REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Nutriționist: Dacă vrei să înlocuiești carbohidrații, consumă aceste alimente

Nutriționist: Dacă vrei să înlocuiești carbohidrații, consumă aceste alimente

A.F. 27 martie 2023 | 00:00 371

Carbohidrații sunt compuși chimici care furnizează organismului nostru energie pentru funcționarea sa zilnică. Cu toate acestea, este important să ne amintim că zaharidele nu sunt sănătoase atunci când sunt consumate în cantități excesive. Acestea pot provoca apariția diabetului de tip 2 sau a bolilor cardiovasculare.

Nutritionist: Daca vrei sa inlocuiesti carbohidratii, consuma aceste alimente

Prin urmare, se recomandă limitarea aportului de zaharuri și înlocuirea lor cu opțiuni mai sănătoase.

Ce ar trebui să mănânci în loc de carbohidrați ? Ce sunt carbohidrații?

Carbohidrații, cunoscuți și sub numele de zaharide, sunt compuși chimici care furnizează combustibil pentru organism. Aceștia furnizează energia necesară și sunt nutrienți esențiali pentru oameni.

Prin urmare, nu este recomandat să le excludem complet din dietă și, în special, acești compuși sunt necesari la niveluri ridicate de activitate fizică. În plus, zaharidele susțin sistemul nervos și îmbunătățesc concentrarea.

Carbohidrații nu pot fi complet omisi, deoarece reprezintă o sursă majoră de energie. Cu toate acestea, este indicat să se limiteze produsele bogate în anumiți carbohidrați, adică cele care conțin zahăr alb, dar și pâinea albă, pastele din făină albă, precum și cartofii sau orezul. Dacă suferiți de diabet și sunteți supraponderali, această schimbare este foarte recomandată.

Sunt rele pentru sănătate?

Carbohidrații simpli sunt cei mai dăunători pentru sănătate. Aceștia cresc rapid nivelul de glucoză din sânge, dar îl scad la fel de rapid. Dacă nu sunt arși în timpul activității fizice, excesul va fi transportat de fluxul sanguin către celule, unde se va transforma în grăsime.

O cantitate prea mare din această componentă poate duce la apariția hipertensiunii, a diabetului sau a obezității. Carbohidrații complecși sunt un alt tip de zaharide. Ei sunt considerați mai sănătoși decât carbohidrații simpli, deoarece sunt absorbiți mai lent în fluxul sanguin și, astfel, cresc treptat (și nu brusc) nivelul de zahăr din sânge și de insulină.

Ei satisfac foamea pentru o perioadă mai lungă de timp și stochează rezervele de energie. Unul dintre carbohidrații complecși esențiali pentru sănătate este reprezentat de fibre, care scad colesterolul rău și susțin funcția intestinală. Consumul lor în cantități suficiente poate reduce riscul de boli legate de stilul de viață, cum ar fi ateroscleroza, diabetul și cancerul de colon.

Ce poți mânca în loc de carbohidrați?

În dieta zilnică, este bine să limitați aportul de zaharuri simple, ale căror cantități mari sunt conținute în dulciuri, pâine și orez alb și produse fabricate din făină albă. Cu toate acestea, nu este ușor să renunți la ele, dar nu este necesar să faci acest lucru. Dacă cartofii, pastele sau orezul sunt foarte frecvente în dieta noastră, uneori merită să le înlocuim cu alte produse care nu sunt bogate în carbohidrați, dar care satisfac la fel de bine foamea. Iată câteva sugestii.

Năutul

Năutul este o sursă de acid folic valoros, recomandat mai ales femeilor însărcinate, precum și de magneziu sau vitaminele B. Aceste minerale susțin activitatea sistemului nervos și reduc semnificativ senzația de oboseală și îmbunătățesc memoria.

Năutul este un ingredient în salate sau supe. De asemenea, puteți înlocui cartofii și orezul cu această legumă. În plus, are un indice glicemic scăzut, deci este ideal pentru diabetici.

Nucile

O altă sugestie sunt nucile, care vor înlocui gustările sărate. Acestea sunt sănătoase și conțin multe minerale valoroase, inclusiv potasiu și seleniu. Primul este responsabil pentru menținerea echilibrului acido-bazic. Seleniul protejează celulele de stresul oxidativ și are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.

Fasole verde

Fasolea verde poate înlocui cu succes și produsele cu un conținut ridicat de carbohidrați (într-o sută de grame de leguminoase există doar șapte grame de zaharuri). Conține multe minerale valoroase, inclusiv vitamina A. Aceasta întărește vederea și îmbunătățește starea părului, a pielii și a unghiilor. Acest fel de mâncare conține, de asemenea, fosfor, care este implicat în metabolismul carbohidraților și îmbunătățește starea oaselor și a dinților.

Pește și carne

Într-o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, vă puteți bucura de toate tipurile de pește. Acesta ar trebui să facă parte din dieta dumneavoastră, chiar și de trei ori pe săptămână. Peștele conține acizi grași omega-3, care sunt valoroși pentru sănătatea noastră. Aceștia reduc riscul de boli neurologice și cardiace. Un alt element important este fierul, care previne apariția anemiei sau a anemiei.

Conopida

Ultima sugestie este conopida, care poate fi consumată sub diverse forme. Este foarte gustoasă crudă, fiartă sau coaptă. Puteți înlocui cartofii cu conopida, care este bogată în carbohidrați. Pentru că au un indice glicemic ridicat, pot provoca o creștere bruscă a zahărului.

Pe de altă parte, conopida este o sursă de vitamina C, care întărește vasele de sânge și imunitatea. De asemenea, trebuie remarcată prezența antioxidanților: aceștia curăță organismul de toxine și au efect anticancerigen. În această legumă veți găsi, de asemenea, zinc, fosfor sau fier, scrie exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102