REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Numele viitorului partid de dreapta va fi PNL. Reacţia lui Gigi Chiru: "Nu facem evaluări emoţionale"

Numele viitorului partid de dreapta va fi PNL. Reacţia lui Gigi Chiru: "Nu facem evaluări emoţionale"

Replica API 18 iulie 2014 | 00:00 130

Fuziune cu scandal

Fuziune cu scandal

Bănuielile s-au confirmat: numele partidului rezultat din fuziunea dintre PDL şi PNL va fi... PNL. Democrat-liberalii au cedat orgoliile şi şi-au împărţit cu colegii liberali interesele şi caracteristicile. Liderii celor două formaţiuni anunţă că totul va fi parafat sâmbăta viitoare, la congresul de fuziune, scopul este câştigarea alegerilor prezidenţiale şi, în acest sens, candidatul comun al PNL-PDL la alegeri va fi anunţat în 4-5 august, au precizat, joi, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis.

Toate bune şi frumoase la centru, numai că, în PDL, mocneşte revolta. Nu sunt puţini democrat-liberalii care scrâşnesc sintagma "trădare" printre dinţi, indicându-l pe Blaga drept autor principal. Nici nu este de mirare. "Eu nu am fost niciodată în PSD. Nici în PNL. Eu am fost numai în partidul ăsta... Şi de aici o să plec acasă. Nu accept ca cineva să-mi pună la îndoială loialitatea faţă de partid. Trebuie să facem reconstrucţia în jurul nostru a Dreptei româneşti. Dar cum? Cu portocaliu, cu trandafir şi cu Verde înrourat", preciza Blaga, pe 23 martie 2013. De altfel, tot Blaga se făcea remarcat şi la Constanţa, unde, la Casa de Cultură, a înnebunit timpanele simpatizanţilor constănţeni cu iubirea, dragostea, devotamentul şi alte cuvinte cu greutate, pentru PDL. Joi, Blaga a dat cărţile pe faţă: "Prea puţin ne-a interesat numele", a precizat liderul PDL. Cam atât despre acest discurs, în contextul în care PDL a ieşit cam şifonat de la negocierile cu PNL. Practic, oferă doar imnul pentru noua formaţiune, democrat-liberalii pot intona de acum "verdele înrourat" cu colivă, întrucât liberalii se vor amplasa şi în sediul central, din strada Modrogan. Dacă la centru, credinţa în succes este de 100%, în teritoriu domină speranţele. "S-a ales varianta PNL după analize, negocieri. Noi suntem, după cum bine se ştie, un partid disciplinat, avem discuţii, dezbateri, luăm decizii şi, după aceea, cu toţii le respectăm. Sper să-şi atingă obiectivul noul partid înfiinţat, naţional liberal. Dacă acest proiect va fi unul de succes, rămâne să aşteptăm şi să vedem care sunt rezultatele", a precizat liderul pe judeţ al PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, pentru Replica, care s-a conformat cu ideea că, de acum, va fi lider liberal. "Nu facem evaluări emoţionale. S-a ales această variantă, ca rezultat al unei analize şi a unei voinţe politice şi cu toţii mergem înregimentaţi şi hotărâţi să scriem istorie pentru clasa politică din România, sub denumirea de Partidul Naţional Liberal", a concluzionat Chiru.

Stolojan, îngrijorat de activitatea din teritoriu

Nume marcant al PDL, europarlamentarul Teodor Stolojan, se alătură celor care consideră că nu neapărat denumirea este importantă pentru viitorul partid, ci scopul său. "Pentru noi, n-are nici o relevanţă ce nume va avea viitorul partid, important este că, la alegerile pentru Parlamentul European, oamenii ne-au dat un semnal foarte clar: ori vă uniţi, ori, dacă nu, restauraţia socialistă în România, care a început cu atacurile la Legea Educaţiei, cu ceea ce vedem că se întâmplă, va continua pentru o lungă perioadă de timp. Este important că această fuziune se va face. Cum se va numi, mai puţin important", a menţionat Stolojan, pentru Replica. Potrivit statutului asumat de PDL şi PNL, conducerea va fi una bicefală, atât la centru, cât şi în teritoriu. Câte un lider PDL şi unul PNL, pentru fiecare formaţiune, însă ceea ce este de luat în calcul în această ecuaţie o constituie perioada lungă de timp, până în 2017, care ar putea facilita tensiuni. "Sigur că ne-am pus foarte mulţi această întrebare. Există, din păcate, o istorie tristă a alianţelor politice în România, pornind de la trădarea făcută de Tăriceanu (Călin Popescu Tăriceanu - n.r.), în cadrul Alianţei Dreptate şi Adevăr, mai departe de la fel de fel de alte alianţe, care n-au avut rezistenţă. Există o anumită experienţă tristă cu alianţele şi, atunci, e bine că există o perioadă de tranziţie. Altfel, am ajunge ca, într-un an în care avem alegeri prezidenţiale, să înceapă fel de fel de discuţii în teritoriu. Dacă n-ar fi această perioadă de tranziţie, am avea foarte serioase probleme, de alegere, la nivel de comune, oraşe, municipii ş.a.m.d. Am trecut prin asemenea etape, ştim ce tensiuni sunt, dar e vorba, totuşi, de două partide, relativ mari în România, cu structuri bine conturate în teritoriu. Va fi, efectiv, o încercare nouă în România, o perioadă de tranziţie destul de lungă, în care oamenii să lucreze împreună. Cele două partide vor lucra împreună, în toate acţiunile, se vor suda şi, în final, vor avea loc alegeri în condiţii bune", a precizat Stolojan, pentru "Replica".

Strategia anunţată de Vasile Blaga nu a entuziasmat pe toată lumea. O stare de îngrijorare s-a instalat în formaţiunile PDL din ţară, iar conturile de socializare ale partidului au reflectat asta pe deplin. Nici unul nu a anunţat oficial numele noului partid, ci au bombardat cu declaraţii ale prim-vicepreşedintelui PDL, Cătălin Predoiu, la adresa premierului Victor Ponta. Primul nume cu greutate care a criticat denumirea a fost primarul Clujului, Emil Boc. Fostul premier crede că denumirea pe care o va purta noul partid "este nedreaptă pentru oamenii obişnuiţi.". "Numele PNL pentru PDL este nedrept cu membrii de partid obişnuiţi. Este foarte bine că se face alianţă PDL-PNL, pe care o susţin cu toată convingerea, dar cu numele noii formaţiuni ar mai trebui aşteptat. M-au sunat foarte mulţi membri de partid obişnuiţi care şi ei susţin alianţa fără echivoc, dar nu doresc topirea PDL în PNL. Mi-au spus foarte mulţi membri simpli că numele PDL este în conştiinţa fiecărui membru. (...) Poate că această soluţie cu numele ar mai putea aştepta, astfel încât să ai toţi membrii de partid mulţumiţi şi mobilizaţi în perspectiva viitoarei confruntări politice cu PSD", a precizat Boc. Şi aşa a fost, membrii au reacţionat vehement, iar la Bistriţa s-a sesizat o doză mai mare de atitudine. "Astăzi este o zi de doliu pentru membrii PDL! A "dispărut" PDL! A "dispărut" trandafirul! Mulţumim domnului Blaga! PDL dispare de pe scena politică post-comunistă!", a precizat vicepreşedintele TDL, Mihai Tisa. A fost fitilul care a declanşat revolta democrat-liberalilor din ţară, mulţi dintre ei invocând fuziunea prin absorbţie. "Mă întreb de ce pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic. Eu înţeleg că unificarea dreptei este o necesitate, dar impresia mea este că am dat PDL pe nimic", a menţionat clujeanca Alina Nedelea, urmată de alt coleg, mai vehement: "Două partide relativ egale cel puţin din punct de vedere doctrinar şi ca număr de membrii şi structuri nu prea fuzionează prin absorbţie, procesul acesta se întâmplă între un partid mare şi unul mic, dar asta este, devenim membrii PNL fără să ne întrebe nimeni... Care o să mai rămână...", a menţionat acesta, urmat de timişoreanca Lavinia Boc. "Şi uite aşa mai pierdem câteva procente bune...". Reacţiile democrat-liberalilor din teritoriu, cu siguranţă, au alarmat liderii de la centru. Predoiu a reacţionat, puţin convingător, dând vina pe eşecul de la negocieri pe rezultatele de la alegerile pentru Parlamentul European. "Atacurile la Vasile Blaga nu sunt meritate. Strategia sa de a ţine partidul unit şi pe drumul său a fost corectă. Orice proiect politic are avantaje şi dezavantaje, riscuri şi potenţial. Dacă PDL nu ar fi fost atacat şi din faţă şi din spate, ar fi obţinut mai multe voturi la europene şi ar fi avut o poziţie de negociere mai bună pe partea dreaptă", a precizat Predoiu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102