REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

O elevă eminentă s-a sinucis! Avea doar 17 ani şi nu mai suporta sărăcia

O elevă eminentă s-a sinucis! Avea doar 17 ani şi nu mai suporta sărăcia

Replica API 1 iunie 2015 | 00:17 1888

Fata a lăsat un bilet de adio, iar apoi s-a aruncat în Canalul Dunăre - Marea Neagră

Fata a lăsat un bilet de adio, iar apoi s-a aruncat în Canalul Dunăre - Marea Neagră

Maria Gheorghe

Două persoane s-au sinucis numai în ultima săptămână, iar alţi doi constănţeni au ameninţat că îşi vor pune capăt zilelor. După mediatizarea cazului femeii care s-a aruncat în gol, după 35 de ore petrecute pe un bloc din Bucureşti, numărul tentativelor de suicid a luat amploare. În perioada 21-27 mai, angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru 23 de cazuri de tentativă de suicid, din care 18 persoane au ameninţat că se aruncă de la înălţime, iar 5 au spus că intenţionează să îşi dea foc, să se otrăvească ori să se arunce în apă. Un bărbat s-a urcat pe podul feroviar din zona bulevardului I.C. Brătianu şi striga în gura mare că vrea să se omoare, după ce se certase cu soţia şi cu soacra. Un paramedic SMURD a reuşit să-l determine să renunţe la gestul extrem. Un alt bărbat din Topraisar a ameninţat că se aruncă în gol de pe un bloc din Constanţa, supărat că l-a părăsit soţia. Militarii ISU Dobrogea au apelat la o pernă pneumatică, pe care au amplasat-o pe asfalt şi au început negocierile. Din fericire, cei doi bărbaţi au renunţat la planuri. Însă, comunitatea din localitatea constănţeană Murfatlar este sub stare de şoc după ce o elevă eminentă a fost găsită moartă. O armată de localnici, jandarmi, scafandri şi poliţişti s-au strâns pe malul canalului Dunăre - Marea Neagră. Prea târziu: fata de 17 ani era deja moartă.

Minora fost recuperată sâmbătă, 30 mai a.c., din Canalul Dunăre - Marea Neagră. Trupul adolescentei a fost descoperit în zona oraşului Murfatlar. Oamenii legii au fost alertaţi după ce mama fetei a anunţat că a dispărut fără urmă. Ei au găsit un bilet de adio prin care minora îşi anunţa gestul extrem. Pompierii au identificat teneşii fetei pe malul canalului, iar la 20 de metri distanţă au găsit-o decedată, la o adâncime de 6 metri. Maria Gheorghe, elevă de clasa a X-a la un liceu din Medgidia, a dispărut de acasă în timp ce mama ei era la muncă. Minora a lăsat un bilet de adio, în care preciza că are de gând să-şi încheie socotelile cu viaţa pentru că nu mai suporta sărăcia în care trăia. Părinţii divorţaseră, iar mama fetei muncea cu ziua, la întreţinerea spaţiilor verzi. Rodica Gheorghe le-a spus anchetatorilor că a vorbit cu Maria la telefon, sâmbătă la ora 09.00, atunci când a rugat-o să meargă să împartă câteva porţii cu mâncare unor vecini, pentru a respecta astfel tradiţia de Rusalii. Câteva ore mai târziu a sunat-o din nou şi Maria nu i-a mai răspuns. Speriată că nu reuşeşte să dea de ea, femeia a sunat o vecină să verifice dacă este acasă, însă Maria nu era de găsit. Ajunsă acasă, femeia a găsit telefonul mobil al fetei şi banii primiţi din Bursa de la şcoală pentru rezultatele deosebite la învăţătură. „Aveam o presimţire. Îmi venea să plâng într-una. Stăteam la Şoala 2 pe bordură şi m-a sunat de la Poliţie să vorbim. M-au întrebat dacă recunosc teneşii. Erau ai ei”, a declarat femeia. Tot ea a menţionat că fata nu i-ar fi spus ce avea de gând să facă, dar a recunoscut că avea unele probleme de sănătate. „Am avut probleme mari cu ea. Numai prin spital am stat. I-am spus să ia pastilele, iar dacă i se face rău mergem la Urgenţă”, a explicat femeia. Tot mama fetei spune că ar fi avut un prieten, însă de ceva timp nu mai ţineau legătura: „Mi-a spus că nu mai vorbea cu el. Nu arăta că e supărată. Era veselă”.

Plânsă de prieteni şi soră pe Facebook

Sinuciderea Mariei Gheorghe din Murfatlar a adus foarte multă tristeţe în rândul celor care au cunoscut-o. Apropiaţii adolescentei nu şi-au revenit în urma tragediei suferite. Colegii şi prietenii o descriu drept o tânără plină de viaţă, care a ştiut să-şi ascundă foarte bine durerile şi suferinţele, ca un adevărat actor. „Puiule, trebuia să ne spui dacă ai probleme, nu să te închizi în tine, şi să ţii atâta amar de gânduri negre în sufleţel. Am fi făcut tot posibilul să te ajutăm cum putem noi mai bine. Să ai grija de Geo, familia ta şi toţi prietenii tăi acolo sus în cer unde eşti acum. Odihneşte-te în pace suflet frumos, sunt încă şocată“, a scris, pe pagina tinerei de Facebook, o prietenă. „Am mai pierdut o prietenă, păreai cel mai puternic om care îl cunoscusem eu... aveai toată viaţa înainte“, „Sunt şocat de ce am văzut azi de dimineaţă (duminică –n.r.) pe Facebook la tine. Tu ai murit chiar de ziua mea, ieri (sâmbătă -n.r.), şi nu mai am cuvinte să spun. Îmi aduc aminte cum vorbeam noi doi noaptea la telefon şi îmi spuneai: capul sus, lasă că o să îţi găseşti tu iubirea lângă o fată“, „Îmi pare rău... Sincer , cred că ai fost un actor bun, pentru că nu ţi-ai arătat tristeţea şi durerea pe care o purtai în suflet! Acum eşti un înger, un înger minunat... Dumnezeu să te ierte!“, au mai transmis prietenii adolescentei. Sora fetei a postat şi ea câteva rânduri de durere: „Încă nu îmi vine să cred ce ai făcut! Nu pot şi nici nu vreau să mă gândesc că nu te voi mai vedea de acum înainte. Tu, surioara mea care îmi spunea mereu “capul sus” că eu sunt alături de tine mereu când ai nevoie de un sprijin, un sfat. De ce nu m-ai lăsat să te ajut? Mă doare sufletul, iubita mea, că nu am fost lângă tine. Te iubesc mult şi aşa cum îmi spuneai tu că noi două, chiar dacă nu avem aceeaşi mamă, tot surori suntem! Îmi vei lipsi tare mult şi sper din suflet că acolo sus să îţi găseşti liniştea pe care aici nu o aveai! Nu te voi uita niciodată, Maria mea!”, a scris sora fetei. Acesta este al doilea caz de sinucidere în judeţul Constanţa în interval de şapte zile. Prima sinucidere a avut loc la Mangalia. Un militar de la Forţele Navale s-a sinucis după ce a postat pe Facebook o poză cu iubita şi un mesaj pentru ea. O poveste de iubire s-a terminat prin cel mai absurd mod - prin moartea, mult prea devreme, a unui tânăr. Mihai Tolontan, un militar activ la Forţele Navale, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit spânzurat de creanga unui copac în dimineaţa de 24 mai a.c.

Atacurile de panică, tulburările emoţionale vor marca viitorul

Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei, a declarat, sâmbătă, 30 mai a.c., la gala anuală a organizaţiei, că munca psihologilor va fi tot mai grea, pe fondul înmulţirii atacurilor de panică şi tulburărilor emoţionale, iar statul nu trebuie să le pună poveri acestora. Întrebat cum vede psihologul român în viitor, Mihai Aniţei a spus că trebuie să fie cât mai aproape de omul simplu pentru a face faţă solicitărilor. „În pofida greutăţilor, trebuie să fie un om mai bine pregătit, cu nivel de competenţă foarte ridicat, cu abordare foarte profesionistă, pentru că, atenţie, cerinţele şi exigenţele în anii ce vin, din păcate, vor fi tot mai mari. Vor marca viitorul societăţii atacurile de panică, tulburările emoţionale. Pentru toate acestea, care nu se pot vindeca cu simple medicamente, este nevoie de contribuţia psihologului. Ăsta este viitorul psihologului, este al unei profesii care va trebui să fie tot mai aproape de omul simplu, de omul obişnuit şi să-l ajute să facă faţă la solicitărilor care vor fi din ce în ce mai mari”, a mai spus preşedintele Colegiului Psihologilor din România, după festivitatea de premiere.

Alexandra VASILE, Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369