REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

O companie din trei este expusă insolvenței, prin introducerea impozitului pe venit

O companie din trei este expusă insolvenței, prin introducerea impozitului pe venit

Replica API 4 iulie 2017 | 00:00 383

Iancu Guda:

Iancu Guda:

Iancu Guda

Companiile mari care înregistrează venituri de peste un milion de euro vor avea cel mai mult de suferit de pe urma impozitului pe venit, iar aproape 60% dintre acestea sunt firme cu acționariat străin, se arată într-o analiză realizată de Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și lector la Institutul Bancar Român (IBR).

El a realizat un studiu de impact cu privire la introducerea impozitului pe venitul companiilor, măsură introdusă recent în programul de guvernare.

'Acest studiu de impact concluzionează faptul că, sub auspiciile actuale, aproape jumătate din firmele active în România sunt expuse unor impozite în creștere începând cu anul 2018, în timp ce 60% dintre acestea nu vor putea suporta povara fiscală suplimentară. Astfel, aproximativ una din trei companii care activează în România este expusă riscului de a intra în insolvență din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcție de venit. Noile măsuri fiscale, așa cum sunt prezentate în stadiul actual, par să trateze efectul și mai puțin cauza. Personal, cred că ar fi mai indicată o intervenție chirurgicală asupra cauzei, respectiv identificarea companiilor care reduc sau evită impozitarea profitului la nivelul real și normalizarea acestuia, conform realității. Dacă nu se înțelege și nu se rezolvă cauza, se va trata efectul într-un mod greșit', a spus Guda.

Potrivit acestuia, mediul de afaceri care activează în România suferă de o boală foarte gravă, respectiv lipsa păturii de mijloc, din cauza polarizării excesive.

'Cele mai mari 1% dintre companii generează două treimi din veniturile întregului mediu de afaceri și prezintă o sarcină fiscală mai mică decât restul companiilor mici. În acest context, prin înlocuirea profitului brut cu cifra de afaceri ca bază impozabilă, noul guvern dorește, conform declarațiilor oficiale, să combată practica multinaționalelor de optimizare fiscală și diminuare a impozitelor plătite. Personal, confirm afecțiunea de polarizare a mediului de afaceri și faptul că firmele mari înregistrează o sarcina fiscală inferioară celor mici, dar nu cred că un tratament în masă este cea mai fericită soluție, din cauza efectelor colaterale generalizate asupra tuturor companiilor care activează în România', a explicat președintele AAFBR.

Conform studiului, impactul diferă semnificativ de la un sector la altul, în funcție de două variabile importante, respectiv nivelul veniturilor (rulajele) și al profiturilor obținute.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu moare nici o companie si nici nu pleaca din tara dar vor plati si ei impozite. Orban din Ungaria a impozitat si bancile care au zis ca pleaca. A plecat cineva nu, deci nu pleaca ursul de la miere?!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367