!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fereasca D-zeu de asa ceva ... ne mai documentam si noi inainte sa scriem ceva ??? Sau ne-am invatat sa mancam cacat ??? Sa va iau ziaru in cardan
0
0
Tantari,capuse..dar de purici ce naibi sa mai zicem..o sa ne manance puricii. Este de o nesimtire ireala ce se intampla. Odata la cateva zile ma trezesc cu purici in casa. Stau la curte ,dar nu am gradina,iarba. Am un caine in curte,care este deparazitat ,nu are purici.Bai inainte acum 10,15 ani,tin minte ca vara o data pe saptamana treceau cu dezinsectia,noaptea pe afara ,luau toti boschetii la rand ,si diminetile in scara blocurilor si la subsoluri. Acum sa va ia dracu de jegosi ca ati trecut la inceputul verii in sictir pe 3 strazi si ati dat cu fum,cn stie ce era si atat!!
2
0
Si-a pus rufele la uscat si a sarit capusa pe bluza. O tampenie mai mare ca asta nu am auzit. Capusele stau in iarba inalta sau pe animale.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614