REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

O autorizaţie de construcţie din dosarul Retrocedărilor, CÂŞTIGATĂ în INSTANŢĂ

O autorizaţie de construcţie din dosarul Retrocedărilor, CÂŞTIGATĂ în INSTANŢĂ

Replica API 16 iunie 2020 | 00:58 4446

Primăria Constanţa a demarat, în urmă cu ceva timp, procedura de recuperare a terenurilor retrocedate în baza unor dispoziţii de Radu Mazăre. Aşa cum era de aşteptat, un val de procese s-a pornit pe rolul instanţelor de judecată, cumpărătorii de bună credinţă a terenurilor căutând dreptatea. SC MAS BUILDER SRL intenţionează să construiască un imobil cu 2 etaje şi mansardă pe un teren din Compozitorilor, ce a fost atribuit, prin compensare, în 2002, Mariei Leşe. Terenul a fost achiziţionat mai târziu de firma menţionată, obţinând, anul trecut şi autorizaţia de construire. Numai că, nu poate demara lucrările, pe motiv că în actul respectiv s-a trecut menţiunea că terenul a fost dobândit prin dispoziţia de primar din 2002. Firma a deschis acţiunea în instanţă şi…a câştigat.

"Terenul a fost dobândit inițial prin Dispoziția de Primar nr. 3750/12.11.2002, care a fost desfințată în parte prin Decizia penală nr.32/2019, pronunțată de Î.C.C.J, prin care s-a dispus restabilirea situației inițiale săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii terenului în domeniul public sau privat al Municipiului Constanţa, drept pentru care Muncipiul, prin Primar, trebuie să întreprindă, în condițiile legii civile, condițiile condiţiile necesare pentru a intra în posesia terenului pentru care se solicită eliberarea a actului ", aceasta este menţiunea notată în autorizaţia de construire emisă în septembrie 2019. Terenul vizat este situate pe strada Constantin Bodescu nr 96.

Firma a deschis acţiune în instanţă, solicitând anularea autorizaţiei de construire şi obligarea primăriei să emită un nou exemplar original al Autorizației de construire nr. 1549/18.09.2019, care să nu cuprindă mențiunea a cărei anulare a solicitat-o, pe motiv că menţiunea a fost trecută în act fără suport legal. Mai mult, în Cartea Funciară nu a fost și nici nu este notată nicio sarcină, nicio interdicție de vânzare, nicio o mențiune cu privire la dosarul la care s-a pronunțat hotărârea judecătoreasca menționată de primărie în cuprinsul Autorizației de construire atacate.

Tribunalul zice că menţiunea fost introdusă fără suport, Curtea de Apel spune contrariul

Primăria s-a apărat în instanţă, justificând faptul că mențiunea introdusă în cuprinsul Autorizației de construire nu este introdusă în mod nelegal, ci privește regimul juridic al terenului în cauză.

Deşi, Tribunalul a reţinut că menţiunea a fost introdusă ilegal, iată că magistraţii Curţii de Apel Constanţa au schimbat decizia primei instanţe.

Autorizaţia de construire, ANULATĂ primăria este obligată să emită alta

A anulat-o şi a obligat primăria la emiterea altei autorizaţii. “Admite recursul. Casează, în tot, sentinţa recurată şi rejudecând: Admite acţiunea aşa cum a fost modificată. Anulează în parte a Autorizaţia de construire, respectiv în ceea ce priveşte menţiunea: "terenul a fost dobândit iniţial prin Dispoziţia de Primar nr. 3750/12.11.2002, care a fost desfiinţată în parte prin Decizia penală nr.32/2019, pronunţată de Î.C.C,J în dosarul penal nr. 6536/2/2008, prin care s-a dispus restabilirea situaţiei iniţiale săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii terenului în domeniul public sau privat al Municipiului Constanţa, drept pentru care Muncipiul Constanţa prin Primar, trebuie sa înterprindă, în condiţiile legii civile, condiţiile necesare pentru a intra în posesia terenului pentru care se solicită eliberarea a actului” Obligă pârâtul să emită un nou exemplar original al Autorizaţiei de construire nr. 1549/18.09.2019, care să nu cuprindă menţiunea anulată2, se arată în minuta Curţii de Apel Constanţa, pronunţată luni, 15 iunie. Soluţia este definitivă.

Societatea are domeniul de activitate lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Este deţinută de Iulian Ştefan Pencea şi Marcel Mareş, ambii din Constanţa cu 33 % din acţiuni, dar şi de italianul Leo Adriano, tot cu 33 % din acţiuni. Marcel Mareş este administratorul societăţii.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai, ce legi avem in tara asta ? Un judecator supune nu iar altul spune da ????
0
0
...suntem curiosi cate terenuri a recuperat elevul Mascariciului asa cu i-a pus in vedere instanta...
4
0
Justitia nu este justitie pentru toata lumea. Are legi proprii de guvernare care difera de la oras la oras.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367