REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Nunţi, botezuri, înmormântări: Ştiaţi că la Constanţa există şi taxă de clopot?

Nunţi, botezuri, înmormântări: Ştiaţi că la Constanţa există şi taxă de clopot?

Replica API 18 octombrie 2013 | 00:00 2449

Cu cât te mai taxează feţele bisericeşti, în funcţie de cartier

Cu cât te mai taxează feţele bisericeşti, în funcţie de cartier

Cununia reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa oricărui om, iar la Constanţa, la fel ca în toate cazurile bisericilor ortodoxe, există şi o taxă, ceea ce transformă ineditul eveniment într-unul costisitor. Pentru ca un cuplu să îşi unească destinele în faţa divinităţii, taxele diferă în funcţie de zona în care se află biserica, indiferent de rang ori statut social. Tarifele oficiale percepute de preoţii din Constanţa diferă între 50 şi 300 de lei, fie că vorbim de căsătorie, botez sau înmormântare. Evident, există şi varianta "atenţiei" pentru preoţi, asigurată de naşii spirituali. La Biserica Sfânta Maria, din cartierul Abator, taxa de cununie, botez sau înmormântare este de 300 de lei. De altfel, preotul paroh Nicolae Popescu susţine că, de obicei, nu sunt foarte multe cununii. Pentru 2014, rezervările sunt programate pentru lunile iulie sau septembrie.

De aglomeraţie mai mare se bucură biserica Izvorul Tămăduirii, din cartierul Tomis Nord, unde şi taxele sunt considerabil mai mici: 50 de lei, pentru cununie, botez sau înmormântare. Acolo, am aflat că oamenii se înghesuiesc pentru oricare dintre cele trei taine religioase, iar "atenţia" este "în funcţie de posibilităţile fiecăruia", sumele variind între 100 şi 200 de lei pentru ca preotul să depună eforturile complete. De un detaliu interesant ne-am "lovit" la biserica Sfântul Nicolae, ocrotitorul navigatorilor, din cartierul km 5. Taxa pentru cununie sau botez este de 100 de lei. Pentru înmormântare, enoriaşul scoate din buzunar 80 de lei, iar dacă doreşte şi includerea clopotului în "program", este nevoie de încă 20 de lei. Cum înmormântări fără clopot nu prea s-au văzut, ajungem tot la 100 de lei.Arhiepiscopia Tomisului nu se implică în instituirea acestor taxe. Potrivit purtătorului de cuvânt, Călin Gavrilaş, fiecare parohie beneficiază de libertatea de a-şi stabili sumele pe care le percep pentru fiecare taină religioasă. El a declarat pentru "Replica": "Fiecare biserică are un consiliu parohial, compus din cor, mireni şi aşa mai departe. Acest consiliu stabileşte la începutul fiecărui an taxele pe care le va percepe biserica pentru cununia religioasă, botez sau înmormântare. Evident, criteriul decisiv este statutul social al enoriaşilor, de aceea taxele sunt diferite în funcţie de zonă. Dacă ne gândim, la Rasova, de exemplu, nu se poate institui o taxă mare, vă daţi seama, pentru că lumea este săracă în zonă. Deci, fiecare parohie stabileşte singură aceste chestiuni, nu este ceva impus nici de la Arhiepiscopie, nici de mai sus". Un scandal de proporţii s-a iscat în 2011, când Biserica Ortodoxă Română a stabilit ca taxa pentru o nuntă sa fie de 1.000 de lei şi, pentru un botez, de 500 de lei. Pentru înmormântări, s-a hotărât să nu se instituie nici o taxă. Oficial, cel puţin. Motivele invocate de Patriarhie au fost: evidenţa nunţilor şi botezurilor şi trimiterea unei părţi din sume la fondul pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Câte cupluri s-au căsătorit la Constanţa?

Anul acesta, la Constanţa, s-au căsătorit mult mai puţine cupluri, comparativ cu anul trecut. Potrivit datelor furnizate către "Replica" de directorul Stării Civile Constanţa, Rodica Crăciun, până în prezent, au avut loc 1.453 de căsătorii. Numărul naşterilor este de 4.336, iar al deceselor de 2.990. Dacă analizăm datele anului 2012, constănţenilor le-a cam pierit cheful de căsătorie. Anul trecut, potrivit directorului executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Constanţa, Enache Buşu, au avut loc 4.139 de căsătorii, la nivelul întregului judeţ. Datele emise de Buşu către "Replica", furnizate de Institutul Naţional de Statistică, arată că 2.936 de căsătorii au avut loc la nivel urban şi 1.203 la nivel rural. Cei mai mulţi tineri care şi-au unit destinele anul trecut au vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani (1.509). La poluri opuse, 13 cupluri s-au căsătorit în 2012, având vârste sub 20 de ani şi alte 77 de cupluri, cu vârste de peste 60 de ani.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614