REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Nu-ţi aduce anul ce-ţi aduce iarna! Ce amenzi pot lua şoferii în sezonul rece

Nu-ţi aduce anul ce-ţi aduce iarna! Ce amenzi pot lua şoferii în sezonul rece

Replica API 20 decembrie 2013 | 00:00 230

Plăcuţe de înmatriculare acoperite cu zăpadă

Plăcuţe de înmatriculare acoperite cu zăpadă

Odată cu luna cadourilor se înmulţesc şi şansele de a te alege cu o amendă. Aici facem referire la şoferii constănţeni, cărora zăpada şi poleiul le cam bagă "beţe în roate". Spre exemplu, dacă umbli cu plăcuţele de înmatriculare murdare sau acoperite cu zăpadă, rişti să scoţi bani frumoşi din buzunar, la fel şi în cazul lipsei anvelopelor de iarnă dacă drumul este acoperit cu polei sau omăt. Însă, ce se întâmplă când eşti prins în trafic având parbrizul autovehiculului aburit sau îngheţat? Despre toate aceste lucruri ne-au vorbit poliţiştii rutieri constănţeni.

Anotimpul rece s-a instalat peste noi, primii fulgi de nea căzând şi la malul mării. Însă, chiar dacă vestea este una de bun augur, mai ales pentru copiii din noi, şoferii trebuie să cunoască anumite lucruri. Aici facem referire la amenzile pe care le pot "încasa", fiind nevoiţi să scoată bani frumoşi din buzunar. Care sunt situaţiile care pot aduce aceste neplăceri? Potrivit poliţiştilor rutieri, zăpada cam face "regula" pe timp de iarnă. Aici, fie te alegi cu amendă pentru lipsa anvelopelor de iarnă, fie pentru plăcuţele de înmatriculare care nu sunt vizibile. S-au întâmplat multe cazuri în care şoferii au fost surprinşi în trafic cu plăcuţele acoperite cu zăpadă şi, bineînţeles, s-au ales cu sancţiuni. "În aceste situaţii, când numerele de înmatriculare ale autovehiculelor nu sunt vizibile, fiind acoperite cu zăpadă sau murdare, sancţiunea este de la 2 la 3 puncte de amendă, adică între 160 - 240 de lei", au declarat, pentru "Replica", poliţiştii rutieri. În plus, şoferul este nevoit să-şi remedieze imediat problema, adică să-şi cureţe plăcuţele. A doua situaţie în care un şofer riscă să ajungă în atenţia oamenilor legii, este atunci când drumul este acoperit cu zăpadă sau polei şi nu are autoturismul dotat cu anvelope de iarnă. Mai exact, textul de lege spune aşa: "Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei", nefiind vorba de o anumită dată impusă, cum ar fi 1 noiembrie - aşa cum se vehicula. În aceste cazuri, contravenţia este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni contravenţionale, în codul rutier, adică de la 9 - 20 puncte de amendă, însemnând de la 720 de lei, la 1.600 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare. Mai sunt şi alte elemente care pot provoca tragedii în trafic, însă nu sunt prevăzute cu sancţiuni. Poliţiştii rutieri sfătuiesc participanţii la trafic să-şi creeze o vizibilitate bună atunci când sunt la volan. Adică să aibă răbdare să se dezgheţe parbrizul şi geamurile laterale, nu să-şi lase doar o porţiune mică în dreptul volanului. De asemenea, sistemul de climatizare trebuie să fie mereu în funcţiune întrucât şi geamurile aburite pot reprezenta un pericol. Tot din această categorie fac parte şi ştergătoarele, care necesită să fie la locul lor. Nici acumulatorul autoturismului nu este de neglijat, mai spun oamenii legii, pentru că te poate lăsa când ţi-e lumea mai dragă. Ajungem şi la un alt punct, care face parte din categoria generală, şi anume vesta reflectorizantă. "Fie că este vorba de o reparaţie la maşină sau orice altceva, vesta reflectorizantă este esenţială. Şoferul trebuie s-o poarte când iese din autoturism, pe timp de noapte, ceaţă, vizibilitate redusă, şi are de lucru la autoturism", au mai spus oamenii legii constănţeni.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218