REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Nuclearelectrica, listată la bursă. Ministrul Isar: E bine pentru stat

Nuclearelectrica, listată la bursă. Ministrul Isar: E bine pentru stat

Replica API 30 mai 2012 | 00:00 198

Guvernul respectă calendarul de privatizare

Guvernul respectă calendarul de privatizare

Procesele de privatizare a companiilor stabilite de comun acord cu Fondul Monetar Internaţional sunt amânate de noul guvern, chiar şi acolo unde întârzierea înseamnă costuri sociale. Schimbarea guvernului înseamnă, printre altele, şi stoparea proceselor de privatizare, inclusiv cele convenite în acordul cu FMI. Din păcate pentru companiile cu probleme financiare, blocarea sau amânarea privatizărilor poate însemna paralizarea activităţii, inclusiv neprimirea salariilor. Noul guvern declară că va respecta calendarul existent de privatizare, numai că referirea s-a făcut doar la vânzările de acţiuni pe bursa de valori. Mai exact, la listarea Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care sunt programate pentru septembrie, octombrie şi decembrie, şi la vânzarea secundară (un pachet de 10%) de la Transgaz, programată luna viitoare. "În ceea ce priveşte privatizarea, vom respecta ceea ce ne-am angajat. Insist pentru listarea dublă, întrucât consider că este bine pentru stat şi pentru rezultatul IPO", a declarat Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, cu ocazia unei vizite la Londra. De Tarom, care ar trebui să ajungă în curând la bursă, ministrul nu a spus nimic. Privatizările totale, adică vânzarea integrală a companiilor către un investitor, se amână. Conform programului de guvernare, procesul de privatizare va fi continuat "mai ales acolo unde şi atunci când privatizarea aduce responsabilitate şi chibzuinţă în gestionarea activelor economice şi a resurselor".

Reevaluare şi audit

Cu alte cuvinte, se analizează. Prima pe listă este Cupru Min, a cărei vânzare către canadienii de la Roman Cooper a eşuat acum o lună. "Se va face o reevaluare a Cupru Min după ce primim avizul de mediu, iar procedura de licitaţie se va relua", a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei. Privatizarea CFR Marfă nici nu a început şi se pare că urmează o nouă amânare, conform ministrului transporturilor, Ovidiu Silaghi. O situaţie dramatică avem însă la Oltchim, unde preşedintele sindicatului, Mihai Diculoiu, a publicat o scrisoare deschisă primului-ministru, în care reclamă că salariile sunt date cu întârziere. "Oltchim funcţi-onează la 30% din capacitatea de producţie (în prezent, nu s-au acordat drepturile salariale din martie 2012), realizând lunar pierderi, iar situaţia socială este critică deoarece salariile se acordă cu întârziere, drepturile salariale se acordă diminuate, datorită trimiterii lunare a câte 1.000 de salariaţi în şomaj tehnic şi de teama pierderii locurilor de muncă", se arată în scrisoarea sindicatului, conform capital.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614