REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

O elevă olimpică, din Agigea, se ia la trântă cu ministrul Cîmpeanu, după tăierea burselor

O elevă olimpică, din Agigea, se ia la trântă cu ministrul Cîmpeanu, după tăierea burselor

Replica API 23 septembrie 2022 | 00:20 2881

Ioana, o elevă de 17 ani din Agigea, care studiază la Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța, a sesizat Avocatul Poporului, după ce ministrul Educației a tăiat bursele. Până în acest an, beneficia de bursă, banii fiindu-i de ajutor, mai ales că eleva făcea naveta zilnic până în Constanța. În urma tăierilor anunțate de Sorin Cîmpeanu, nu va mai beneficia de acest ajutor din partea statului.

Ioana, eleva Colegiului Național Mihai Eminescu din Constanța, este nevoită să facă naveta zilnic până la școală, întrucât locuiește la Agigea. Are 17 ani, provine dintr-o familie cu 3 frați și este olimpică, participând anul acesta la Olimpiada de Istorie, iar în puținul timp liber practică handbal de performanță. Distanța dintre Agigea și Constanța o costă lunar 360 lei, iar până anul acesta a avut o bursă de ajutor social, banii fiind folosiți pentru a-și plăti transportul către liceu.

Din nefericire, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a decis tăierea acestei burse, astfel ea nu mai beneficiază nici măcar de 200 lei asigurați de stat. Eleva a transmis o solicitare către Instituția Avocatului Poporului de a iniția o acțiune in instanța, împotriva ordinului care i-a tăiat bursa. Practic, Ioana și-a asumat să dea în judecată Ministerul Educației pentru a-și primi înapoi bursa.

Ordinul lui Cîmpeanu prevede schimbarea articolului 84 din actuala lege a educației și arată că elevii vor primi o sumă forfetară lunară de 50 de lei pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună se suplimentează cu 5 lei/lună, pentru fiecare kilometru.

Dacă e nevoie de mai mulți bani pentru costul transportului, „suma forfetară va fi majorată cu până la 50%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare”, se arată în proiect.

R.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ratardul basdechi da o pitza rece fraierilor sa injure profesorii. USR SA-SI FACA ORGANIZATIE DE TINERET. Toti cei are au fost prin aceasta grupare de sectanti sunt acum slugoi si prostituate. Tziganii lu basdechi or sa faca puskarie, toti!
0
1
O curveta frecata de baiaetii de la Tomis. Daca vrea bani si e calda in guritza sa vina la Beta ca dam noi.
0
3
Statul aloca ajuoare ori unde in lume dar pentru asa ceva nu au bani.
2
0
ffff bn felicitari !!!!!
2
0
Felicitari! Tampeanu si sorynel au distrus invatamantul! Doi ratati care nu au habar de educatie!
10
0
as vrea sa ajunga ministressa invatamantului...
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614