REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Nu mă pot abține de la dulciuri! Ce e de făcut?

Nu mă pot abține de la dulciuri! Ce e de făcut?

Replica API 5 mai 2021 | 00:00 846

Pofta de dulce este o problemă cu care se confruntă mulți dintre noi, însă cele mai afectate sunt persoanele care se luptă, în permanență, cu kilogramele în plus. Există și o altă fațetă a acestei probleme, și anume pofta imperioasă de dulce poate să semnaleze anumite disfuncții ale activității pancreatice sau un posibil prediabet sau diabet, scrie doc.ro.

Sursă foto : Shutterstock

Așadar, înainte de a lua măsuri în privința dietei, este recomandat să vă adresați unui medic specialist, pentru a vă evalua indexul glicemic și starea generală de sănătate, mai ales dacă aveți cazuri de diabet în familie.

În cazul în care nu este o problemă de sănătate la mijloc, există mai multe modalități prin care vă puteți controla pofta de dulce, în așa fel încât să vă bucurați, în continuare, de un desert delicios, fără a vă pune în pericol silueta. Îți ilustrăm câteva dintre acestea, mai jos.

Sportul și recompensa de după antrenament

Faci sport? Atunci păstrează-ți pofta de dulce până după antrenament, întrucât corpul și-a consumat o bună parte din rezervele de energie de scurtă durată (glucoză, glicogen și acizi grași circulanți) și începe să mobilizeze și să oxideze grăsimea pentru consum. Cu cât ai o masă musculară mai mare, cu atât poți “prelua” mai multă glucoză, fără să intri în zona de stocare a grăsimilor. Așadar, cu cât faci mai mult sport, cu atât mai mult scad șansele ca dulciurile consumate să se depună.

Consumă dulcele preferat dimineața

Dacă vrei și mai multă siguranță, consumă în prima parte a zilei prăjitura după care tânjești. Este recomandat ca, după desert, să faci o încălzire ușoară sau un mini program de sport, care va duce la o echilibrare a nivelului de insulină. Totodată, va stimula și arderea caloriilor pe parcursului zilei.

Optează pentru dulciuri hipocalorice

O altă modalitate de a controla caloriile în plus, fără a renunța la plăcerea gustului de dulce, este să alegi produse îndulcite cu stevia sau alți îndulcitori naturali, în defavoarea celor artificiali sau al zahărului rafinat. De asemenea, dacă nu suferi de diabet, este indicat să eviți dulciurile speciale pentru diabetici, care au un indice glicemic scăzut prin conținutul de fructoză și polioli, dar un conținut caloric crescut.

Adaptează-ți dieta pentru restul zilei în care ai mâncat o porție consistentă de dulce

Dacă ai ales să mănânci un dulce bogat în calorii, nu trebuie să te îngrijorezi sau să te întristezi. În schimb, optează pentru alimente complementare acestui aport, în sensul că trebuie să eviti, în acea zi, carbohidrații rafinați și alți nutrienți bogați în calorii, precum pâinea albă, orezul alb, cartofii, fructele uscate sau fresh-urile din fructe, dar și cerealele, nucile, semințele. Așadar, restul meselor vor conține alimente slabe în grăsimi, cu aport proteic crescut, precum pește, vită, pasăre, curcan, iaurturi, dar și fibre - salate și rădăcinoase, condimente și vegetale fibroase.

De asemenea, poți alege un supliment care blochează absorbția carbohidraților, cum ar fi extractul de fasole. Acesta se consumă înainte sau imediat după ingestia dulciurilor, în doza recomandată. Atenție, însă, la efectele secundare, balonarea și crampele.

Alege deserturi sănătoase

O prăjitură raw vegană, preparată din ingrediente naturale și organice, de pildă, nu va avea același impact negativ asupra siluetei tale cum ar avea o prăjitură de cofetărie, care conține cantități mari de zahăr rafinat, alături de grăsimi hidrogenate și alte ingrediente mai puțin benefice sănătății.

În plus, deserturile preparate din ingrediente sănătoase sunt, de regulă, mai sățioase, așa încât nu vei avea nevoie de o porție mare pentru a te sătura. Mai jos, găsești o rețetă delicioasă de brioșe, alcătuită din ingrediente sănătoase, care îți vor asigura porția de dulce, fără remușcări.

Rețetă raw vegană de brioșe tip carrot cake

Ingrediente:

1 cană de alune

1 cană de curmale

2 căni de morcovi dați prin răzătoare

1 linguriță de scorțișoară

½ linguriță de ghimbir

un praf de nucșoară

1/8 linguriță de sare de mare

¾ cană de stafide

Pentru glazură:

1 cană de caju rehidratat

1/3 cană de sirop de agave

1 praf de sare

1 linguriță de zeamă de lămâie

apă

Preparare:

Pasează curmalele, împreună cu alunele, în blender. Adaugă, apoi, morcovul ras, împreună cu mirodeniile, și transformă-le într-un aluat. Completează, apoi, cu stafidele, totul în blender.

Pentru glazură, pasează nucile caju, împreună cu siropul de agave, în blender, după care adaugă praful de sare și zeama de lămâie. După ce obții un amestec omogen, completează cu apă până când amestecul capătă consistență de glazură. Pune aluatul de morcov în formă de brioșe și lasă-le, apoi, la frigider, cel puțin o oră. Folosește, apoi, glazura pentru a le decora.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367