REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

O adolescentă din Constanţa desenează viaţa în creioane colorate

O adolescentă din Constanţa desenează viaţa în creioane colorate

Replica API 22 ianuarie 2018 | 11:38 908

Desenează de când se știe. La șase ani, la Palatul Copiilor Constanța, când i-a fost pusă pensula în mână, a fost atrasă de culori. Fascinația pentru culori, dar mai ales pentru combinarea lor armonioasă, a rămas și pe parcursul copilăriei, și i-a adus premii la numeroase concursuri naționale. Răspunde simplu și inocent că nu știe câte distincții a câștigat. Deși, după cum am constatat ulterior, sunt câteva zeci de diplome în care îi este recunoscut talentul. Vorbește cu pasiune despre culori, despre istorie și despre cum încearcă să transpună, în creioane colorate, frânturi din viață sau chipuri umane.

„Am început prin a picta, de mică. Am fost dusă la Palatul Copiilor de la șase ani, luam cursuri de pictură. Nu țin minte foarte bine, dar știu că mi-a plăcut și a devenit o pasiune”, își începe istorisirea Maria Felicia Hodor. Are 16 ani și este elevă în clasa a X-a la Colegiul de Arte „Regina Maria” Constanța, secția Design. În copilărie a câștigat zeci de premii, la diverse concursuri naționale.

Distincții prin care îi este recunoscut talentul. Și, ce este drept, nu ai cum să privești chipurile de copii pe care le realizează, în creioane colorate, fără să rămâi uimit. Imaginile inocente din desenele ei, ochii vii, sunt dovada talentului ei.

De ceva vreme, preferă creioanele colorate. Mărturisește că a neglijat pictura, dar pentru că nu vrea să se limiteze, ci dorește să-și îmbunătățească tehnica și în pictură, spune că va reveni și la pensulă. Dar creioanele colorate îi sunt mai dragi. „Am mai mult control asupra detaliului” – o recunoaște cu stăpânirea artistului cu ani de experiență în spate. Căci, la cei 16 ani pe care îi are, este un artist.

Mărturisește că îi place să deseneze chipuri, dar nu vrea neapărat să se „specializeze” pe acest segment. „Nu neapărat că mă specializez pe portrete. Sună ca și cum aș încerca să mă limitez. Îmi place să desenez pielea, există multe combinații neașteptate. De exemplu, în culoarea pielii nu există doar roșu sau portocaliu. Sunt multe nunațe de violet. Uneori folosesc și verde. Cel mai bun mi se pare verdele rece. Mai există și gri, și maroniu, care duce tot în violet. Cred că s-ar putea desena orice, nu doar pielea, cu orice culoare, contează doar să știi să le combini”, spune Maria. „Dați-mi noroiul din stradă și vă voi face din el carnația unei femei cu o tentă delicioasă”, este una din afirmațiile pictorului Eugene Delacroix, care a impresionat-o.

În prezent, se concentrează pe dezvoltarea tehnicii care pune preț pe combinația de culori. „Un contrast de materialitate, anumite zone pe care încerc să le redau cât mai realist, și alte zone, plate, dar ambele zone să fie saturate, cu culori nu neapărat puternice, dar armonios combinate”, afirmă tânăra artistă. Nu are artiști preferați, ci curente favorite, ține să sublinieze.

„De exemplu, în Roma Antică, exista o tradiție de a se realiza portrete funerare. Aceste portrete au în comun, stilistic vorbind, anumite tehnici de redare. Ochii mari, precum în cazul icoanelor, doar că proporțiile sunt mai naturale. La polul opus, destulo de departe, în secolele XVIII – XIX, sunt impresionismul și romantismul. În perioada respectivă se punea accent pe importanța științei culorii și pe combinația de culori”, își descrie Maria preferințele.

Astăzi, ca și o joacă, încearcă să transpună, în desene, fotografii vechi, realizate alb-negru. „E ca un joc, să văd cât de bine aș putea eu să redau fotografia”, spune zâmbind.

Vrea să-și facă un viitor în domeniul artei

Când vine vorba despre viitor, tinerețea își spune cuvântul. Cochetează și cu ideea de a studia la o facultate peste hotare, dar nu respinge nici perspectiva de a urma cursurile unei universități din țară. Știe cu siguranță că nu vrea să rămână la Constanța. „Poate Sibiu”, spune gânditoare. Nici despre ce vrea să devină „când va fi mare” nu vrea să dea un răspund definitiv. Are multe opțiuni, și deocamdată nu vrea să se decidă asupra uneia dintre ele. „Cu siguranță, însă, va fi ceva în domeniul artei”, ne-a afirmat cu hotărâre.

„Concurența este mai mare decât a fost vreodată”

Admite că, în ziua de astăzi, pentru un artist plastic este destul de dificil să răzbească. „Concurența este mai mare decât a fost vreodată. Acum toată lumea se poate expune, toată lumea își poate arăta aptitudinile. Și, cu cât sunt mai multe persoane, cu atât este mai greu, chiar trebuie să ai talent! Există mediul online, care îți oferă posibilitatea expunerii, dar și aici s-ar putea să ai noroc și să devii cunoscut sau nu. Am văzut că mulți artiști extrem de talentați, care se axează pe artă și pe stilul lor, nu sunt la fel de cunoscuți precum alții, care nu produc artă pentru arta în sine, ci mai mult pentru public, așa numita artă comercială. Înțeleg că trebuie să mulțumești publicul, dar trebuie să o faci într-o anumită măsură. Altfel, pierzi ceva din stilul tău, din tine. De ce să mai faci artă, dacă nu pui suflet și o parte din tine în ceea ce creezi?”, spune tânăra artistă constănțeancă.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Draga mea sa o tii tot asa ca ceea ce faci, faci foarte bine. Dumnezeu te-a inzestrat cu acest talent, sa ai parte de sanatate ca sa faci ceea ce iti palce. Bravo avem nevoie de acesti copii, trebuie sa avem grija de ei. Mult noroc in continuare.
76
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218