REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Numărul controalelor în zonele turistice a crescut. Matichescu: nu sunt inspecţii executate la comandă!

Numărul controalelor în zonele turistice a crescut. Matichescu: nu sunt inspecţii executate la comandă!

Replica API 15 iulie 2015 | 00:00 223

Amenzi în valoare totală de peste un milion de lei

Amenzi în valoare totală de peste un milion de lei

Numărul controalelor făcute de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) în ultimele zile a crescut comparativ cu perioada ianuarie – iunie. Asta pentru că ne aflăm în plin sezon estival şi nu sunt inspecţii executate cu scopul de a se da cât mai multe sancţiuni sau amenzi, a afirmat, marţi, preşedintele interimar al ANT, Mirela Matichescu, într-o conferinţă de presă. “Nu este vorba despre controale abuzive şi nici despre inspecţii executate cu scopul de a da cât mai multe sancţiuni sau amenzi.

Principalul motiv pentru care s-au derulat mai multe acţiuni de control este chiar interesul turiştilor! Mai precis, ne dorim ca în zonele recunoscute ca destinaţii de vacanţă pentru majoritatea românilor - şi aici nu mă refer exclusiv la zona litorală, ci şi la regiunile montane sau staţiunile balneare - turistul să beneficieze de cele mai bune condiţii, atât în ceea ce priveşte cazarea, cât şi serviciile”, a precizat Matichescu.

În luna iunie 2015, inspectorii ANT au efectuat peste 90 de acţiuni de control în cadrul cărora au fost verificate unităţi de cazare, unităţi de alimentaţie publică şi agenţii de turism. În urma controalelor, s-au dat amenzi contravenţionale în valoare totală de peste un milion de lei şi 60 de sancţiuni cu avertisment. Au fost ridicate 12 certificate de clasificare pentru unităţile de cazare şi a fost retrasă o licenţă de turism.

“Nu ne-am propus sa introducem panică în agenţii economici şi nici să îi obligăm ca, de teama amenzilor, să-şi închidă afacerile. Ne dorim, însă, ca turismul să se bazeze pe respectul faţă de client, pe servicii de calitate şi un raport corect între preţ şi beneficii. Ne dorim ca în destinaţiile tradiţionale de vacanţă să funcţioneze cât mai mulţi agenţi economici, însă nu putem fi de acord cu încălcarea legislaţiei în vigoare sau cu abateri de la aceasta. Nu vom amenda vreodată agenţii economici aflaţi în legalitate.

Şi nici pe cei cărora le pasă de clienţii lor”, a spus Mirela Matichescu. Inspectorii ANT sunt, conform şefei instituţiei, echidistanţi, iar balanţa nu se va înclina “niciodată în favoarea unui client care încearcă să facă abuz” de un agent economic corect. “Sunt conştientă că pot apărea situaţii extreme, mai ales în această perioadă a vacanţelor, când fluxul de turiţti este foarte mare, şi nu exclud niciuna dintre categorii.

Aş vrea să fiu foarte clară. Nu întotdeauna are dreptate turistul. Cum nici proprietarul de hotel nu poate avea întotdeauna dreptate. Singurul instrument prin care putem reglementa o anumită situaţie este legea. Şi fac apel să o respectăm, indiferent dacă suntem agenţi economici sau turişti”, a mai spus Mirela Matichescu. Reprezentanţii industriei de turism, ai ANT şi cei ai ANPC au avut, la Constanţa, o conferinţă comună privind starea litoralului românesc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218