REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° ConstanÈ›a Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° ConstanÈ›a Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

O boală contagioasă face ravagii printre copii

O boală contagioasă face ravagii printre copii

Valentina CAMARA 27 martie 2023 | 00:00 1003

Tot mai multe ÅŸcoli ÅŸi grădiniÅ£e se confruntă cu o înmulÅ£ire a cazurilor de viroze prin copii ÅŸi îi sfătuiesc pe părinÅ£i să fie atenÅ£i la cele mai mici semne care ar arăta că fiul sau fiica lor ar fi infectaÅ£i ÅŸi să ia toate măsurile pentru a-i proteja, îngriji ÅŸi izola de alte grupuri de copii.

O boala contagioasa face ravagii printre copii

90% din cazurile de scarlatină apar la copiii sub 14 ani

Valul de viroze a umplut cu copii camerele de gardă ale spitalelor din întreaga Å£ară, experÅ£ii vorbind deja despre o epidemie de scarlatină în ÅŸcoli ÅŸi grădiniÅ£e. Boala este specifică acelor copii cu vârste de la 5 È™i până la 14 ani, dar sunt situaÈ›ii când ea poate fi transmis ÅŸi la adulÈ›i.

Medicii explică explozia de cazuri de scarlatină din această primăvară prin faptul că, în timpul pandemiei de coronavirus, majoritatea copiilor din È›ară au avut puÈ›ine contacte între ei, dat fiind că grădiniÈ›ele È™i È™colile au fost închise.

Instruirea s-a desfășurat în principal online ÅŸi, ca urmare, procesul natural de schimb de virusuri a fost întrerupt. Copiii s-au îmbolnăvit mult mai puÈ›in în acea perioadă, mai afirmă medici, dar în acelaÈ™i timp organimul lor “a uitat” cum să se apere.

Medicii specialiÅŸti în bolile infecÈ›ioase atrag atenÅ£ia asupra pericolul scarlatinei È™i îi sfătuiesc pe părinÅ£i cum să recunoască boala, în condiÅ£iile în care 90% dintre cazuri se înregistrează la copiii cu vârsta sub 14 ani. Boala se transmite prin aer ÅŸi nu există vaccin pentru ea.

Scarlatina este o boală bacteriană acută, care se caracterizează prin febră mare, erupÈ›ii cutanate È™i dureri în gât. Agentul cauzal este streptococul beta-hemolitic. Este o boală destul de gravă care necesită tratament antibiotic adecvat È™i în timp util.

PărinÈ›ii sunt sfătuiÅ£i, dacă văd anumite semne, cum ar fi apariÈ›ia unor bubiÈ›e roÈ™ii la nivelul pielii, iar copilul face febră È™i dacă are inflamaÈ›ie cu durere la nivelul gâtului, să meargă neapărat la medic È™i să nu administreze medicamente acasă.

În cazul scarlatinei, agentul care o transmite este o bacterie, nu un virus, astfel încât infecÈ›ia are loc prin contact apropiat. Un pacient cu scarlatină trebuie izolat È™i trebuie să mănânce din vase ÅŸi cu tacâmuri separate. Acest lucru va ajuta la evitarea infectării altor membri ai familiei.

Principalele metode de prevenire sunt spălarea frecventă a mâinilor, ventilarea încăperilor È™i purtarea măștilor medicale de protecÅ£ie.

Cu un tratament la timp È™i în absenÈ›a complicaÈ›iilor, pacientul se recuperează în aproximativ 14-15 zile. Dacă apare o nouă infecÅ£ie cu agentul patogen, probabilitatea unei boli grave este mult mai mică. De regulă, scarlatina este boălă pe care o persoană o face doar o dată în viață, potrivit fanatik.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614